Intro
Instruktion
01
Sätt stolparna
2
Steg
Första steget i projektet är att gräva för, och gjuta fast, stolparna. Det är enklast att använda en jordborr för att borra hålen, en plintspade för att ösa upp jorden och så en kabelspade för att hacka sönder eventuella rötter. Börja med att sätta hörnstolparna och spänn ett snöre mellan dem, så har du något att gå efter när du ska sätta stolparna där emellan.
Gräv ner till ca 95 cm under marknivå och häll en skovelfull med bärlager eller småsten ner i hålet. Då slipper du att stolparna står direkt i den fuktiga jorden.
Sätt den första hörnstolpen (A) och stötta tillfälligt med två reglar. Se till så att stolpen står lodrätt, häll vatten i hålet och därefter en säck plintbetong. Packa betongen ordentligt runt stolpen. När du har satt alla hörnstolpar, sätter du stolparna däremellan på samma sätt med ett avstånd på 175 cm.
02
Plankets stomme
6
Steg
När plintbetongen har härdat efter ett par dagar och alla stolpar står stenhårt, kan du fortsätta med att bygga stommen som ska bära den ljuddämpande isoleringen och ribborna. Vi väljer ett plank som ska vara 180 cm högt. Eftersom det är ganska stora nivåskillnader i marken, ändrar vi höjden på några av sektionerna efterhand. För att få bästa resultat börjar vi på den lägsta marknivån.
Mät upp 180 cm på den stolpe (A) som står på den lägsta punkten. Fäst därefter ett långt vattenpass på 180 cm-märket och vidare till nästa stolpe med vattenpasset i våg. Du kan faktiskt se att marken lutar så mycket här att nivån på nästa stolpe bara blir 168 cm.
Sätt nu den första toppbrädan (B) med två skruvar i varje stolpe. Alla tvärbrä-dor och läkt skruvas fast med 5,0 x 60 mm rostfria och syrafasta skruvar.
Fortsätt att sätta upp brädor (B) och läkt (C) enligt instruktionen på ritningen. Du ska vänta med att sätta upp läkten (C) på plankets insida. Den sätter vi upp först när den ljuddämpande isoleringen satts upp. Varje gång höjden för toppbrädorna understiger 170 cm, bygger vi på med en bräda på höjden för att följa marknivån så gott det går. Observera att de mittersta brädornas placering ska mätas ut varje gång.
Såga av stolparna (A), i höjd med toppbrädorna (B). Enklast är att såga av stolparna med vass fogsvans.
Såga till och sätt upp 4 klossar mellan bottenbrädorna (B) som går mellan stolparna, så att isoleringen får något att vila mot.
03
Ljuddämpning och ribbor sätts upp
7
Steg
Nu är det dags att få upp den ljuddämpande isoleringen, topprofilen och ribborna. Eftersom vi valt ett avstånd mellan stolparna på 175 cm, passar det hyfsat bra med 2 x 3 isoleringsskivor i varje sektion. Innan du sätter igång måste du få dit elektrikern för att dra elkabeln. Därefter ska du sätta upp toppprofilen som skyddar konstruktionen mot väder och vind. Till sist gäller det att få upp de stående ribborna. Vi har låtit det lokala sågverket såga upp 700 ribbor á 4 meter, och de ska först halveras och förborras.
Placera isoleringen mellan brädorna (B), och skruva fast läkten (C). De översta skivorna skärs av i höjd med toppbrädorna. Du kan använda en isoleringskniv eller en gammal fogsvans. När isolering och läkt är på plats, häftar du fast resten av fiberduken nerifrån och upp.
Centrera topprofilbrädan (E) så att den sticker ut lika mycket på planksektionens båda sidor och ändar. Därefter skruvas den fast med två 4,0 x 50/35 mm väderbeständiga skruvar var 60:e cm.
Mät ut för den första omgången ribbor från undersidan av bottenbrädan (B) (du känner den genom duken) och till topprofilen (E). Det är skillnad mellan de olika sektionerna, så mät hellre en gång för mycket...
Såga till den första omgången ribbor (D), lägg upp dem bredvid varandra, markera var de ska borras, förborra, och stryk dem en gång med träskydd på alla fyra sidorna samt i ändarna. Medan träskyddet torkar på den första omgången, kan du börja med att mäta upp och förbereda nästa.
Vi mäter upp ribborna vid den första hörnstolpen. För att säkerställa att den första ribban hamnar exakt i lod, spikar vi fast en dyckert 5 cm från hörnet och hänger fast ett lod som vi kan använda som rättesnöre.
Sätt upp ribborna (D).. Den första ribban sätts upp längs med lodet, och med en 3 cm bred distanskloss ser vi till så att nästa ribba hamnar på helt rätt avstånd.
Material
- Stolpar (A), tryckimpregnerade, 75 x 75 mm
- Brädor (B), tryckimpregnerade, 25 x 125 mm
- Läkt (C), tryckimpregnerad, 25 x 50 mm
- Ribbor (D), sibiriskt lärkträ, 28 x 45 mm
- Topprofil (E), planhyvlad furu, 21 x 185 mm
- 4 klossar á 75 mm per sektion, tryckimpregnerat, 25 x 125 mm
- Fiberduk, 15 meter
- Skruvar, rost- och syrefria, 4,2 x 55 mm, 5,0 x 60 mm 4,0 x 50/35 mm
- 70-mm hårda stenullsskivor
- Plintbetong
- Trätjära
- Lärkträolja
- Häftpistol
- Utomhuslampor och kabel (ska monteras av en elektriker)
Specialverktyg
- Jordborr, plintspade och kabelspade
- 180 och 120 cm vattenpass
- Snörslå
Tidsförbrukning
Ca 2 veckor för 50 meter
Pris
Ca 1.500 kronor per meter. Bara de stående ribborna av sibiriskt lärkträ kostar ca 1.000 kronor per löpmeter. Och så måste du räkna med kostnaden för elektrikern.
Svårighetsgrad
Med hundratals smala, stående ribbor som ska monteras med exakt 3 cm mellanrum, gäller det att hålla tungan rätt i mun för att slutresultatet ska bli helt perfekt. Det är inte svårt men kräver att du är noggrann med vattenpass och distansklossar.
Ritning
3D-modell
Video
Tips & Tricks
Sätt igång att bygga
Trätjära förlänger stolparnas liv
Modern tryckimpregnering tränger aldrig helt igenom stolparna. Därför målar vi den del av stolparna som ska grävas ner med trätjära.
Isolering dämpar trafikljudet
Genom att fylla planket med isolering, slipper vi trafikljudet och får lugn och ro i trädgården. De här skivorna tål väder och vind.
Svart duk skyddar och ser bra ut
Istället för att behöva se den tråkiga isoleringen klär vi planket med fiberduk. Det skyddar och ger en snygg svart bakgrund.
Inbyggda lyser upp i mörkret
Med inbyggda spotlights kan du njuta av ditt snygga plank även efter solen har gått ner. Du kan så klart själv välja antal och modell.