Intro
Instruktion
01
Så här snickrar du blomlådorna
7
Steg
Blomlådans storlek anpassas efter den plastbalja som du skall plantera i. För det skall ligga en plastbalja i lådan.
Här använder vi en fyrkantig murarbalja som rymmer 90 liter och är cirka 27,5 x 42 x 72 cm, men du kan ta vilken fyrkantig balja du vill. Det gäller även storleken. Men tänk på att ju större baljan är, desto mera jord rymmer den och desto tyngre blir den. Och det är endast tunga lådor som står stadigt när det blåser mycket.
När du mäter baljan så är det precis under kragen upptill du skall ta måtten. Då kan baljan vila på kanten runt lådan när den sätts på plats. Träet har ingen jordkontakt och håller därför längre.
Börja med att göra bottnen i lådan. Här gör vi den av 25 x 100 mm lärkträ (A och B). Sätt ihop brädorna till en ram med hjälp av pu-lim och 4 x 40 mm rostfria skruvar.
Fortsätt med sidorna till lådan. Fäst först de nedersta brädorna hela vägen runt. De är av 25 x 125 mm lärkträ (C och D) och fästs på bottenramen med 4 x 40 mm rostfria skruvar. Kom ihåg att noten (spåret) i brädan skall varavänt neråt.
Resten av sidobrädorna sätts ihop i not och spont. Brädorna (C) på långsidan har samma längd som bottnen medan de kortare brädorna (D) är två brädtjocklekar längre än bredden på bottnen.
Lådorna sätts ihop i hörnen med en 4 x 60 mm skruv i mitten på varje bräda. Skruven kan hålla ihop hörnet men kan inte hindra brädorna från att lossna i not och spont. Därför behövs det hörnlister.
Hörnlisterna (G och H) tillverkas av 15 x 100 mm lärkträ som hyvlas eller sågas till lister på 40 resp. 55 mm bredd och 30 cm längd. Sätt ihop dem med pu-lim och 4 x 40 mm skruvar till fyra 90-graders hörnlister.
Tre av hörnlisterna fästs med 4 x 40 mm skruvar. Den fjärde fästs när spaljén har satts på plats. Kantlisterna (E och F) geringssågas 45 grader och placeras så att de sticker ut 25 mm från lådan.
02
Så här gör du spaljéramen
5
Steg
Du bestämmer förstås själv hur hög spaljé du vill ha på dina blomlådor. Men kom ihåg att ju högre spaljén är, desto vindkänsligare blir hela blomlådan.
Höjden ändras genom att göra listerna K kortare eller längre och genom att därefter anpassa listerna N och P. Spaljéramen på ritningen är 165 cm hög - när den har monterats på själva blomlådan.
Ramen anpassas i bredd så att den nätt och jämnt går ner över sidorna på blomlådan. Den vågräta delen av ramen består här av två lister lärkträ på 25 x 50 mm. Det går också bra att använda kraftigare virke. Placera den nedersta vågräta delen av ramen så högt att baljan kan sättas på plats.
Listerna K och M sätts ihop till en vinkelrät ram. Och även här använder du pu-lim och 4 x 40 mm rostfria skruvar.
Justera längden på listerna L så att de precis passar mellan K-listerna. Lägg på rikligt med pu-lim och sätt listerna i press med tvingar cirka 25 cm från varandra. Gör likadant med listerna M och P. Låt limmet härda minst en timme. Slipa bort limfläckar.
Gör ett urtag på insidan av ramen där den monteras på lådan för annars kan ramen inte gå in över lådans kantlister. Spänn fast en hjälplist på ramen och såga hål med hålsåg. Har du ingen sådan kan du såga urtaget med sticksåg.
Sätt fast spaljéramen på lådans sidor med 4 x 60 mm skruvar. Gör du flera blomlådor är det en fördel att fästa ramen en aning vid sidan av mitten. Då kan du skjuta ihop blomlådorna utan att ramen är i vägen. Fäst den sista hörnlisten när spaljéramen sitter fast.
Material
TILL EN BLOMLÅDA MED SPALJÉ, HÖJD 165 CM
25 x 100 mm lärkträ:
• 2 bottenbrädor (A) à 72 cm
• 3 bottenbrädor (B) à 42 cm
25 x 125 mm lärkträ:
• 6 sidobrädor (C) à 72 cm
• 6 sidobrädor (D) à 47 cm
25 x 50 mm lärkträ:
• 2 kantlister (E) à 82 cm
• 2 kantlister (F) à 52 cm
15 x 100 mm lärkträ sågas till 40 resp. 55 mm lister:
• 4 hörnlister (G) à 30 cm
• 4 hörnlister (H) à 30 cm
25 x 50 mm lärkträ:
• 2 spaljélister (K) à 155 cm
• 2 spaljélister (L) à 77 cm
• 2 spaljélister (M) à 87 cm
• 2 spaljélister (N) à 55 cm
• 2 spaljélister (P) à 90 cm
Dessutom:
• 1 fyrkantig murarbalja, 90 liter, 27,5 x 42 x 72 cm (eller en annan balja)
• 2 hjul, 75 mm, med fasta monteringsplattor (bygghöjd 100 mm)
• 2 hjul, 75 mm, vridbara med lås (bygghöjd 100 mm)
• 4 x 40 mm rostfria skruvar
• 4 x 60 mm rostfria skruvar
• 12 galvaniserade skruvöglor
• C:a 7 m vajer, 4 mm, nylonöverdragen
• 12 vajerlås (4 mm)
• Pu-lim
• Träolja
Pris
Cirka 800 kr
Ritning
Blomlådan har snickrats så att man får plats med en murarbalja (eller annan stor balja) i den. Sidorna sätts ihop av notade och spontade brädor. Såga bort sponten (den uppstickande listen) på den översta brädan så att du kan fästa den övre kantlisten runt hela lådan. Kantlisterna geringssågas i hörnen och sticker ut från lådorna 25 mm. Till sist monteras spaljén på lådan och därför har vi sågat urtag i spaljéramens sidor för kantlisten. Klättertrådarna är plastöverdragna vajrar som dras genom skruvöglor och under lådan finns hjul.

Video
Tips & Tricks
Planteringstips
Eftersom tanken med dessa blomlådor var att de skulle ge lä, är det förstås viktigt att du planterar klätterväxter. I takt med att de växer och blir större hjälps de runt klättervajrarna. Till slut ger de både lä och insynsskydd på den öppna terrassen.
Det ser dessutom snyggt ut om du kompletterar med hängväxter som täcker den övre delen av blomlådan och kanten på murarbaljan. På så sätt får du en lösning som både är blommande och grön.
SNYGGA KLÄTTERVÄXTER Här får du ett par förslag till klätterväxter som rätt snabbt tar sig och bildar en ”vägg”:'
- Kaprifol
- Klematis
- Klätterros
- Klätterhortensia
Det är viktigt att baljan förses med dräneringshål och det gör du förstås innan du planterar i den. Utan dessa hål kommer de flesta växter snabbt att drunkna. Hålen borrar du snabbt med 10 mm borr i borrmaskinen.