Blomlådor på hjul ger lä

Läplank är inte alltid särskilt vackra, och de skyddar oftast bara mot vind från ett håll. Med våra löser vi bägge problemen.

Intro

Blomlådor på hjul tar vinden

En öppen uteplats är härlig när det är varmt, och det bara blåser en stillsam bris. Men så fort vinden tilltar är det skönt att kunna få lite lä.

De flesta läplank är platsbyggda, och ofta stör de estetiken i trädgården och står kanske i vägen för en vacker utsikt. Med dessa blomlådor slår vi flera flugor i en smäll – de tar vinden, de är vackra att se på, och så har vi satt hjul på, så att du kan flytta dem om du vill njuta av utsikten.

Använd en murarbalja till blomlådorna

Bland annat för att förlänga blomlådornas livstid har vi valt att bygga dem så att jorden kommer att vara i en murarbalja inuti i ramarna. Därför bygger vi våra blomlådor utifrån storleken på en 90 liters murarbalja. Du kan även använda en mindre murarbalja om du vill, du måste bara se till att blomlådorna blir tillräckligt tunga så att de kan stå emot blåst och kastvindar.

Blomlådorna på är av lärk

Vi har använt lärk till våra blomlådor. Lärk är ett robust och tåligt material. Men trots det kan det vara tufft för lådorna att stå utomhus året runt. Därför är det en god idé att ge dem lärkträolja för att skydda dem. Alternativt kan du använda träskyddsolja. Om du använder träskyddsolja kan du överväga att använda tryckimpregnerat trä istället, då det är billigare än lärk.

Välj blomlådornas hjul med omsorg

Det är viktigt att du väljer rejäla hjul till dina blomlådor, så att de kan rullas runt obehindrat på din uteplats. Hjulen till blomlådorna i vår artikel kostar 100 kronor styck och klarar en belastning på 25 kilo per hjul. Vi har dock funnit billigare hjul som är minst lika bra. T.ex. Rill från Ikea.

Blomlådor på hjul med spaljé

För att blomlådorna ska kunna ge skydd mot vinden har vi monterat spaliéer på dem, som växterna kan klättra i. Gör gärna spaljéerna i två olika höjder om du bygger flera blomlådor, då det ger en fin dynamik på din uteplats. Blomlådorna i vår bygginstruktion är 145 respektive 165 cm höga med spaljé.

Kom ihåg dränering i blomlådorna

Innan du tar dina blomlådor i bruk och fyller dem med jord och växter, måste du se till att murarbaljorna dräneras. Använd en borrmaskin till att borra dräneringshål på omkring 10 millimeter i botten av murarbaljorna så att vattnet kan sippra ur. Dessutom kan du lägga ett lager av gamla krukskärvor, småsten eller lecakulor i botten av murarbaljan, så att vattnet snabbare kan tränga ut. Det förhindrar att jorden i dina blomlådor blir sur.

Instruktion

01
Så här snickrar du blomlådorna 7 Steg

Blomlådans storlek anpassas efter den plastbalja som du skall plantera i. För det skall ligga en plastbalja i lådan.

Här använder vi en fyrkantig murarbalja som rymmer 90 liter och är cirka 27,5 x 42 x 72 cm, men du kan ta vilken fyrkantig balja du vill. Det gäller även storleken. Men tänk på att ju större baljan är, desto mera jord rymmer den och desto tyngre blir den. Och det är endast tunga lådor som står stadigt när det blåser mycket.

När du mäter baljan så är det precis under kragen upptill du skall ta måtten. Då kan baljan vila på kanten runt lådan när den sätts på plats. Träet har ingen jordkontakt och håller därför längre.

1

Börja med att göra bottnen i lådan. Här gör vi den av 25 x 100 mm lärkträ (A och B). Sätt ihop brädorna till en ram med hjälp av pu-lim och 4 x 40 mm rostfria skruvar.

2

Fortsätt med sidorna till lådan. Fäst först de nedersta brädorna hela vägen runt. De är av 25 x 125 mm lärkträ (C och D) och fästs på bottenramen med 4 x 40 mm rostfria skruvar. Kom ihåg att noten (spåret) i brädan skall varavänt neråt.

3

Resten av sidobrädorna sätts ihop i not och spont. Brädorna (C) på långsidan har samma längd som bottnen medan de kortare brädorna (D) är två brädtjocklekar längre än bredden på bottnen.

4

Lådorna sätts ihop i hörnen med en 4 x 60 mm skruv i mitten på varje bräda. Skruven kan hålla ihop hörnet men kan inte hindra brädorna från att lossna i not och spont. Därför behövs det hörnlister.

5

Hörnlisterna (G och H) tillverkas av 15 x 100 mm lärkträ som hyvlas eller sågas till lister på 40 resp. 55 mm bredd och 30 cm längd. Sätt ihop dem med pu-lim och 4 x 40 mm skruvar till fyra 90-graders hörnlister.

6

Tre av hörnlisterna fästs med 4 x 40 mm skruvar. Den fjärde fästs när spaljén har satts på plats. Kantlisterna (E och F) geringssågas 45 grader och placeras så att de sticker ut 25 mm från lådan.

7

Sätt hjul under lådan. Här används 75 mm hjul med monteringsplatta. Den totala höjden på hjulen är 100 mm.

TIPS: Välj två fasta hjul och två vridbara som är försedda med broms.

