Blomlådor på hjul

Blomlådor på hjul tar vinden

En öppen uteplats är härlig när det är varmt, och det bara blåser en stillsam bris. Men så fort vinden tilltar är det skönt att kunna få lite lä.

De flesta läplank är platsbyggda, och ofta stör de estetiken i trädgården och står kanske i vägen för en vacker utsikt. Med dessa blomlådor slår vi flera flugor i en smäll – de tar vinden, de är vackra att se på, och så har vi satt hjul på, så att du kan flytta dem om du vill njuta av utsikten.

Använd en murarbalja till blomlådorna

Bland annat för att förlänga blomlådornas livstid har vi valt att bygga dem så att jorden kommer att vara i en murarbalja inuti i ramarna. Därför bygger vi våra blomlådor utifrån storleken på en 90 liters murarbalja. Du kan även använda en mindre murarbalja om du vill, du måste bara se till att blomlådorna blir tillräckligt tunga så att de kan stå emot blåst och kastvindar.

Blomlådorna på är av lärk

Vi har använt lärk till våra blomlådor. Lärk är ett robust och tåligt material. Men trots det kan det vara tufft för lådorna att stå utomhus året runt. Därför är det en god idé att ge dem lärkträolja för att skydda dem. Alternativt kan du använda träskyddsolja. Om du använder träskyddsolja kan du överväga att använda tryckimpregnerat trä istället, då det är billigare än lärk.

Välj blomlådornas hjul med omsorg

Det är viktigt att du väljer rejäla hjul till dina blomlådor, så att de kan rullas runt obehindrat på din uteplats. Hjulen till blomlådorna i vår artikel kostar 100 kronor styck och klarar en belastning på 25 kilo per hjul. Vi har dock funnit billigare hjul som är minst lika bra. T.ex. Rill från Ikea.

Blomlådor på hjul med spaljé

För att blomlådorna ska kunna ge skydd mot vinden har vi monterat spaliéer på dem, som växterna kan klättra i. Gör gärna spaljéerna i två olika höjder om du bygger flera blomlådor, då det ger en fin dynamik på din uteplats. Blomlådorna i vår bygginstruktion är 145 respektive 165 cm höga med spaljé.

Kom ihåg dränering i blomlådorna

Innan du tar dina blomlådor i bruk och fyller dem med jord och växter, måste du se till att murarbaljorna dräneras. Använd en borrmaskin till att borra dräneringshål på omkring 10 millimeter i botten av murarbaljorna så att vattnet kan sippra ur. Dessutom kan du lägga ett lager av gamla krukskärvor, småsten eller lecakulor i botten av murarbaljan, så att vattnet snabbare kan tränga ut. Det förhindrar att jorden i dina blomlådor blir sur.

Hämta bygginstruktionen: Så bygger du blomlådor på hjul

I instruktionen du kan hämta här på sidan får du en utförlig steg för steg-guide för hur du själv bygger dina blomlådor på hjul. Dessutom får du tips på vilka växter som passar bra i dina blomlådor, samt några tips på hur du kan sätta din personliga prägel på dina mobila blomlådor.