Plank av ribbor med lampor och ljuddämpning

Orden “snyggt” och “bullerplank” syns sällan i samma mening, men man kan alltså mycket väl bygga ett sånt. I den här byggbeskrivningen visar vi hur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 veckor
Pris
1.500 kr/m

Intro

Utåt syns bara de smala ribborna av lärkträ och en solid och svart bakgrund. En syn som bara blir mer exklusiv när mörkret faller på och de små, svarta spottarna lyser upp. Men inuti döljs en smart konstruktion av tryckimpregnerade stolpar och brädor som håller ihop en hel vägg av stenullsskivor som effektivt dämpar ljudet från den trafikerade gatan på andra sidan planket.

Erkännes. Det är både dyrare och mer besvärligt att göra det här projektet än det hade varit att bara bygga ett vanligt plank. Men glädjen är å andra sidan så mycket större när man efter ett par veckor kan njuta av synen av sitt snygga, nya lyxplank med belysning och ljuddämpning.

Ribborna kostar mycket

Med ett cirkapris på 1.500 kronor per löpmeter kostar det nästan 75.000 kronor att bygga ett sådant här 50 meter långt plank. Och det är faktiskt de 700 snickarsågade ribborna av sibiriskt lärkträ på vardera 4 meter som är projektets största kostnad. Av totalkostnaden står ribborna för ca 50.000 kronor. Du kan naturligtvis välja att använda billigare trä, och så länge du underhåller med träskyddsfärg, går det bra med de flesta andra träslag också.

En annan kostnad är den för elektrikern. Du får nämligen inte själv dra el utomhus och ansluta och därför måste du köpa in professionell hjälp.

LÄS OCKSÅ: Rita själv dina projekt i 3D

Instruktion

01
Sätt stolparna 2 Steg

Första steget i projektet är att gräva för, och gjuta fast, stolparna. Det är enklast att använda en jordborr för att borra hålen, en plintspade för att ösa upp jorden och så en kabelspade för att hacka sönder eventuella rötter. Börja med att sätta hörnstolparna och spänn ett snöre mellan dem, så har du något att gå efter när du ska sätta stolparna där emellan.

1

Gräv ner till ca 95 cm under marknivå och häll en skovelfull med bärlager eller småsten ner i hålet. Då slipper du att stolparna står direkt i den fuktiga jorden.

2

Sätt den första hörnstolpen (A) och stötta tillfälligt med två reglar. Se till så att stolpen står lodrätt, häll vatten i hålet och därefter en säck plintbetong. Packa betongen ordentligt runt stolpen. När du har satt alla hörnstolpar, sätter du stolparna däremellan på samma sätt med ett avstånd på 175 cm.

02
Plankets stomme 6 Steg

När plintbetongen har härdat efter ett par dagar och alla stolpar står stenhårt, kan du fortsätta med att bygga stommen som ska bära den ljuddämpande isoleringen och ribborna. Vi väljer ett plank som ska vara 180 cm högt. Eftersom det är ganska stora nivåskillnader i marken, ändrar vi höjden på några av sektionerna efterhand. För att få bästa resultat börjar vi på den lägsta marknivån.

1

Mät upp 180 cm på den stolpe (A) som står på den lägsta punkten. Fäst därefter ett långt vattenpass på 180 cm-märket och vidare till nästa stolpe med vattenpasset i våg. Du kan faktiskt se att marken lutar så mycket här att nivån på nästa stolpe bara blir 168 cm.

2

Sätt nu den första toppbrädan (B) med två skruvar i varje stolpe. Alla tvärbrä-dor och läkt skruvas fast med 5,0 x 60 mm rostfria och syrafasta skruvar.

3

Fortsätt att sätta upp brädor (B) och läkt (C) enligt instruktionen på ritningen. Du ska vänta med att sätta upp läkten (C) på plankets insida. Den sätter vi upp först när den ljuddämpande isoleringen satts upp. Varje gång höjden för toppbrädorna understiger 170 cm, bygger vi på med en bräda på höjden för att följa marknivån så gott det går. Observera att de mittersta brädornas placering ska mätas ut varje gång.

4

Såga av stolparna (A), i höjd med toppbrädorna (B). Enklast är att såga av stolparna med vass fogsvans.

5

Såga till och sätt upp 4 klossar mellan bottenbrädorna (B) som går mellan stolparna, så att isoleringen får något att vila mot.

6

Häfta fast fiberduken. Börja med den nedersta våden innan du fortsätter med den ovanför. Tänk på att du bara ska häfta fast duk på den sida av planket som vetter ut mot vägen. Insidan tar vi senare.

03
Ljuddämpning och ribbor sätts upp 7 Steg

Nu är det dags att få upp den ljuddämpande isoleringen, topprofilen och ribborna. Eftersom vi valt ett avstånd mellan stolparna på 175 cm, passar det hyfsat bra med 2 x 3 isoleringsskivor i varje sektion. Innan du sätter igång måste du få dit elektrikern för att dra elkabeln. Därefter ska du sätta upp toppprofilen som skyddar konstruktionen mot väder och vind. Till sist gäller det att få upp de stående ribborna. Vi har låtit det lokala sågverket såga upp 700 ribbor á 4 meter, och de ska först halveras och förborras.

