Intro
Instruktion
01
Stolparna
5
Steg
En bullerskärm kräver rejäla stolpar och de ska grävas ner cirka 90 cm eller gjutas fast. Du ska vara kräsen när du köper stolpar och övrigt virke till bullerskärmen, för ju jämnare stolparna är, desto lättare blir att få isoleringen att sluta tätt emot dem. Avståndet mellan stolparna är här 179 cm för det passar precis till tre skivor à 60 cm som kläms en smula.
Om du ska sätta upp en lång skärm kan det vara klokt att använda rotorlaser för att markera höjden på stolparna så att de sticker upp lika mycket från marken. Här är det 193 cm.
Gräv hål för stolparna A och sätt dem på plats. Du kan ev. fästa en tvärgående brädbit på varje stolpe precis under marknivå. Det stabiliserar stolparna. Lägg gärna makadam på bottnen av varje hål. Det dränerar hålen lite grann.
Markera höjden på stolparna. Här gör vi det med en rotorlaser. Vi har fixerat stolparna med hjälp av ett par brädor. Bullerskärmen reses utanför ett plank så vi behöver inte tänka på hur det ser mot trädgården.
När höjden har markerats på stolparna markeras den med vinkel på framsidan. Då blir det lättare att styra sågen.
Stolparna A ska sågas av snett upptill så att vattnet kan rinna av från toppbrädan, som ska fästas på stolparna. Här använder vi en geringssågad bräda som mall. Då får vi samma vinkel på alla stolpar.
02
Botten och baksida
5
Steg
Mellan stolparna behövs en bottenbräda för att isoleringen ska ha något att vila på. Bottenbrädan görs av två brädor: en vågrät B som ska vara lika lång som avståndet mellan stolparna. Under den fästs en lodrät bräda C, vars längd ska motsvara avståndet mellan byggbeslagen som bottenbrädans vågräta del vilar på. Den lodräta brädan ger extra stöd åt den vågräta så att den inte sjunker eller böjer sig på mitten.
På baksidan av stolparna fästs fyra vågräta brädor som håller isoleringen på plats. De sätts utanför varje skarv.
Fäst vinklar längst ner på stolparna så att den vågräta bottenbrädan B får något att vila på. Skruva också fast den lodräta brädan C under de vågräta B. Vinklarna på 90 x 90 mm fästs med 5 x 40 mm skruvar.
När bottenbrädorna är klara monteras de mellan stolparna. Bottenbrädan B är lika lång som avståndet mellan stolparna medan brädan C är lite kortare eftersom beslagen är i vägen.
Fäst den översta brädan D på baksidan av stolparna. Ovankanten på brädan ska ligga plant med ovankanten på stolparna. Fäst med 4,5 x 60 mm rostfria skruvar. När den övre brädan är på plats kan hjälpbrädan mellan stolparna tas bort.
Det nedersta brädan D ställs på sidan på bottenbrädan så att de kan skruvas ihop. Därmed förstärks bottenbrädan ytterligare, men viktigare är att brädan D inte pressas ut när isoleringen trycks på plats.
03
Reglar och sockel
5
Steg
För att få plats för tre lager isolering krävs det att vi gör stolparna lite tjockare, så därför förses de med en stående regel samt mellan stolparna också en liggande regel. Reglarna placeras mitt på stolparna och därmed kan isoleringen i det yttre laget gå in 22 mm över stolpen och på så sätt sörja för att det blir tätt. Skulle isoleringen ha avslutats mot stolpen kunde det ha bildats en liten springa någonstans där ljudet kunde tränga in.
Nertill avslutas bullerskärmen med en fibercementskiva som ser till att det blir tätt mellan marken och bullerskärmen. Skivan tål både fukt och frost.
Fäst reglar E mitt på varje stolpe A med 5 x 100 mm skruvar. Innan de fästs geringssågas de upptill i 15 grader eftersom de också ska bära toppbrädan.
Fäst reglar A vågrätt under de lodräta. De vågräta ska bära det yttre laget isolering och fungera som fäste för fibercementskivorna. Förborra med 5 mm borr så går det lättare att fästa dem.
Fäst korta bitar av regeln E längst ner på stolparna. De ska vara cirka 20 cm långa och används som fäste för sockeln av fibercementskivor.
Sätt fast sockelskivorna. De ska sågas med klinga för eternit. Använder du en fogsvans så kan du slänga sågen efteråt. Förborra med 5 mm borr och fäst skivorna med 5 x 40 mm skruvar.
04
Isolering
4
Steg
Isoleringen som används är fasta skivor, 50 mm tjocka och 120 x 60 cm stora. De ska sättas upp i tre lager. Skivorna är mycket fasta och sågas så exakt som möjligt. De kan inte pressas ihop lika mycket som vanlig isolering, men 0,5 cm per skiva kan de pressas. Använd helst en isoleringskniv (eller vass brödkniv).
Isoleringen skärs med en vass isoleringskniv. I det bakre lagret kan det precis stå tre skivor vid sidan av varandra när det är 179 cm mellan stolparna. Då hamnar ovansidan av isoleringsskivorna i nivå med den tredje brädan D.
Resten av det bakre lagret sätts på plats. De övre skivorna ska hamna kant i kant med den övre brädan D. Det som du måste skära bort kan användas i nästa lager och då slipper du spill.
Skär till isoleringen till det mittersta laget. Var noga med att alla skarvar förskjuts i de tre lagren, både på höjden och bredden.
05
Avslutande finish
2
Steg
Nu återstår det endast en toppbräda upptill och fyra brädor på framsidan (så att isoleringen hålls på plats) så är bullerskärmen klar. De fyra brädorna fördelas med en upptill, en nertill och de två andra mellan de första för att hålla isoleringen på plats. Du kan ev. sätta upp armeringsnät eller annat nät att hålla isoleringen på plats, men brädorna behövs för att dölja skarvarna och hålla tätt.
Toppbrädan ser till att det inte samlas snö eller regnar in till isoleringen och den skyddar dessutom kortändarna på stolparna så att de håller längre. Det ser dessutom snyggt ut med toppbrädan.
Skruva fast brädor D utanpå isoleringen med två 4,5 x 60 mm skruvar i varje stolpe. Förborra för att träet inte ska spricka. Vänta med att fästa den översta brädan på framsidan. Det kan du göra när toppbrädan F sitter på plats.
06
Gör så här om tomten sluttar där bullerskärmen sätts upp
07
Gör så här om tomten sluttar där bullerskärmen sätts upp
3
Steg
Om tomten sluttar ska förstås bullerskärmen följa lutningen, men det ser snyggast ut om staketet faller i ”etapper” i stället för att bilda en lång sluttande skärm. Du kan t.ex. placera var tredje avdelning ett antal centimeter lägre än de två föregående. Det gör det lite knepigare att fästa toppbrädan, men tack vare en extra bräda eller regel på den ena stolpen, så har du något att fästa toppbrädan i.
Här kan du se hur man gör en nivåskillnad på 7 cm.
En brädlapp skruvas fast 7 cm från ovankanten på stolpen A, där nivåskillnaden ska börja. Här kan ju toppbrädan inte fästas ovanpå stolpen.
Material
• Stolpar (A), 95 x 95 mm
• Bottenbrädor (B) och (C), 22 x 95 mm
• Brädor (D), 22 x 95 mm
• Reglar (E), 45 x 45 mm till stommen
• Brädor (F), 22 x 195 mm till toppbräda
Dessutom:
• Mineralull till isolering, 45–50 mm tjock
• Fibercementskivor till sockeln
• Vinkelbeslag, 90 x 90 mm
• Skruv, rostfri klass A4: 5 x 40, 4 x 50, 4,5 x 60, 5 x 100 mm
Specialverktyg
• Rotorlaser
Tidsförbrukning
Beror på skärmens längd och höjd. Räkna med att det tar en arbetsdag för 8-9 meter.
Pris
Vid en skärmhöjd på 192 cm: Virke: 325 kr/meter Isolering: 300 kr/meter Diverse: 100 kr/meter
Svårighetsgrad
Det är inte svårare än att resa ett vanligt staket. Tänk på att placera isoleringen så att skarvarna förskjuts för att ljudet inte ska tränga igenom.