Först gäller det att dreva. Här har muraren skurit till några remsor mineralull, som försiktigt pressas in i fogen mellan fönster och murverk.
Man får inte packa mineralullen för hårt, eftersom det är luften mellan lagren i ullen som isolerar. Notera att muraren använder andningsskydd under arbetet. När isoleringen är klar trycker man in 24 mm fogband i fogen.
Fogband finns i många olika storlekar för att passa olika avstånd. Där fönstret är fastskruvat i väggen kan man inte få in fogbandet ordentligt. I stället för att kapa det skär muraren ett snitt i bandet för att ge plats åt skruvarna.
Det gäller att fogbandet är så sammanhängande som möjligt. Ju bättre det sitter på plats, desto mindre är fogens värmeförlust. I hörnet trycker vi in en extra bit fogband för att täta så gott som möjligt.
Fogen förvattnas och sedan ältas bruket på putsbrädet. Muraren börjar längst ner på fönstret.
LÄS OCKSÅ: Så använder du expanderande fogband!
Då kan fogen byggas upp utan att bruket faller ner. När hela fogen är fylld glättas den med fogsleven så att den blir slät. Samtidigt försluts den så att vatten inte tränger in. Med en fuktig elementpensel tar vi bort överblivet bruk på fönsterkarmen.
Till sist torkar vi av med en torr trasa. På samma sätt fogar vi kring resten av fönstret. Den här fogningsmetoden är enkel att utföra, och den passar väl in med det kringliggande murverket. Metoden kan för övrigt också användas till dörrar.