Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

En drivbänk fungerar som ett minidrivhus

Drivbänken fungerar i princip som ett drivhus, fast i mindre format. Du kan driva upp dina växter i en drivbänk, för att senare plantera ut dem i det fria, eller så kan du låta din drivbänk göra hela arbetet och låta plantorna växa i den hela vägen fram till hösten. På det viset kan du njuta av grönsaker från drivbänken mycket tidigare än om du skulle odla dem direkt i köksträdgården.

Drivbänk byggd av återvunnet material

Drivbänken i vår bygginstruktion är byggd av återvunnet material som håller nere utgifterna. Fönstret till vår drivbänk fann vi på den lokala återvinningscentralen. Storleken på fönstret bestämmer hur stor ramen på drivbänken ska vara. Ramen har vi valt att bygga av återvunnen lärk.

Släpp in solen i drivbänken

Drivbänkens ram ska sågas snett i sidorna för att fönstret ska få en lutning, så att solens strålar har lättare att nå in i drivbänken. Utöver det är det en god idé att placera drivbänken så att fönstret hamnar i söderläge, så att solstrålarna kan tas upp under större delen av dagen.

Läs mer om trädgården

Förbered jorden i drivbänken

När du har funnit ett bra, soligt läge för din drivbänk, gräver du ett cirka 50 centimeter djupt hål i samma storlek som drivbänken. Lägg en fiberduk i botten med ett lager halm ovanpå. Efter det, ett rejält lager hästgödsel och sist ett lager matjord att plantera i.

Reglera värmen i drivbänken med fönstret

På särskilt soliga dagar kan det snabbt bli varmt i drivbänken, och detta kan i värsta fall komma att gå ut över de små plantorna. Så se till att öppna fönstret på varma dagar, så att plantorna kan få lite luft. Samtidigt måste du vara uppmärksam på nattfrost, då fönstret i drivbänken ska stängas.

Har du blivit sugen på att bygga en drivbänk och kickstarta din köksträdgård Kan du hämta bygginstruktionen här på sidan, där vi guidar dig genom hela processen, och samtidigt ger dig svar på varför just hästgödsel är perfekt i en drivbänk.