Underhållsfritt plank med zink och stålstolpar

Om du vill vara säker på att ditt plank håller resten av livet, ska du bygga det så stadigt som möjligt av hållbara material. Med galvaniserade stolpar gjutna i betong och en panel av tryckimpregnerade brädor med en skyddande zinkplåt överst behöver du aldrig mer tänka på nytt plank.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 veckor
Pris
80.000 kronor

Intro

Stolparna är helt avgörande för att ditt plank får en lång livslängd.

Här är stolparna av galvaniserat stål som i stort sett är outslitligt. De är specialdesignade och gjorda hos en smed som bl a har svetsat tre par “metallvingar” på varje stolpe - uppe, nere och i mitten - då blir det enkelt att fästa tvärgående reglar som klädselbrädorna monteras på.

De specialdesignade stolparna har gjort planket dyrare än ett med stolpar av tryckimpregnerat trä, men det är värt priset, för nu behöver den här familjen aldrig mer tänka på plank.

Instruktion

01
Så här har planket byggts 6 Steg

Det här planket är 28 m långt och totalt 17 stolpar ska gjutas fast i betong. Stolparna stöttas tillfälligt i en vecka tills betongen är torr och klädselbrädorna kan sättas upp.

1

Gräv ut till stolparna. Här har först en häck tagits bort och murarsnöret markerar var planket ska stå. Stolparna placeras med ett avstånd på 166 cm. Hålen är ca 90 cm djupa.

2

Ställ stolpen i hålet så att den står i linje med murarsnöret. Fäst en tillfällig tvärgående bräda nederst på stolpen, då blir den lättare att justera så att den står i lod.

3

Montera tre reglar mellan varje stolppar, först överst och i mitten. Nederst stöttas stolparna av den tillfälliga konstruktionen som håller stolparna raka.

4

Gjut fast stolparna. Blanda betongen enligt instruktionen och häll ner den runt stolparna. Betongen vibreras för att bli av med luftbubblor och får torka i en vecka. Under tiden kapas brädorna med ett 45-graders snitt nere för vatten att rinna av.

5

Sätt upp de målade klädselbrädorna. Här sätts de upp som lockpanel. De fästs i reglarna med utomhusskruv, ett fack åt gången, efter en mall.

6

Nästan färdigt. Det saknas bara en zinkplåt överst och den sista strykningen med den heltäckande färgen.

Material

  • Galvaniserade stolpar, 100 x 100 mm, 240 cm höga
  • Plintbetong
  • 45 x 95 mm reglar
  • Klädselbrädor, 25 x 150 mm, 168 cm långa
  • Utomhusskruv
  • Heltäckande träskyddsfärg
  • Zinkplåtar

Specialverktyg

  • Murarsnöre
  • Cementblandare

Tidsförbrukning

Ca 3 veckor.

Pris

Ca 80.000 kr för 28 m plank.

Svårighetsgrad

Var bara noggrann med att sätta stolparna, då är det inte så svårt att göra resten.

Ritning

Plankets konstruktion

Planket består av specialdesignade, galvaniserade stolpar som gjuts fast i marken. Det kläs med tryckimpregnerad lockpanel. Brädorna fästs i tvärgående reglar som har satts upp mellan alla stolpar - tre stycken - uppe, nere och i mitten.

Plankets konstruktion

Video

Led bort vattnet från ändträet

Video

Tips & Tricks

Material som håller länge

Det lönar sig att satsa på material som håller lång tid och har en skyddande och stärkande effekt, om du vill ha ett plank med lång livslängd.

TRYCKIMPREGNERAT TRÄ har behandlats med medel mot röta och svamp, så att det bättre kan motstå fukt och har lång livslängd. Träet är samtidigt förhållandevis billigt. Det finns också träslag med en naturligt hög oljehalt, t ex teak och mahogny som klarar sig bra att stå ute, men de här sorterna är betydligt dyrare.

TRÄSKYDD är en avgörande faktor för att din träkonstruktion ska hålla så länge som möjligt. Och ju mer pigment det är i träskyddet, desto bättre skyddar det träet, så en heltäckande färg är ett bra val. Kom ihåg att underhålla den målade ytan så att den alltid är tät. Blir det små sprickbildningar är det dags att måla igen.

STOLPAR AV GALVANISERAT STÅL håller för evigt. De är något dyrare än t ex tryckimpregnerade stolpar, men är värda sitt pris om du vill ha lång livslängd. Stolparna till det här planket är specialdesignade och har beställts hos en smed som har svetsat och galvaniserat dem.

EN SKYDDANDE PLÅT, t ex av zink eller aluminium, som monteras överst på planket är en riktigt bra investering. Ändträet är träets svaga punkt, eftersom det är mer “öppet” och utsätts för mycket fukt om det inte skyddas.

BETONG runt stolparna gör att de står stadigt. Det ger stabilitet till hela planket och bidrar också till att öka hållbarheten. En plintbetong som bara blandas med vatten är enkel att arbeta med.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket