Rafterne sættes sammen ved hjælp af store søm og en sømpistol

Bygg ett naturligt plank av granslanor

Ett plank behöver inte bestå av hyvlade brädor. I de nordiska länderna finns det massor av gran, och slanor av gran är ett bra alternativ när du bygger ett plank eller staket. Det är lätt att bygga med granslanor, de håller i många år och de ser bra ut, även när de åldras och patineras av väder och vind.

Slanor till plank och staket

Träden fälls i de stora skandinaviska skogarna och därefter väljs de träd ut som passar bäst till slanor.

Många varianter av slanor

Slanor finns i många varianter, och ett plank av granslanor kan byggas på många sätt. Granslanor med bark är en klassiker. Det ger planket ett unikt uttryck, och samtidigt skyddar barken mot fukt och röta. Ett plank eller staket av granslanor kan byggas med slanorna monterade vågrätt eller lodrätt, eller med en lutning. Granslanor monteras på stolpar av exempelvis tryckimpregnerat furu.

Granslanor med bark håller i många år

Jämfört med ett plank av tryckimpregnerade brädor kan ett plank av granslanor vara en relativt dyr affär, som lätt kan kosta minst 700 kr per meter. Den stora fördelen med ett plank av granslanor, särskilt slanor med bark, är att det håller i många år. Ett plank av granslanor kan hålla upp mot 30 år.

LÄS MER OM: Insynsskydd

Du behöver inte underhålla granslanor

Bygger du ditt plank av granslanor med bark på, behöver du inte underhålla planket, vilket du behöver med nästan vilket annat plank. Är det inte bark på slanorna, ska de skyddas med träskydd varje vår. Granslanor är också ett bra val om du vill ha ett plank eller insynsskydd som det är svårt att se igenom.

Granslanor är bäst

Det är skillnad på trä, och när det kommer till slanor så lönar det sig att leta efter bra trä. Slanor av furu är billigare, men de är inte heller så hållbara. Träets ved är öppen i sin struktur, och därför angrips det lättare av svamp och insekter. Granslanor är mer hållbara att använda till plank.

Slanor av gran håller bäst, då träets struktur är tät och därmed ger bättre skydd mot svamp och insekter.

Slanor av gran håller bäst, då träets struktur är tät och därmed ger bättre skydd mot svamp och insekter.