Intro
Gör så här
Detta behöver du
Instruktion
01
Skrapa och slipa
8
Steg
Den första uppgiften är att få bort all gammal lack och färg så att vi kan komma ner till det rena träet.
Om vi försöker ta bort de många lagren lack och målarfärg med en slip kommer det gå åt många slipskivor och många timmar. Därför använder vi en lackfräs som kan få bort lack och målarfärg mycket mer effektivt.
När det mesta är borta använder vi sedan slipmaskinen och börjar med korn 80 och slutar med korn 180. Vi använder skyddsglasögon, mask och hörselskydd.
Ta bort skurvar och spik m m. Spik eller skruvar som har hållit trappan på plats behöver tas bort. Om det finns spikhuvuden som sticker upp så slå in dem helt. De kan annars förstöra slipmaskinerna.
Börja med den grövsta maskinen. Här tar lackfräsen bort tjocka lager av färg och lack från undersidan av trappan. Den kommer även användas på trappstegen.
Du kommer åt i alla hörn med färgskrapan, till exempel i de fina detaljerna på trappräcket. Ju hårdare du trycker på skrapan, desto mer färg tar den bort.
Slipa ytorna med en excenterslip. Med sina cirkulära rörelser är det en av de mest effektiva maskinerna. Överväg att köpa en med dammfilter som då går att ansluta till en dammsugare.
Slipa mindre ytor med en multislip som lättare kan komma in i alla hörn och skrymslen än en excenterslip.
02
Reparera
9
Steg
När trappan har slipas fri från lack och färg blir gamla skador synliga. De ska fixas innan trappan lackas och målas igen.
Några av stegen knarrar men det löser vi genom att slå i små träkilar mellan plansteg och sättsteg eller mellan plansteg och vangstycke beroende på varifrån knarrljudet kommer.
Slutligen tittar vi på gamla lagningar. Är de tillräckligt bra eller behöver de tas bort eller bytas ut? Nu finns chansen att få ut bästa möjliga resultat av våra ansträngningar.
Skär till små kilar för att stödja trappsteget som knarrar. Här skaver det mot sättsteget och de små kilarna stabiliserar steget.
Kapa kilarna med deltaslipen så att de är i nivå med sättsteget. Kapa försiktigt så att du inte gör hack i steget.
Täck springan med akrylfog av god kvalitet. På så sätt skyddar du dig lite bättre mot framtida gnissel.
Spika fast lösa balustrar ordentligt med små dyckert som slås diagonalt underifrån upp i trappräcket.
Laga hack och djupa repor med träspackel. Fyll i, låt spacklet torka och slipa sedan lätt över det.
Kolla efter gamla lagningar. Om de är dåligt gjorda så att fyllningarna smulas sönder, petar du i dem, skrapar ur dem och fyller i igen.
Sandpappra före målning. Se även till att lagningar som inte är riktigt dolda slipas med sandpapper. I de små spåren i balustrarna måste vi vika en bit sandpapper för att komma åt.
03
Måla och olja
10
Steg
Allt trä är nu slipat och det är dags för trappans sista moment.
Vi rekommenderar att välja en behandling som gör trappan hållbar eftersom den kommer att användas flitigt. Risken är annars att du får gå igenom hela processen igen om några år.
Vi väljer här en vitpigmenterad hårdvaxolja som är lätt att fräscha upp. Den ljusar också upp träet som oundvikligen blir gult med tiden.
Låt det sedan torka enligt tillverkarens rekommendationer.
Måla gärna sättstegen i samma färg som vangstyckena om man vill skapa lite kontrast. Annars behöver de bara oljas in eller få samma lack som planstegen.
Använd en bred pensel på planstegen. Här har vi valt en pigmenterad hårdvaxolja som ska masseras in i träet vilket den breda penseln är bra till.
Rolla oljan på vangstycket. Rollern är utmärkt för att massera in den vitpigmenterade hårdvaxoljan i träet på vangstycket.
Ta bort överflödig olja efter en halvtimme. Oljan torkas bort med en mjuk bomullstrasa. Trasan måste sedan förvaras lufttätt eftersom den annars kan självantända.
Maskeringstejpen kan sedan tas bort och små misstag kan rättas till om tejpen till exempel har suttit lite för nära det som ska målas.
Material
- Slipskivor, korn 80, 120 och 180
- Akrylfog
- Träspackel
- Målarfärg
- Hårdvaxolja
- Skötselprodukt
- Övrigt. Tejp etc för täckning
Specialverktyg
- Lackfräs
- Färgskrapa
Tidsförbrukning
Den här trappan blev klar under en långhelg.
Pris
Cirka 3.000 kronor
Svårighetsgrad
Alla kan vara med men det kräver tid och omsorg.