02
Så här gör du spaljéramen 5 Steg

Du bestämmer förstås själv hur hög spaljé du vill ha på dina blomlådor. Men kom ihåg att ju högre spaljén är, desto vindkänsligare blir hela blomlådan.

Höjden ändras genom att göra listerna K kortare eller längre och genom att därefter anpassa listerna N och P. Spaljéramen på ritningen är 165 cm hög - när den har monterats på själva blomlådan.

Ramen anpassas i bredd så att den nätt och jämnt går ner över sidorna på blomlådan. Den vågräta delen av ramen består här av två lister lärkträ på 25 x 50 mm. Det går också bra att använda kraftigare virke. Placera den nedersta vågräta delen av ramen så högt att baljan kan sättas på plats.

1

Listerna K och M sätts ihop till en vinkelrät ram. Och även här använder du pu-lim och 4 x 40 mm rostfria skruvar.

2

Justera längden på listerna L så att de precis passar mellan K-listerna. Lägg på rikligt med pu-lim och sätt listerna i press med tvingar cirka 25 cm från varandra. Gör likadant med listerna M och P. Låt limmet härda minst en timme. Slipa bort limfläckar.

3

Gör ett urtag på insidan av ramen där den monteras på lådan för annars kan ramen inte gå in över lådans kantlister. Spänn fast en hjälplist på ramen och såga hål med hålsåg. Har du ingen sådan kan du såga urtaget med sticksåg.

4

Sätt fast spaljéramen på lådans sidor med 4 x 60 mm skruvar. Gör du flera blomlådor är det en fördel att fästa ramen en aning vid sidan av mitten. Då kan du skjuta ihop blomlådorna utan att ramen är i vägen. Fäst den sista hörnlisten när spaljéramen sitter fast.

5

Sätt klätterlinor i ramen, t.ex. av 4 mm nylonklädd stålvajer. Fäst den i små skruvöglor, som du sätter med exakt inbördes avstånd på insidan av ramen. Spänn vajrarna diagonalt och lås dem med vajerlås. Avsluta med att stryka allt trä med träolja.

Material

TILL EN BLOMLÅDA MED SPALJÉ, HÖJD 165 CM

25 x 100 mm lärkträ:
• 2 bottenbrädor (A) à 72 cm
• 3 bottenbrädor (B) à 42 cm

25 x 125 mm lärkträ:
• 6 sidobrädor (C) à 72 cm
• 6 sidobrädor (D) à 47 cm

25 x 50 mm lärkträ:
• 2 kantlister (E) à 82 cm
• 2 kantlister (F) à 52 cm

15 x 100 mm lärkträ sågas till 40 resp. 55 mm lister:
• 4 hörnlister (G) à 30 cm
• 4 hörnlister (H) à 30 cm

25 x 50 mm lärkträ:
• 2 spaljélister (K) à 155 cm
• 2 spaljélister (L) à 77 cm
• 2 spaljélister (M) à 87 cm
• 2 spaljélister (N) à 55 cm
• 2 spaljélister (P) à 90 cm

Dessutom:
• 1 fyrkantig murarbalja, 90 liter, 27,5 x 42 x 72 cm (eller en annan balja)
• 2 hjul, 75 mm, med fasta monteringsplattor (bygghöjd 100 mm)
• 2 hjul, 75 mm, vridbara med lås (bygghöjd 100 mm)
• 4 x 40 mm rostfria skruvar
• 4 x 60 mm rostfria skruvar
• 12 galvaniserade skruvöglor
• C:a 7 m vajer, 4 mm, nylonöverdragen
• 12 vajerlås (4 mm)
• Pu-lim
• Träolja

Pris

Cirka 800 kr

Ritning

Blomlådan har snickrats så att man får plats med en murarbalja (eller annan stor balja) i den. Sidorna sätts ihop av notade och spontade brädor. Såga bort sponten (den uppstickande listen) på den översta brädan så att du kan fästa den övre kantlisten runt hela lådan. Kantlisterna geringssågas i hörnen och sticker ut från lådorna 25 mm. Till sist monteras spaljén på lådan och därför har vi sågat urtag i spaljéramens sidor för kantlisten. Klättertrådarna är plastöverdragna vajrar som dras genom skruvöglor och under lådan finns hjul.

Video

TIPS: Borra halva hål - helt exakt

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

Tips & Tricks

Planteringstips

Eftersom tanken med dessa blomlådor var att de skulle ge lä, är det förstås viktigt att du planterar klätterväxter. I takt med att de växer och blir större hjälps de runt klättervajrarna. Till slut ger de både lä och insynsskydd på den öppna terrassen.
Det ser dessutom snyggt ut om du kompletterar med hängväxter som täcker den övre delen av blomlådan och kanten på murarbaljan. På så sätt får du en lösning som både är blommande och grön.

SNYGGA KLÄTTERVÄXTER Här får du ett par förslag till klätterväxter som rätt snabbt tar sig och bildar en ”vägg”:'

  • Kaprifol
  • Klematis
  • Klätterros
  • Klätterhortensia

Det är viktigt att baljan förses med dräneringshål och det gör du förstås innan du planterar i den. Utan dessa hål kommer de flesta växter snabbt att drunkna. Hålen borrar du snabbt med 10 mm borr i borrmaskinen.

En dränerad botten är en fördel även om du har borrat dräneringshål. Lägg ett lager lecakulor, småstenar eller liknande på botten av baljan så minskas risken för att jorden skall bli sur. Fyll baljan med fin matjord.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skärmvägg utomhus