Få en snygg finish med fogar

När du täcker springor med fogmassa får du en supersnygg finish. Du kan enkelt göra det själv - det kostar inte så mycket och tar inte lång tid.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
150 kronor
Mjukfog: Få en snygg finish med fogar

Du får en snygg finish när du täcker springan mellan golvlist och vägg med en akrylfog.

Intro

Det gör underverk när du gör snygga fogar i ditt hem. Vi visar hur du gör med utförliga steg-för-steg-beskrivningar, så att du kan foga – även om du aldrig har gjort det förr.

Du får en lista på de ställen där det passar att foga och en beskrivning på de verktyg och de material som du ska använda för att göra ditt fogande så enkelt och snyggt som möjligt.

Instruktion

01
Det här ska du ha när du fogar 3 Steg

Ju bättre verktyg du har desto lättare blir det att foga. Det är till stor hjälp om fogpistolen har en effektiv stoppfunktion, så att akrylfogmassan stannar med det samma när du släpper handtaget.

Fogbrickor av plast är det klart mest effektiva sättet att ta bort den överflödiga fogmassan på.

När du köper akrylfogmassa ska du välja en av bra kvalitet och som är övermålningsbar. Den kostar lite mer, så här ska du inte leta efter den billigaste eftersom kvalitet och pris ofta hänger ihop när det gäller akrylfogmassa.

Det lönar sig att välja en akrylfogmassa av bra kvalitet. Den ska vara övermålningsbar, annars är risken att den spricker.

En fogpistol som har en effektiv stoppfunktion gör fogningsarbetet lättare och snyggare.

Fogbrickor säljs oftast i set, så att du kan välja exakt den form och storlek som passar till ditt fogningsprojekt.

02
Så här gör du 5 Steg

När du ska fylla ut en springa med akrylfogmassa, t ex längs en golvlist, är det optimalt att öppningen på fogpatronen är ungefär lika stor som springan. Om öppningen är för stor kommer det för mycket fogmassa och det blir svårare att släta ut fogen.

För att få en så jämn fog som möjligt ska du arbeta med fogpistol och fogbricka i ett lugnt och jämnt tempo.

Det är smart att foga mellan första och andra strykningen, så att fogen målas över och att fogen inte riskerar att gulna med tiden.

1

Sätt spetsen på fogpatronen ner mot fogen så att du kan bedöma hur mycket du ska skära av. Det gäller att få ungefär samma storlek som fogen är bred, så att du inte får för mycket överflödig fogmassa.

2

Skär av spetsen på fogpatronen med en vass hobbykniv. Skär lite snett - då är det i regel lättare att få till en jämn fog.

3

Tryck ut akrylfogmassan medan du rör fogpistolen i ett lugnt och jämnt tempo längs listen. Ju snyggare fogen är innan den jämnas till, desto lättare blir det avslutande arbetet med fogbrickan.

4

Välj en fogbricka som kan forma din fog så som du vill ha den. Fogbrickan tar samtidigt bort överflödig akrylfogmassa som du efterhand kan torka av på en bit hushållspapper.

5

Dra fogbrickan längs golvlisten i ett jämnt tempo. Dra så långa stråk som möjligt innan du torkar av överflödig akrylfogmassa från fogbrickan och fortsätter där du slutade.

Tidsförbrukning

En timme per rum.

Pris

Ca 150 kr.

Svårighetsgrad

Att foga är ett bra nybörjarprojekt. Och du gör det klart enklare för dig själv om du använder fogbrickor.

Video

TEKNIK: Målarfog

Snygga och blanka fogar med fogbrickor av silikon

TIPS: Förläng fogmassans livstid

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar