10 tips: STAKET som håller i längden

Om du väljer rätt metod och rätt material så håller ditt staket hur länge som helst. Kom ihåg dessa 10 gyllene regler när du reser ett staket så slipper du göra om det redan efter fem eller tio år. Arbetet blir faktiskt inte större och om du gör en ekonomisk kalkyl så har du tjänat in merkostnaden tämligen snabbt.

1. DET SKA HELST KUNNA BLÅSA GENOM PLANKET

Om du reser ett högt plank och gör det vindtätt finns det en liten risk att det välter om det plötsligt kommer en storm. Planket klarar inte belastningen.

Stadigt, men ändå luftigt staket

Se till att blåsten kan komma igenom planket. Uppför en öppen konstruktion, t.ex. med brädor förskjutna på båda sidorna av spikreglarna. Då kan ingen se in på tomten och du upplever det som om du sitter i lä eftersom blåsten bromsas betydligt. Och planket kommer att klara många stormar.

Det är endast om du bygger ett lågt plank som du kan göra det fullständigt tätt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Vindskydd till altanen

2. VÄLJ ENDAST HÅLLBARA MATERIAL

Om stolparna inte är impregnerade eller gjorda av trä som inte tål kontakt med marken så ruttnar de efter endast ett par år. Och då välter ditt staket.

Välj impregnerat trä eller ett träslag som tål markkontakt. Om du väljer tryckimpregnerat trä i klass NTR-A så har du i varje fall 20 års garanti mot röta. Och i det här sammanhanget kan det vara intressant att veta att ekstolpar kan stå i 10-15 år och vissa ädlare träslag kan klara kanske samma tid som tryckimpregnerat trä.

3. STOLPARNA SKA STÅ STADIGT

Om du gräver ner dina stolpar 30–40 cm så står de stadigt - ett par år eller så. Sedan börjar de lossna och de kan inte stå emot hård blåst.

Gräv ner stolparna ordentligt i marken. De ska helst ner till det vi kallar frostfritt djup. I den södra delen av landet är det 90–100 cm. I norra delen kan det vara mycket djupare. Om marken inte är för stenig kan du med fördel använda jordborr för att ta upp så djupa hål.

Förklaringen är att om stolparna inte kommer ner tillräckligt djupt kommer tjälen, eller rättare sagt tjällossningen, att pressa upp dem undan för undan tills de sitter löst.

SE OCKSÅ: 4 TIPS: Enklare och starkare stolpar

4. TJOCKA MATERIAL HÅLLER LÄNGRE

Om du använder klent virke sparar du pengar. Å andra sidan är risken stor att spikreglar slår sig, brädor och spjälor vrider sig och stolpar ger med sig.

Anpassa dimensionerna i staketet efter de förhållanden som gäller där staketet står. Ju mer vatten och blåst ett staket utsätts för, desto kraftigare material bör användas. Kom ihåg att anpassa dimensionerna i stolpar, spjälor och reglar till varandra.

BYGGBESKRIVNING: Bygg ett staket som håller i 100 år

5. SNÅLA INTE MED REGLAR OCH STOLPAR

Om avståndet blir för stort mellan infästningställena för brädorna i ett plank, så kan träet spänning lossa de spikar eller skruvar som du har använt. Resultatet är förstås att brädorna ramlar av.

Det bör aldrig vara mer än 180 cm mellan lodräta stolpar. Vår rekommendation är dock något mindre, 150 cm. Fäster du lodräta brädor på vågräta spikreglar, som i ett plank, bör det inte vara mer än 120 cm mellan reglarna.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett naturligt plank av granslanor

6. VATTEN SKA KUNNA RINNA AV

Alldeles för många staket och plank bryts ned efter endast få år eftersom de inte har konstruerats så att de kan leda bort vatten från stolpar, reglar och spjälor (brädor).

Små byggdetaljer kan förlänga livslängden. Alla ytor som vänds uppåt ska sågas av snett så att regn- och smältvatten kan rinna bort.

På samma sätt ska den sida som vänds nedåt sågas av lite snett, så att vattnet inte blir hängande utan droppar ner på marken. Se också till att ändträ, som sticker ut eller uppåt, täcks av stolphattar eller täckande brädbitar, så att det inte kan tränga in vatten i träet.

Det är också klokt att sätta ihop staketet med beslag i stället för att såga urtag i stolparna. Regn- och smältvatten kan annars tränga in i de fina fogarna och orsaka rötskador.

SE OCKSÅ: KNEP: Räta upp det sneda staketet

7. TJOCKA MATERIAL HÅLLER LÄNGRE

Om du använder klent virke sparar du pengar. Å andra sidan är risken stor att spikreglar slår sig, brädor och spjälor vrider sig och stolpar ger med sig. Anpassa dimensionerna i staketet efter de förhållanden som gäller där staketet står.

Ju mer vatten och blåst ett staket utsätts för, desto kraftigare material bör användas. Kom ihåg att anpassa dimensionerna i stolpar, spjälor och reglar till varandra.

8. ANVÄND ALLTID ROSTFRIA SKRUVAR

Om skruvarna rostar försvagas de och kan lätt gå sönder. Och då lossnar det du har skruvat fast. Men rosten gör också fula fläckar som är hopplösa att dölja. Regeln är därför: använd alltid rostfria skruvar, oavsett träslag.

Skruvarna bör vara 5 mm tjocka och ha ett stort, platt huvud. Kom dessutom ihåg att skruvar ska vara minst dubbelt så långa som det de håller fast.

9. UNDVIK VÄXTER

Stora och kraftiga växter längs staketet kan pressa det åt sidan, men framför allt håller de kvar fukt. Det ska inte finnas några växter på eller runt staketet.

Om du inte vill undvara växter beskär dem då så att det inte håller staketet fuktigt.

10. STAKETET SKA HELA TIDEN PASSAS

Om du inte målar eller på annars sätt underhåller ditt staket så håller det inte i många år. Ett staket kräver att du sköter om det. Staketet ska behandlas med utelasyr, olja eller färg och det ska göras fortlöpande och regelbundet. Då mångdubblar du livslängen.

Oavsett vad du behandlar det med så håller det vatten borta så att du undviker rötskador och rent av svamp. Kom ihåg att ju bättre utelasyren täcker, desto bättre skyddar den mot solens UV-strålar.

Du ska naturligtvis också komma ihåg att tvätta staketet om det kommer alger på det. Alger och smuts håller ju kvar fukten.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket