Bottningslist räddar fogen

Om fogen inte kan röra sig, blir den otät. Som tur är finns det flexibla lister, som ser till att fogarna runt fönster och dörrar förblir täta.

En elastisk fog ska kunna röra sig, och genom att använda en flexibel bottningslist kan du bestämma åt vilket håll fogen ska röra sig, så att den inte blir otät.

Så här fungerar det

 • Bottningslisten går otroligt lätt att montera, och den har fler egenskaper än vad man skulle kunna tro. En fog ska bara fästa på två sidor, om den ska kunna röra sig. Därför är det viktigt att använda bottningslist som kan röra sig.
 • Bottningslisten ser också till att du kan sätta en enhetlig fog med rätt tjocklek. Det gör det mycket enklare när du sedan ska trycka till och jämna ut fogen.
 • Bottningslisten är oftast gjord av polyetylenskum med stängda celler, vilket gör att bottningslisten inte suger åt sig fukt.
 • A: Innan bottningslisten kan monteras ska du isolera mellan karm och vägg. Många tror felaktigt att isoleringen kan användas som bottningslist, men eftersom isoleringen inte kan röra sig i takt med att fogen rör sig, kommer fogen till slut att släppa vid sidorna och bli otät.
 • B: Bottningslisten ser till att du varken påför för mycket eller för lite fogmassa, vilket gör bearbetningen av fogen betydligt enklare.
 • C: En svagt inåtgående böj i den färdiga fogen är optimalt. Det går bara att få till om bottningslisten sitter rätt.
 • D: En elastisk fog ska vara bredast på de två ytor som den ska fästa vid. Det gör också den rundade bottningslisten.

Rätt montering

Bottningslisten ska monteras så jämnt som möjligt. Det görs först och främst genom att välja bottningslist i rätt storlek. Tumregeln är att fogen ska vara hälften så tjock som den är bred. Därför ska du se till att bottningslisten ligger på rätt djup, så att du inte påför för lite eller för mycket fogmassa.

Den runda bottningslisten kan köpas i många olika dimensioner, och rekommendationen är att köpa en bottningslist som är 15-20 % större än vad fogen är bred. Har fogen väldigt olika bredd uppe och nere, så är det bara att köpa två olika storlekar och sätta dem efter varandra.

Vänster sida: Fog med bottningslist
Höger sida: Fog utan bottningslist

Därför ska du använda bottningslist

Det krävs flera saker för att uppnå en perfekt fog, och en bottningslist förbättrar fogens kvalitet markant. Det betyder att fogen håller under längre tid, och därmed förlängs livslängden på det som du har fogat runt också. Om fogen släpper från vägg eller karm, så är det ett tecken på att fogen rör sig åt “fel” håll.

Det beror ofta på att fogmassan har fäst även på materialet som finns bakom fogen.

Det betyder att fogen har fäst vid tre ytor och därför kan den inte röra sig utan att släppa vid minst en av de tre ytorna. Eftersom fogen är bredare än vad den är tjock, är fästytan bakåt större än den är mot karm och vägg. Det betyder att fogen kommer att släppa antingen vid karmen eller väggen när den rör sig.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Fogar