Ny trappa för under 300 kr. per steg

Är du trött på gamla och slitna trappsteg. Uppgradera den slitna, gulnade trappan till en exklusiv ny trappa i mörkt trä till riktigt bra pris.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
5.000 kronor

Intro

Även om stegen på den gamla trappan börjar bli urgröpta kan du få den att se ut som en ny trappa genom att lägga nya trappsteg ovanpå de gamla.

I vårt exempel var de ursprungliga trappstegen av furu, men efter så många års slitage skulle det inte räcka att bara hyvla ned dem.

Nya trappsteg av ek

Istället för att köpa eller bygga en ny trappa, klädde vi den gamla trappan med nya plansteg. Valet föll på ett mörkt träslag – 18 mm tjock ek – som passade fint till färgen på räcket.

Till de nya planstegen ska du använda träskivor. De finns i många olika modeller på byggvaruhusen, så du kan nästan alltid hitta ett bra erbjudande på lämpliga skivor till en ny trappa.

I detta fall blev alla nya trappsteg och framkanter utsågade av fem fem skivor för 800 kronor styck, så hela projektet kunde utföras för under 5000 kr. Det är mycket billigare än en ny trappa.

Stabil sammanfogning

Vi fogar samman varje nytt plansteg av en skiva som utgör steget, och en skivremsa som utgör stegets framkant. De båda delarna sammanfogas med hjälp av en lamellfräs och små trälameller, så kallade “kex”, som ger en utomordentligt stark fog.

Innan du sätter på de nya trappstegen är det en fördel att måla de lodräta stödstegen och vangstyckena. Du behöver inte täcka av då de gamla stegen ändå inte kommer att synas.

De nya planstegen limmas direkt ovanpå de gamla med starkt montagelim. När det sista steget är på plats har du fått en ny trappa med exklusivt utseende.

Komplett instruktion för nya trappsteg

Här kan du hämta en komplett instruktion för hur du billigt kan uppgradera till en ny trappa. De 15 trappstegen och avsatsen kläddes in på en helg.

Om du har erfarenhet av att använda en lamellfräs, eller testar på några skivbitar innan, är detta projekt inte särskilt svårt.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt bygger du trappan själv

Instruktion

01
Såga ut planstegen 8 Steg

Planstegen ska sågas ut ur bänkskivor, alltså stavlimmat trä. Det finns nästan alltid stavlimmade skivor av olika slag på rea eller till specialpris. Vi valde en som passar till den mörka handledaren.

Hur många steg du kan få ut ur en skiva beror förstås på stegens och skivans storlek. Här lyckades vi såga ut alla plansteg och framkanterna ur fem skivor på 60 x 220 cm. Du har nytta av kap- och geringssåg, cirkelsåg och sticksåg.

Renovera trappa billigt: Mät varje steg 1

Mät varje steg. Du ska ta reda på bredden och djupet på varje steg och dessutom höjden på framkanten. Mät så noga du kan.

Renovera trappa billigt: Såga ut steg efter steg 2

Såga ut steg efter steg. Om flera steg är lika djupa underlättar det arbetet. Såga därefter ut alla framkanter på en gång, om de är lika höga.

Renovera trappa billigt: Korta av stegen 3

Korta av stegen till rätt bredd. Det går snabbt med en kap- och geringssåg. Jämför med dina mått så att varje steg passar i storlek.

Renovera trappa billigt: Om stegen inte är vinkelräta 4

Om stegen inte är vinkelräta är det säkrast att först göra en mall av kartong eller grovt papper. Klipp eller skär till mallen så noggrant som möjligt.

Renovera trappa billigt: Såga längs ditt streck 5

Såga längs ditt streck med en sticksåg. Välj helst ett sågblad avsett för kurvtagning eftersom det ger fina kanter utan att träet flossar.

Renovera trappa billigt: Perfekt jobb 6

Perfekt jobb. Det lönar sig att vara noggrann för då kommer steget att följa vangstycket.

Renovera trappa billigt: Mät trappavsatsen 7

Mät trappavsatsen. Den är sannolikt så stor att den inte kan täckas av en enda skiva. Med hjälp av papp går det att skapa en mall för hela avsatsen. Såga till skivorna.

Renovera trappa billigt: Här består avsatsen av två skivor 8

Här består avsatsen av två skivor som sätts ihop med lim och lamellpluggar.

02
Sätt ihop avsatsen 5 Steg

Trappavsatsen är så stor att den måste sättas ihop av två skivor. Den ena sågas till för att passa runt den stolpe som håller räcket.

Skivorna fogas samman med samma typ av lamellpluggar som används till montering av framkanterna under stegen. Till detta arbete behöver du en lamellfräs eller vinkelslip med frästillbehör. Läs mera om lamellfräsen på www.gds.se och sök efter ”lamellfräs”.

Renovera trappa billigt: Lägg de två tillsågade skivorna 1

Lägg de två tillsågade skivorna på ett arbetsbord och skjut ihop dem kant mot kant. Markera på dem var lamellpluggarna ska placeras.

Renovera trappa billigt: Fräs i båda skivkanterna 2

Fräs i båda skivkanterna där du har markerat för kexen. Med korrekt inställning av lamellfräsen hamnar spåren på exakt samma nivå.

