3 saker du SKA ha koll på innan du köper kakelfog

Även det dyraste och snyggaste kakel och klinker kan bli förstört, om du inte ser till att fogen blir rätt.

3 saker du behöver veta när du köper kakelfog

Med rätt kakelfog får du ett snyggt och tåligt resultat.

Material, färg och bredd

Fogarnas material, färg och bredd är de tre faktorer du ska ha koll på, innan du köper plattor och fog. Det finns en uppsjö av valmöjligheter, och dina val är helt avgörande för hur det färdiga resultatet blir.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt fogmassa och Så använder du silikon

I gör-det-självbeskrivningen kan du läsa om:

  • Materialen: cementbaserad fog, epoxifog och silikonfog
  • Fogarnas bredd: Det finns inga fasta regler, men du får "regler" baserade på experternas erfarenhet.
  • Fogarnas färg: fördelar och nackdelat med de olika färgade fogarna.

(Visste du ex. att breda fogar gör golvet mer halksäkert? Och att mörka fogar ser bredare ut än ljusa?)

LÄS OCKSÅ: Foga kakel - Så gör du!

När du har koll på dessa 3 avgörande faktorer, kan du lugnt ge dig ut och köpa, kakel, klinker och kakelfog.

Cementbaserad fog

Cementbaserad fogmassa är lämplig till alla typer av keramiskt kakel, klinker, mosaik, glasmosaik och natursten som marmor, skiffer, travertin m.m. Den finns i olika grovlekar. Den helt släta varianten passar till smala fogar mellan glaserade plattor, den mellangrova används till mer rustika plattor och den riktigt grova används mellan natursten. Till breda fogar (över 10 mm) väljs i regel en grov fog. Fogmassan finns i olika färger - det som används mest är dock grå nyanser.

ANVÄNDNING: I alla husets rum inklusive våtrum.

FÖRDELAR: Lätt att arebeta med. Mycket hållbar. Billig.

NACKDELAR: Kan spricka om underlaget rör sig. Suger upp fett och smuts. Tål inte syrahaltiga rengöringsmedel. Ändrar färg med tiden.

RENOVERING: Ska kratsas/fräsas ut innan ny fog kan läggas i. Det kan vara svårt att matcha färgern, då den gamla fogen har ändrat färg med tiden.

FOGBREDD: 1-20 mm.

DET HÄR BEHÖVER DU: Spann, omrörare (manuell eller till borrmaskin), fogbräda eller gummispackel, svamp/skumgummibräda, rullspann med rullar för urpressning av skumgummibrädan.

1

Lägg fogmassa på fog-brädan eller gummispackeln, och dra ut den över plattorna med diagonala strykningar. Säkerställ att fogmassan hamnar i alla fogar, och fyll i efterhand på de ställen där det saknas. Dra bort överflödig fogmassa med brädan, och låt det sätta sig 5-10 minuter innan rengöring, beroende på rumstemperatur och luftfuktighet.

2

Blöt svampen, och dra av överflödigt vatten innan du tvättar plattorna med cirkelrörelser.

3

Byt vattnet, och upprepa. Svampen får inte vara så blöt att du tvättar bort fogen. Efter några timmar kan du rengöra allt igen med ättiksvatten för att få bort den sista kalkhinnan.

Epoxifog

Denna typ är egentligen både en fästmassa och en fogmassa, som är otroligt stark och tål rengöring med syra. Fogmassan är framtagen för simhallar, mejerier och slakterier, men är på väg in i privata hem där man önskar en vattentät, slitstark och rörlig fog som inte ändrar utseende med tiden. Den färdiga fogen påminner väldigt mycket om en cementbaserad fog.

FÖRDELAR: Mycket hållbar. Möglar inte. Tar inte upp fett eller smuts. Färgstabil. Finns i en mängd färger. Tål rengöring med syra.

NACKDELAR: 2-komponentsmassa, som ska användas direkt efter tillblandning. Måste appliceras snabbt, och plattorna ska rengöras direkt. Kräver engångskläder, handskar och skyddsglasögon, när man arbetar med den. Dyr.

RENOVERING: Knappt nödvändig i ett vanligt hus, men ska tas bort mekaniskt, dvs. fräsas och slipas av. Kom ihåg skyddskläder och handskar samt andningsskydd med tanke på slipdammet.

FOGBREDD: 1-20 mm.

DET HÄR BEHÖVER DU: Täckplast till de ställen som inte ska få fogmassa. Visp, fogbräda, 2 spannar, 2 svampar (en hård och en mjuk), gummihandskar, skyddsglasögon, engångskläder, sprit och rengöringsvätska ( här Kerapoxy Cleaner).

1

Rör ihop innehållet i de två behållarna. Allt ska blandas samman, eftersom mängderna noga anpassade. Spara inget.

