Superstadigt plank med diagonala brädor

Ett plank med diagonal beklädnad blir superstadigt. Det innebär att det kan vara längre mellan stolparna, så du slipper en massa grävande.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 helger
Pris
800 kronor/m

Den superstarka konstruktionen gör nästan att grävarbetet halveras. Du behöver nämligen bara sätta stolpar för var 3,16 meter!

Intro

Ett vanligt plank med lodrät eller vågrät beklädnad kräver stolpar för varannan meter, annars riskerar det att braka ihop i nästa storm.

Men väljer du istället att sätta brädorna på diagonalen förstärks konstruktionen, vilket gör att du klarar dig med ungefär hälften av grävarbetet. Med den sneda beklädnaden kan stolparna faktiskt sättas med ett avstånd på hela 316 cm – och det sparar både tid och pengar.

SE OCKSÅ: 10 tips: Bygg ett STAKET som håller!

Smalare stolpar

Plankets diagonala beklädnad innebär också att stolparna inte behöver vara de sedvanliga kvadratiska 10 x 10 cm tryckimpregnerade modellerna som man kan se på plank runt om i landet. Som du kan se på bilden ovan, bygger vi våra egna, smalare och mer eleganta stolpar, som ger det färdigbyggda planket ett lättare, läckert och mycket luftigare utseende.

På de kommande sidorna visar vi, hur du bygger en sektion av planket på 316 cm, och sedan kan du själv bygga så många sektioner som du behöver.

Instruktion

01
Skruva vinkeljärnen fast i stolparna 1 Steg

Plankets sneda beklädnad styvar upp hela konstruktionen, så även om det inte kan vara mycket längre mellan stolparna, kan stolparna i sig själva byggas smalare. Stoplarna är faktiskt gjorda av exakt samma reglar på 120 x 45 mm, som även senare i projektet ska användas till de vågräta sidstyckena och överliggarna.

För att undgå att stolparna ruttnar nedifrån, monterar vi varje stolpe i två vinkeljärn, som lyfter upp dem ovan jord. Vinkeljärnen är 160 cm långa, och det är på de nedersta 40 cm av stolparna som de skruvas fast.

1

Mät 40 cm upp från botten av stolpen (A), förborra genom stolpen och vinkeljärnen (B), och skruva sedan fast vinkeljärnen med 10 mm galvaniserade gängstänger med muttrar och brickor. Här kan du se hur vi har borrat genom vinkeljärnen och stolpen 5 cm från botten och 5 cm från toppen av vinkeljärnen. Var noga med att spänna fast vinkeljärnen ordentligt med skruvtvingar innan du borrar i dem - så får du bättre kontroll på borrmaskinen.

02
Gräv hålen och fixera stolparna 2 Steg

När du har byggt alla stolpar som du ska använda till ditt nya staket, ska du gräva hål och sätta fast stolparna tillfälligt med tvärstag. Det första du ska göra är dock att sätta upp ett markeringssnöre som du kan utgå från när du arbetar.

När hålen är grävda och stolparna ska sättas, är det ytterst viktigt att du säkerställer att stolparna är helt lodräta innan du gjuter fast dem, annars kommer planket att bli skevt. Använd vattenpasset flitigt, och mät noggrant utvändigt, invändigt och på sidorna av alla stolpar.

1

Sätt upp ett snöre, där staketet ska placeras. Du kan evt. använda ett par spett eller pinnar för ändamålet. Snöret går genom centrum av hålen. Här gräver vi hål med 316 cm avstånd. Djupet är 110 cm, och hålen är 40 cm i diameter.

2

Placera stolparna (A) i hålen, och fixera dem tillfälligt med strävor (använd ett par tunna skruvar). Sätt en bräda med en bredd på 10 cm mellan vinkeljärnen i botten, evt. med lite vinkel, så att stolparna hålls fast i rätt höjd över marken.

03
Stolparna gjuts fast i betong 2 Steg

Du har byggt stolparna och fixerat dem tillfälligt. Nu är nästa steg att gjuta fast dem med betong. Du behöver ungefär 100 liter betong till varje hål, och om du som i detta fall bygger ett stort staket på omkring 22 meter, motsvarar det 7 hål x 100 liter betong, alltså 700 liter. Sedan är det upp till dig om du vill blanda betongen själv, eller beställa en kubikmeter färdigblandad betong, som blir betydligt dyrare men gör ditt jobb avsevärt enklare.

1

Oavsett om du beställer färdigblandad eller blandar betongen själv, ska du se till att du har en långsamt brännande blandning. Det ger dig ett par extra timnar till att fylla hålen innan betongen stelnar.

2

Fyll stolphålen med betong till marknivå och ca. 10 cm under stolparna. Låt den härda i en veckas tid, tills den är redo att belastas. Ett tips är att stampa betongen med en hemmagjord s.k. jungfru.

04
Bygg ramarna till planket 5 Steg

Nu ska du ta ställning till hur högt ditt plank ska vara. Vårt blir 190 cm högt, och då överliggaren är 4,5 cm tjock, betyder det att våra stolpar ska kapas till i en höjd på 185,5 cm. Tänk på att stolparna ska kapas efter att de översta balkarna (C) är monterade.

