Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rabatt

En högbädd är ett smart sätt att få upp dina grönsaker och örter i en bättre arbetshöjd, så att du skonar ryggen. Vi har samlat alla våra bygginstruktioner för högbäddar, för att du ska få inspiration och vägledning nästa gång du bygger en högbädd.

Bygg din egen högbädd

Högbäddar är perfekta i trädgården av flera olika anledningar. För det första går högbäddar och gör det själv-arbete hand i hand. De är lätta att bygga, och variationerna och möjligheterna när man bygger sin högbädd själv, är nästan oändliga.

Du sparar mycket pengar på att bygga din egen högbädd, istället för att köpa en färdig. Och så är det också ett riktigt bra gör det själv-projekt, som är mycket roligare än att montera en högbädd som byggsats från byggmarknaden.

Bygg din egen högbädd i trä

Det lättaste och billigaste är att bygga sin hemmagjorda högbädd i trä. Hur stor och hur hög högbädden ska vara bestämmer du själv, men om du till exempel bygger din högbädd i trä, en meter bred och två meter lång, kan det göras väldigt billigt. När du bygger din högbädd är det en god idé att bygga den så att du kan nå mitten av den från bägge sidor.

Om du bygger en högbädd i trä, är stolpar och brädor av lärk ett riktigt bra val. Om du har några rester från ett altanprojekt eller liknande, gör det dina högbäddar ännu billigare.

Se bygginstruktionen: Enkel och billig högbädd

Bygg högbädden i rätt höjd

En av fördelarna med att odla sina grönsaker och kryddor i en högbädd är att man får en bättre arbetshöjd. Man slipper alltså få ömma knän av att sitta på marken och rensa ogräs eller plocka sallad. Därför är det också värt att fundera på hur hög din hemmabyggda högbädd ska vara, innan du börjar bygga den.

Bygg en högbädd på hjul

Väljer du att bygga en högbädd med stängd botten och sätta hjul under, så får du en väldigt flexibel högbädd där du hela tiden kan justera hur mycket sol dina växter får. Du kan även bygga din högbädd så att den är utrustad med en spalié som växterna kan slingra sig uppför. Då får du flyttbara högbäddar som samtidigt kan ge dig lä på altanen, oavsett varifrån vinden kommer.

Se byggbeskrivningen: Högbädd på hjul – Sätt hjul på högbädden och få en köksträdgård precis utanför dörren

Inred trädgården med högbäddar

Om du bygger dina egna högbäddar är det också en utmärkt möjlighet för att inreda din trädgård. Högbäddar är väldigt dekorativa och är därför perfekta om du ska skapa en mysig plats i trädgården.

Bygg högbäddar i alla storlekar själv

Högbäddar kan bygges i alla möjliga storlekar, så att de passar både den stora villaträdgården och lägenhetens lilla balkong, om man skulle vilja ha ett grönt inslag utanför fönstren. Du kan även bygga dina högbäddar så att de kan placeras ovanpå varandra, så att platsen utnyttjas optimalt.

Se byggbeskrivningen: Smart högbädd till terrassen eller altanen

Längre odlingssäsong med högbädd

En högbädd förlänger odlingssäsongen, då jorden i en högbädd är varmare än den vanliga jorden, och jorden i en högbädd torkar snabbare än vanlig jord. Dessutom är jorden i en högbädd lättare att hålla frostfri, och därför är du garanterad en längre odlingssäsong om du planterar dina kryddor och grönsaker i en högbädd.

Är du osäker på vilken sorts jord du ska ha i högbädden? Läs här: Jord till högbädd

Bygg högbädden själv och slipp mördarsniglar

Om du har mördarsniglar i trädgården kan du få riktigt stor nytta av din hemmabyggda högbädd. Det är nämligen lätt att bygga en simpel snigelkant på högbädden, som håller sniglarna borta. På det viset kan du vara säker på att den härliga gröna salladen som pryder din högbädd, inte slutar som middag för de små slemmiga matvraken.

Se byggbeskrivningen: Bygg en snigelkant på högbädden.

Hitta din nästa gör det själv-högbädd här

På dessa sidor ger vi dig den bästa hjälpen och inspiration inför nästa gång du vill bygga en högbädd. Vi visar dig bland mycket annat hur du bygger en billig högbädd, hur du bygger en snigelkant på din högbädd, hur du kan sätta hjul under din högbädd, och hur du kan bygga högbäddar som ger dig lä på terrassen.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka