Förläng livstiden på ditt staket med stolphattar

När du monterar stolphattar på ditt staket eller plank, skyddar du träet och förlänger livstiden. Och stolphattar är relativt billiga och ganska enkla att montera.

Stolphatt: Förläng livstiden på ditt staket med stolphattar

Bygger du ett staket eller plank är det en bra idé att skydda ändträet på stolparna. Då håller de längre.

En stolphatt skyddar ändträet

Träarbeten utomhus utsätts för alla sorters väder - sol, vind, regn, kyla och frost. Ändträet är särskilt utsatt, eftersom träet är extra sårbart här, och tar upp mer fukt i ändarna. Därför är det en riktigt bra idé att skydda stolparna med en så kallad stolphatt. Stolpar känneteckas ju av att ändträet sticker upp i luften, och har de en plan ändyta samlas där lätt vatten. Detta kan med tiden leda till fuktskador och röta. Men det kan du undvika med en stolphatt.

Stolphattar i olika storlekar

Stolphattar finns i flera olika storlekar, material och form. Storlekarna är anpassade för de olika standardstorlekar som stolpar har. Stolphattar kan ex. både vara runda eller fyrkantiga, som stolpar också kan vara. En del stolphattar är flatare, medan andra är lite högre. De flesta har en förhöjning på mitten, så att vattnet kan ledas bort.

Stolphatt i olika storlekar

Den runda stolphatten är tillverkad av galvaniserat stål. Toppen på mitten ser till att vattnet rinner av.

Stolphatt i olika material

Stolpehhattar i galvaniserat stål eller aluminium är de allra vanligaste. Stolphattar går också att få målade i ex. svart eller vit, som är vanliga färger på plank och staket. I den mer exklusiva änden finns också stolphattar i koppar eller mässing. De är också lite dyrare.

Stolphatt i olika material

Har du ett svartmålat staket kan du få dina stolphattar i motsvarande färg, så de blir osynliga när du monterat dem.

Montering av stolphatt

Det är ganska lätt att montera en stolphatt. Den sätts bara fast med spik eller skruvar i de små hål som är gjorda i den lodräta delen av stolphatten.

Eftersom stolphattarna är förhållandevis billiga, går det både snabbt och lätt att försäkra sig om att stolparna - och därmed ditt plank eller staket - får en längre livstid bara genom att montera stolphattar på toppen.

Stolphatt med belysning

Det finns också särskilda stolphattar med LED-beslysning med solceller, så sladd är inte nödvändigt. Det kan vara en smart lösning på uppfarten.

Stolphatt med belysning

Om du vill ha belysning i ditt plank är det möjligt att få en stolphatt med belysning.

Höj upp stolpen från den fuktiga jorden

Kom ihåg att du också kan skydda stolpen mot fukt nerifrån. Det kan du göra med en stolpsko, som du kan läsa mer om i denna artikel: Så använder du stolpskor

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket