Vad kan microcement användas till?

Microcement har blivit ett populärt val och det kan användas på många platser i hemmet. Ex. kan du använda microcement på golv, väggar, bordsskivor mm. Men vad är fördelarna och nackdelarna med microcement?

Vad är microcement?

Microcement har blivit populärt inom heminredning, när man vill skapa en mer rå och urban look. Microcement, som även kallas microbetong, är i grund och botten cementpulver och vatten som tillsätts färgpigment. Microcementen är ett mindre lager av cement, som kan påföras i stort sett alla typer av ytor. Microcement används särskilt som beläggning på golv, men kan även användas till väggar, trappor, bordsskivor och i badrum.

Microcement läggs i regel i flera lager. Medan det första lagret har som syfte att skydda den mekaniska styrkan, säkrar det sista lagret den kemiska styrkan.

Microcement med färg

Microcementens färger begränsar sig inte enbart till de grå nyanserna, som vi ofta förknippar med cement. Möjligheterna är många när du ska välja färg på microcement. Färgen på microcement beror naturligtvis på urvalet hos varje enskild tillverkare, men microcement går att få i en mängd olika färger - från de klassiska grå till klar röd, blå, gul och svart.

Microcement färger: Här ses microcementen i den klassiska grå färgen

Här ses microcementen i den klassiska grå färgen

Var kan jag använda microcement?

Som nämnt kan microcementen användas på många olika ställen i hemmet. Här är några av de mest passande ställen, där du kan använda microcement:

 • Microcement badrum Badrummet är en bra plats att lägga microcement. Microcementen kan läggas på befintligt kakel och klinker, och du kan själv välja om ytan ska vara halksäker eller helt slät. Det finns flera möjligheter – och en gyllene medelväg. När du lägger microcement på klinker och kakel får du en fin och slät yta.
 • Microcement bordsskiva Oavsett om det är bänkskivan i köket eller matbordet som behöver en makeover, så är microcement ett perfekt val. Det ger en modern och rå betonglook, och så är det lätt att rengöra en skiva av microcement. Använd bara en våt trasa.
 • Microcement golv Microcement är perfekt när golvet ska renoveras. När microcementet läggs korrekt på golvet, har det en hög slitstyrka och en lång livsstid. Den släta ytan är lätt att rengöra, vilket gör microcement extra populära i kök.

LÄS OCKSÅ: Självnivellerande spackelmassa behöver din hjälp

Microcement golv: Microcement är särskilt populärt till golv

Microcement är särskilt populärt till golv

Fördelar med microcement:

 • Microcement är förhållandevis billigt att lägga, och det kan använda både inomhus och utomhus.
 • Det kan användas på både väggar och golv i badrum och i kök.
 • Det är dessutom slitstarkt och går att få i en mängd olika färger.

Nackdelar med microcement:

 • Torktiden på microcement är relativt lång.
 • Microcement är inte UV-resistent, och det kan inte läggas på alla typer av ytor och beläggningar (ex. kan det inte läggas på linoleum och vinyl).

Microcement gör-det-själv ?

Microcement är inte något som gör-det-självaren bara kan kasta sig över. Därför rekommenderar flera tillverkare alltid att man låter en fackman utföra arbetet, om du inte arbetar med exempelvis Conteco som är anpassat för gör-det-självare.

Microcement göra själv: Microcement kan vara ett gör-det-självprojekt

Microcement kan vara ett gör-det-självprojekt

Microcement priser

Microcement finns i flera prisklasser beroende på sort och tillverkare. Men du ska i regel räkna med med 4 500 kronor för ett helt kit till 10 m2. Ett helt kit innehåller ofta microcement-bas, microcement medium, primer, sealer, härdare och glasfibernät.

Läs mer om microcement

Om du har fått mod till att ge dig i kast med microcement i ditt nästa gör-det-självprojekt, rekommenderar vi att du läser mer om de olika produkterna först. Du kan läsa mer om microcement på conteco.dk eller här på Designcement

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material