Renovera trappa billigt: Fräs spår i framkanten 3

Fräs spår i framkanten. Spåren ska fräsas på kanten eftersom biten ska monteras under avsatsen. Det innebär att du ska fräsa på undersidan av avsatsen.

Renovera trappa billigt: Klicka lim i spåren och tryck fast kexen 4

Klicka lim i spåren och tryck fast kexen under steget och tryck sedan fast framkanten B. Limmet får kexen att svälla och det ger en mycket stark fog.

Renovera trappa billigt: Spänn ihop delarna 5

Spänn ihop delarna. Överflödigt lim kommer att pressas ut. Torka bort limmet med fuktig trasa innan det torkar. Låt sedan limmet i spåren härda.

03
Sätt fast framkanterna 5 Steg

Nu ska stegen förses med framkanter B som är smala remsor av skivan. Framkanterna ska täcka den gamla trappans framkanter och de ska vara lika långa som stegen är breda.

Delarna sätts ihop med lamellpluggar, kex, och därför ska du fräsa spår på framkanterna och under stegen A. Spåren ska ligga exakt mittemot varandra för att fogarna ska bli täta och snygga. Ev. småspringor i fogen kan fyllas igen med plastiskt trä.

Renovera trappa billigt: Markera för två kex 1

Markera för två kex när steget A och framkanten B har sågats till. Spänn ihop delarna med tvingar innan du markerar.

Renovera trappa billigt: Fräs spår för kexen 2

Fräs spår för kexen i framkantsbiten B och under steget A. Justera lamellfräsen så att spåren hamnar på exakt samma nivå.

Renovera trappa billigt: Pressa ner lite trälim 3

Pressa ner lite trälim i de frästa spåren och på de två ytor som kommer att ligga mot varandra. Tryck ner kexen i spåren under steget.

Renovera trappa billigt: Spänn ihop de två delarna 4

Spänn ihop de två delarna med tvingar. Det lim som pressas ut torkas bort med fuktig trasa. Låt fogen härda.

Renovera trappa billigt: Oljebehandla stegen 5

Oljebehandla stegen när de är klara. Massera in oljan med svamp på båda sidor och låt träet suga. Torka bort överflödig olja efter en stund.

04
Limma fast stegen 8 Steg

Nu är det dags att lägga de färdiga och oljebehandlade stegen på plats. Det första steget är egentligen inget steg utan framkanten på golvet på övervåningen. Den har vi nämligen sågat av och ersätter den med en ny, som på så sätt markerar att ”här börjar trappan”.

Du kan låta den gamla framkanten sitta kvar eller byta ut den mot en av furu eller en av det mörka träslaget.

När steg och avsats har lagts på plats är trappan klar.

Renovera trappa billigt: Framkanten på golvet 1

Framkanten på golvet ersätts med en ny som vi sågat till av tre framkanter lagda på varandra. Det motsvarar golvets framkant och ger en fin övergång.

Renovera trappa billigt: Fäst den nya framkanten 2

Fäst den nya framkanten på golvet med 6 x 120 mm skruvar eller liknande. Försänk skruvhuvudena.

Renovera trappa billigt: Fäst maskeringstejp på stegen 3

Fäst maskeringstejp på stegen, hela vägen runt. Tejpen skyddar stegen när du ska foga och det är lättare att fästa tejpen nu.

Renovera trappa billigt: Limma fast stegen 4

Limma fast stegen. Lägg flera strängar monteringslim på det gamla steget och dess framkant, lägg steget på plats och pressa ner det.

Renovera trappa billigt: Foga med akrylfogmassa 5

Foga med akrylfogmassa längs sidorna och den bakre kanten. Släta ut fogen med fogpinne eller pensel som doppats i vatten. Nu kan tejpen dras bort.

Renovera trappa billigt: Lägg trappavsatsen på plats 6

Lägg trappavsatsen på plats. Lägg ett antal limsträngar på avsatsen och kanterna på de två skivorna. Fäst maskeringstejp på ovansidan av de två skivorna längs fogen som skydd mot limmet.

Renovera trappa billigt: Skjut ihop skivorna 7

Skjut ihop skivorna så att kexen trycks in i spåren. Knacka ner kilar längs väggarna för att pressa ihop delarna. Smyglister döljer ev. springor mot väggarna.

Renovera trappa billigt: Det sista steget har lagts på plats 8

Det sista steget har lagts på plats och trappan har fått ett helt nytt utseende.

Material

18 mm stavlimmad skiva av hårt trä:

 • 15 steg (A) à 27,5 x 70 cm (i en trappsväng ska de vara djupare)
 • 19 framkanter (B) à 5 x 70 cm
 • 1 skiva till avsatsen, 60 x 175 cm
 • 1 skiva till avsatsen, 37 x 175 cm

Dessutom:

 • Lamellpluggar
 • Montagelim
 • Trälim
 • 6 x 120 mm skruvar
 • Golvolja
 • Akrylfogmassa
 • Maskeringstejp
 • Skyddspapper
 • Plastiskt trä

Tidsförbrukning

De 15 stegen och avsatsen kläs på en helg.

Pris

Cirka 5000 kr för 15 steg och en trappavsats.

Svårighetsgrad

Om du har erfarenhet av att arbeta med lamellfräs, eller om du övar dig lite först på lite spillvirke, så är det en medelsvår uppgift.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trappa inomhus