1

Placera isoleringen mellan brädorna (B), och skruva fast läkten (C). De översta skivorna skärs av i höjd med toppbrädorna. Du kan använda en isoleringskniv eller en gammal fogsvans. När isolering och läkt är på plats, häftar du fast resten av fiberduken nerifrån och upp.

2

Centrera topprofilbrädan (E) så att den sticker ut lika mycket på planksektionens båda sidor och ändar. Därefter skruvas den fast med två 4,0 x 50/35 mm väderbeständiga skruvar var 60:e cm.

3

Mät ut för den första omgången ribbor från undersidan av bottenbrädan (B) (du känner den genom duken) och till topprofilen (E). Det är skillnad mellan de olika sektionerna, så mät hellre en gång för mycket...

4

Såga till den första omgången ribbor (D), lägg upp dem bredvid varandra, markera var de ska borras, förborra, och stryk dem en gång med träskydd på alla fyra sidorna samt i ändarna. Medan träskyddet torkar på den första omgången, kan du börja med att mäta upp och förbereda nästa.

5

Vi mäter upp ribborna vid den första hörnstolpen. För att säkerställa att den första ribban hamnar exakt i lod, spikar vi fast en dyckert 5 cm från hörnet och hänger fast ett lod som vi kan använda som rättesnöre.

6

Sätt upp ribborna (D).. Den första ribban sätts upp längs med lodet, och med en 3 cm bred distanskloss ser vi till så att nästa ribba hamnar på helt rätt avstånd.

7

Var 4-5 ribba kollar vi lodet med vattenpasset. Då vet vi att ribborna inte börjar luta. Nu gäller det bara att fortsätta hela vägen runt. Det är ett jättearbete, men resultatet talar för sig självt.

Material

 • Stolpar (A), tryckimpregnerade, 75 x 75 mm
 • Brädor (B), tryckimpregnerade, 25 x 125 mm
 • Läkt (C), tryckimpregnerad, 25 x 50 mm
 • Ribbor (D), sibiriskt lärkträ, 28 x 45 mm
 • Topprofil (E), planhyvlad furu, 21 x 185 mm
 • 4 klossar á 75 mm per sektion, tryckimpregnerat, 25 x 125 mm
 • Fiberduk, 15 meter
 • Skruvar, rost- och syrefria, 4,2 x 55 mm, 5,0 x 60 mm 4,0 x 50/35 mm
 • 70-mm hårda stenullsskivor
 • Plintbetong
 • Trätjära
 • Lärkträolja
 • Häftpistol
 • Utomhuslampor och kabel (ska monteras av en elektriker)

Specialverktyg

 • Jordborr, plintspade och kabelspade
 • 180 och 120 cm vattenpass
 • Snörslå

Tidsförbrukning

Ca 2 veckor för 50 meter

Pris

Ca 1.500 kronor per meter. Bara de stående ribborna av sibiriskt lärkträ kostar ca 1.000 kronor per löpmeter. Och så måste du räkna med kostnaden för elektrikern.

Svårighetsgrad

Med hundratals smala, stående ribbor som ska monteras med exakt 3 cm mellanrum, gäller det att hålla tungan rätt i mun för att slutresultatet ska bli helt perfekt. Det är inte svårt men kräver att du är noggrann med vattenpass och distansklossar.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Lyxplank med belysning och ljuddämpning

På utsidan ser man bara de smala ribborna av lärkträ mot en svart bakgrund.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sätt stolparna

Stolparna gjuts fast 90 cm under marknivå.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bygg stommen till planket

Stolparna står på plats, stommen byggs.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ljuddämpnining

Isoleringen sätts mellan brädorna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ribbor monteras

Ribborna monteras stående, med 3 cm breda distansklossar.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Stolpar på rad

Med ett rättesnöre får du dem i en exakt rad

TEKNIK: Snörräta skruvar för kläder

Med en borrmall går det snabbt och blir helt rakt

TIPS: Led bort vattnet från ändträet

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tips & Tricks

Sätt igång att bygga

Trätjära förlänger stolparnas liv
Modern tryckimpregnering tränger aldrig helt igenom stolparna. Därför målar vi den del av stolparna som ska grävas ner med trätjära.

Isolering dämpar trafikljudet
Genom att fylla planket med isolering, slipper vi trafikljudet och får lugn och ro i trädgården. De här skivorna tål väder och vind.

Svart duk skyddar och ser bra ut
Istället för att behöva se den tråkiga isoleringen klär vi planket med fiberduk. Det skyddar och ger en snygg svart bakgrund.

Inbyggda lyser upp i mörkret
Med inbyggda spotlights kan du njuta av ditt snygga plank även efter solen har gått ner. Du kan så klart själv välja antal och modell.

Passar i ojämn terräng
Även om din mark lutar, är det här planket en bra lösning. Som du kan se här, kan det enkelt byggas i flera olika nivåer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Plank och staket