2

Rör ihop massan i 4-5 minuter med hjälp av en visp på borrmaskinen. Konsistensen är lite tjockare än den cementbaserade fogmassan.

3

Stryk på fogmassan med en fogbräda. Se till att pressa ner massan ordentligt i alla fogar - vänd och vrid fogbrädan som det passar. Dra av överflödig fogmassa från plattorna med diagonala rörelser, så att så lite som möjligt behöver tvättas bort.

4

Rengör plattorna första gången med mycket varmt vatten och en hård svamp. Ha en extra spann med varmt vatten som du sköljer svampen i emellanåt. Rengör andra gången med en mjuk svamp och varmt vatten som tillsatts sprit. Kom ihåg den extra spannen att tvätta svampen i emellanåt. Vattnet ska återvinnas som kemiskt avfall.

5

En ev. hinna tvättas av inom 6 timmar med rengöringsvätska. Fogen ska härda i 3 dagar.

Silikonfog

Silikon är vattentätt och mycket elastiskt. Därför används det mellan byggnadsdelar, som rör sig i förhållande till varandra. Det kan ex. vara mellan två väggar eller mellan vägg och golv, där det annars finns risk för att en cementbaserad fog skulle spricka. Silikon påförs med fogpistol, vilket är ganska enkelt. Det blir svårare när fogen ska jämnas av med en fogpinne/-skrapa.

För att silikonfogen ska kunna ta upp rörelserna, ska fogen bara fästa i kanterna, inte i botten av springan. När du vill täta en springa, till exempel mellan en karm och en vägg, måste du därför först sticka in en bottningslist. Utan den håller inte fogen.

ANVÄNDNING: Fogar mellan olika byggnadsdelar, ex. hörn mellan väggar och mellan vägg och golv. Alla husets rum inklusive våtrum.

FÖRDELAR: Vattentätt. Spricker inte.

NACKDELAR: Besvärlig, kladdar mycket. Släpper i sidorna, om allt inte är korrekt utfört. Mögelangrepp med tiden. Tål inte rengöring med syra.

RENOVERING: Det mesta skrapas av med en kniv eller en specialskrapa. Resten tas bort kemiskt med försiktighet.

FOGBREDD: 1-20 mm.

DET HÄR BEHÖVER DU: Fogpistol, fogbricka eller -pinne, ev. tejp.

1

Fyll fogen med silikonmassan. Patronspetsens hål ska vara lika brett som fogen, inte bredare. Fyll upp fogen, så massan bildar en liten båge ovanför fogen. Kom ihåg att lägga spetsen på en bit papper, när du lägger ifrån dig fogpistolen. Då fångar du upp ev. spill.

2

Släta till fogarna med en fogbricka som du hela tiden torkar av med en trasa.

3

Alternativt kan du använda en fogpinne av trä, som har stått i vatten eller glittervätska över natten. Doppa den regelbundet i vattnet.

Fogarnas bredd

Det finns inga fasta regler gällande bredden på fogarna, men det finns en allmän regel baserad på erfarenhet.

  • De flesta väljer en fog på 5-6 mm till kakel och lite bredare till klinker.

  • Den maximala bredden är cirka 20 mm för de flesta fogprodukter.

  • Stora plattor till stora rum och små plattor till små rum, sade man en gång i tiden, men det tål att utmanas.

  • Ett litet badrum med stora kakelplattor och mini mal fog får väggarna att kännas stora.

  • Små plattor på stora ytor kan också ge en snygg effekt. Här kan plattor på nät vara en hjälp.

Fogarnas färger

  • Mörka fogar ser bredare ut än ljusa.

  • Smala fogar får kaklet/klinkern att upplevas som en enda yta.

  • Breda fogar framhäver det mönstret som plattorna är lagda i.

  • Breda fogar gör ett golv mer halksäkert.

  • Vita cementbaserade fogar blir snabbt missfärgade. Grå och bruna cementbaserade fogar missfärgas långsammare.

  • Cementbaserad fog kan köpas i samma färger som silikonfogmassan till hörn och sanitet. Silikon ändrar inte färg på samma sätt, så det kommer inte att bli färgskillnader längre fram.

  • Färgade fogar (röda, blå, gröna osv.) samt fogar med skimmer är smarta och fungerar fint till glasmosaik på mindre ytor. På stora ytor kan det upplevas som för mycket.

Vita fogar

Grå och bruna fogar

Grå fogar

Fogarnas yta

  • Råa fogar passar bra till rustika plattor.

  • Råa fogar ökar halksäkerheten, men samlar också lättare smuts.

  • Släta fogar är enklare att rengöra än råa fogar. På väldigt utsatta ställen med mycket smuts kan epoxifogar vara att rekommendera.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar