Fixa grinden med en ny snedsträva

När en grind eller port i trädgården hänger på låssidan och slår emot, så beror det ofta på att den är felkonstruerad. En snedsträva från det nedre gångjärnet diagonalt uppåt löser problemet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
30 kronor

Intro

Om du inte vill att grinden, porten eller den hemsnickrade dörren till vedboden inte ska hänga snett, ska du i varje fall se till att snedsträvan sitter korrekt. Den ska alltid gå från det nedre gångjärnet och diagonalt uppåt till den bräda som det övre gångjärnet sitter fast på. Då kan det inte gå galet.

Om du har en grind som hänger så kan problemet lösas genom att du monterar en ny snedsträva – på rätt sätt.

För att klara reparationen behöver du ett hålband och en stor vinkel, så att du kan kolla att grinden blir vinkelrät. Därefter sågar du till den nya snedsträvan och sätter den på plats.

PROBLEM:
Snedsträvan på grinden sitter inte tillräckligt diagonalt och därför blir grinden skev.

LÖSNING:
Den nya snedsträvan sitter perfekt.

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Några tior för en brädaoch några rostfria skruvar.

Svårighetsgrad

Detta är en mycket enkel reparation alla klarar av.

Instruktion

1

När den gamla snedsträvan har tagits bort rättas grinden till. Kolla med en stor vinkel att den blir vinkelrät. Använd ett hålband, som fästs diagonalt på grinden, för att få grinden vinkelrät.

2

Den nya snedsträvan läggs över de två spikreglarna. Därefter kan du med penna markera exakt hur vinkeln ser ut där snedsträvan ansluter till de två spikreglarna.

3

Såga till snedsträvan. Det går utmärkt med fogsvans. Följ nog strecken för att få bästa passning. Ju bättre den passar, desto mintre belastning blir det på skruvarna.

4

Den nya snedsträvan läggs på plats och fästs till att börja med endast med en skruv i varje ände. Hålbandet ska sitta kvar tills snedsträvan har skruvats fast ordentligt från framsidan.

5

Skruva fast snedsträvan från framsidan. Använd rostfria skruvar och välj så långa som möjligt utan att de går igenom.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grindar