Se till att överliggaren (F) och balkarna (C) på varje enskild sektion alltid är vågräta!

1

Montera balkskorna 12 cm under platsen där du har tänkt att såga av stolparna. De nedersta balkskorna skruvas fast, så att det är ca. 20 cm från marken upp till bottenbalkarnas understa kanter.

2

Mät ut mellan toppbalkskorna, och såga till balkarna (C), så att de får helt exakt längd. Skruva fast balkarna i balkskorna med 40 mm beslagsskruvar, och såga till stolparna (A) i jämnhöjd med balkarna.

3

Såga eller slipa överliggarna (F), så att de får en rundad form som, för att regnvattnet ska kunna rinna av. Om du även fräser ett 6 x 6 mm spår på undersidan är du dess-utom säker på att vattnet droppar av.

4

Montera överliggarna (F) på toppreglarna (C) nedifrån med 6 x 150 mm försänkta träskruv. Förborra med ett 6 mm borr. Där det finns plats ska överliggarna (F) sticka ut 5 cm över stolparna som vid den översta här.

5

Montera de lodräta reglarna (D), så att beklädnaden har någonting att skruvas fast i. Reglarna (D) ska passa mellan topp- och bottenbalkarna (C). Skruva fast dem i stolparnas mitt med 5,0 x 80 mm skruv.

05
Montera beklädnaden 6 Steg

Beklädnadsbrädorna monteras med ett avstånd på 12 mm till ramens överkant och sidor, så att ingen fukt samlas. Börja därför med att tillverka och montera ett antal tillfälliga avståndsklossar. Såga sedan ut de första brädändarna i en 45-gradig vinkel.

Gör beklädnadsbrädorna så långa att de nästan nuddar marken. Det är i slutet de sågas till i nivå med marken.

Det är skillnad på hur långa de enskilda beklädnadsbrädorna ska vara, så här får du mäta dig fram.

1

Skruva fast avståndsstyckena i undersidan av överliggaren (F) och stolparnas (A) insidor. Du ska tillverka ett antal 4 cm breda avståndsstycken i en sammanlagd längd på ca. 7 meter av 12 mm plywood.

2

Sätt den första beklädnadsbrädan (E) i ramens hörn med skruvtvingar. Placera brädan i en vinkel på exakt 45 grader. Skruva fast den med fyra 4,5 x 50 mm skruvar, två i toppen och två i botten.

3

För att få ett helt perfekt resultat ska du använda 2 avståndsklossar (den med siffran 2 på). De byggs ihop av en kloss på 7,5 cm, som vilar på en brädstump som är ca. 15 cm lång.

4

Bräda nummer två skruvas fast i ett avstånd på 7,5 cm från den första. De två klossarna ser till att avståndet blir korrekt. Klossarna hålls ihop med limklämmor och ska flyttas många gånger! Montera resten av beklädnaden utifrån samma metod.

5

När du är klar med beklädnaden av den första sidan av ramen, ska du göra den andra sidan. Där gäller det att placera beklädnaden så att mitten av beklädnadsbrädorna (E) placeras exakt mitt emellan springorna från beklädnaden på den andra sidan - när du står rakt framför staketet ska du inte kunna se rakt igenom beklädnaden.

6

Sätt upp en lång planka med ett par skruv tvingar, och såga av botten av beklädnadsbrädorna med en stick- eller tigersåg, så att de hamnar precis ovanför marken. Var noggrann med att såga rakt!

Material

Stolpar till en sektion

  • 2 stolpar (A), 220 cm, 45 x 120 mm
  • 4 galvaniserade vinkeljärn (B), 140 cm, 40 x 40 mm
  • 4 x 10 mm galvaniserade gängstänger m. muttrar och brickor till montering av vinkeljärnen.

Sektion på 316 cm

  • 2 balkar (C), 311,5 cm, 45 x 120 mm
  • 2 reglar (D), 166 cm, 45 x 45 mm
  • 64 meter beklädnad (E), 21 x 95 mm, lärk
  • 1 överliggare (F), 326 cm, 45 x 120 mm

Skruvar (syrefasta och rostfria):

  • 40 mm beslagsskruvar till balkskor
  • 5,0 x 80 mm skruvar till C-styckena
  • 4,5 x 50 mm skruvar till beklädnaden
  • 6,0 x 150 mm skruvar till överliggarna

Diverse:

  • 4 balkskor per stolpe, 45 x 93 mm, inåtvända flikar
  • 12 mm plywood till avståndsklossar
  • Betong till gjutning
  • Färg

Tidsförbrukning

4 helger för ett rejält plank på ungefär 22 meter.

Pris

Ca. 800 kr. per meter.

Svårighetsgrad

Det krävs viss precision vid monteringen av den sneda beklädnaden.

Ritning

Multimedia

3D-modell

Plank med diagonala brädor

3D-modell

Konstruktionens uppbyggnad

Här kan du zooma in och se exakt hur konstruktionen är uppbyggd.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

TIPS: Enkelt djupstopp med tejp

Video

TIPS: Fast avstånd mellan stolparna

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket