Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Även om stegen på den gamla trappan börjar bli urgröpta kan du få den att se ut som en ny trappa genom att lägga nya trappsteg ovanpå de gamla.

I vårt exempel var de ursprungliga trappstegen av furu, men efter så många års slitage skulle det inte räcka att bara hyvla ned dem.

Nya trappsteg av ek

Istället för att köpa eller bygga en ny trappa, klädde vi den gamla trappan med nya plansteg. Valet föll på ett mörkt träslag – 18 mm tjock ek – som passade fint till färgen på räcket.

Till de nya planstegen ska du använda träskivor. De finns i många olika modeller på byggvaruhusen, så du kan nästan alltid hitta ett bra erbjudande på lämpliga skivor till en ny trappa.

I detta fall blev alla nya trappsteg och framkanter utsågade av fem fem skivor för 800 kronor styck, så hela projektet kunde utföras för under 5000 kr. Det är mycket billigare än en ny trappa.

Stabil sammanfogning

Vi fogar samman varje nytt plansteg av en skiva som utgör steget, och en skivremsa som utgör stegets framkant. De båda delarna sammanfogas med hjälp av en lamellfräs och små trälameller, så kallade “kex”, som ger en utomordentligt stark fog.

Innan du sätter på de nya trappstegen är det en fördel att måla de lodräta stödstegen och vangstyckena. Du behöver inte täcka av då de gamla stegen ändå inte kommer att synas.

De nya planstegen limmas direkt ovanpå de gamla med starkt montagelim. När det sista steget är på plats har du fått en ny trappa med exklusivt utseende.

Komplett instruktion för nya trappsteg

Här kan du hämta en komplett instruktion för hur du billigt kan uppgradera till en ny trappa. De 15 trappstegen och avsatsen kläddes in på en helg.

Om du har erfarenhet av att använda en lamellfräs, eller testar på några skivbitar innan, är detta projekt inte särskilt svårt.