Längre livslängd för staketet

De flesta staket och grindar angrips av röta, och rötan kommer ofta nerifrån. Men det är onödigt. Om du kapar alla staketspjälor snett nertill så rinner vattnet av dem och då suger inte träet till sig fukt. Se här hur lätt du bevarar ditt staket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 minuter
Pris
0 kronor

Intro

De lodräta spjälorna på detta klassiska svenska staket har kapats vinkelrätt nertill. Tyvärr har de inte målats på kortänden som därför lätt och gärna suger till sig vatten - och det får förstås träet att snabbt ruttna. Men det finns som tur är en åtgärd som kan hindra rötangreppet.

Och den kan du använda både på ett nytt och gammalt staket. Det kan vara svårt att kapa spjälorna nertill medan de sitter på spikreglarna, men du kan kanske lossa spikreglarna och därmed behandla en hel modul på en gång.

PROBLEM:
Kortändarna har kapats vinkelrätt och då sugs vattnet upp i ändträet och får träet att ruttna.

LÖSNING:
När kortänden har sågats av i vinkel blir det mycket lättare för vattendropparna att släppa spjälan.

Tidsförbrukning

Räkna med en halvtimme för en staketmodul.

Pris

Tid är också pengar, säger man. Men tid är det enda som projektet kostar.

Svårighetsgrad

Arbetet klaras av ganska lätt med hjälp av cirkelsåg och tillhörande sågskena.

Instruktion

01
Så här lätt är det 5 Steg

De lodräta spjälorna på detta klassiska svenska staket har kapats vinkelrätt nertill. Tyvärr har de inte målats på kortänden som därför lätt och gärna suger till sig vatten - och det får förstås träet att snabbt ruttna.

Men det finns som tur är en åtgärd som kan hindra rötangreppet. Och den kan du använda både på ett nytt och gammalt staket. Det kan vara svårt att kapa spjälorna nertill medan de sitter på spikreglarna, men du kan kanske lossa spikreglarna och därmed behandla en hel modul på en gång. Tar du bort flera moduler på en gång bör du märka dem så att de sätts tillbaka på rätt ställe.

1

Börja med att ta loss modul efter modul. Grinden ska endast lyftas av, medan spikreglarna ska skruvas loss från sina beslag. Märk modulen och sätt ett motsvarande märke på staketstolparna.

2

Markera på framsidan av spjälorna var du ska såga. Kapa 3 mm i en vinkel på 20 grader. Du kan såga för hand men det går mycket lättare med elektrisk såg.

3

För cirkelsågen längs en sågskena som ger perfekt resultat. När du geringssågar är det mycket viktigt att du håller ner sågen mot skenan med ena handen så att den inte sticker iväg.

4

Slipa kanterna lätt när du har sågat. Alla kanter ska vara släta och utan stickor innan du målar dem. Stryk först med en bra träolja.

5

Avsluta genom att måla ett par gånger med heltäckande utelasyr eller färg. Ändträ suger en hel del. Måla hellre en gång för mycket än för lite, för när modulen är på plats blir det svårt att måla.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Staket