En drivbänk kickstartar köksträdgården

För en liten summa kan du bygga din drivbänk själv och ge din köksträdgård ett rejält försprång. Om du bygger drivbänken av återvunnet material kostar den nästan ingenting.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
500 kronor

Intro

En drivbänk fungerar som ett minidrivhus

Drivbänken fungerar i princip som ett drivhus, fast i mindre format. Du kan driva upp dina växter i en drivbänk, för att senare plantera ut dem i det fria, eller så kan du låta din drivbänk göra hela arbetet och låta plantorna växa i den hela vägen fram till hösten. På det viset kan du njuta av grönsaker från drivbänken mycket tidigare än om du skulle odla dem direkt i köksträdgården.

Drivbänk byggd av återvunnet material

Drivbänken i vår bygginstruktion är byggd av återvunnet material som håller nere utgifterna. Fönstret till vår drivbänk fann vi på den lokala återvinningscentralen. Storleken på fönstret bestämmer hur stor ramen på drivbänken ska vara. Ramen har vi valt att bygga av återvunnen lärk.

Släpp in solen i drivbänken

Drivbänkens ram ska sågas snett i sidorna för att fönstret ska få en lutning, så att solens strålar har lättare att nå in i drivbänken. Utöver det är det en god idé att placera drivbänken så att fönstret hamnar i söderläge, så att solstrålarna kan tas upp under större delen av dagen.

Läs mer om trädgården

Förbered jorden i drivbänken

När du har funnit ett bra, soligt läge för din drivbänk, gräver du ett cirka 50 centimeter djupt hål i samma storlek som drivbänken. Lägg en fiberduk i botten med ett lager halm ovanpå. Efter det, ett rejält lager hästgödsel och sist ett lager matjord att plantera i.

Reglera värmen i drivbänken med fönstret

På särskilt soliga dagar kan det snabbt bli varmt i drivbänken, och detta kan i värsta fall komma att gå ut över de små plantorna. Så se till att öppna fönstret på varma dagar, så att plantorna kan få lite luft. Samtidigt måste du vara uppmärksam på nattfrost, då fönstret i drivbänken ska stängas.

Har du blivit sugen på att bygga en drivbänk och kickstarta din köksträdgård Kan du hämta bygginstruktionen här på sidan, där vi guidar dig genom hela processen, och samtidigt ger dig svar på varför just hästgödsel är perfekt i en drivbänk.

Instruktion

01
Fönstret görs i ordning 3 Steg

Börja med att göra i ordning fönstret så att det tål att placeras nästan vågrätt. Det är därför klokt att slipa bort gammal färg och måla om.

Ta bort glasningslisterna runt om så att du kan lyfta ut glaspaketet. Är det tungt bör du be någon hjälpa dig så att glaset inte spricker. Skrapa och slipa bort alla gammal färg från bågen. Stryk sedan träet med grundolja och måla det ett par gånger. Vi använder trätjära som gör träet synnerligen hållbart.

1

Ta bort glaset från bågen när du har pillat bort glasningslisterna. Lyft glaset försiktigt så att det inte spricker.

2

Skrapa bort lös och flagande färg. Spänn helst fast bågen på en arbetsbänk så att du sedan kan slipa den. Ta bort all färg ner till naket trä.

3

Palla upp bågen och måla den. Börja med att grunda den med en bra träolja och fortsätt med en utelasyr eller liknande. Vi använder trätjära som håller länge.

02
Delarna sågas ut och sätts ihop 7 Steg

Brädorna sågas till i längd så att du kan sätta ihop dem till en ram. Den ska förstås passa till fönsterbågen. Gör ramen av två brädor på varandra hela vägen runt. Brädorna på de två sidorna hyvlas ner så att drivbänken får lagom lutning.

Den främre övre brädan ska också sågas eller hyvlas ner. Här är lutningen 10 cm från den bakre kanten till den främre. Där fönstret fästs med gångjärn är ramen 29 cm. Fäst sedan de fyra benen i var sitt hörn av ramen.

1

Såga brädorna som ska bli hörnstolpar och klyv sedan en av brädorna så att de två delarna blir cirka 5,5 resp. 9 cm breda (om du använder 145 mm brädor som vi gör).

2

Sätt ihop delarna till stolparna. Stryk lim på de smala listerna och fäst dem på de breda med 5 x 60 mm skruvar. Glöm inte att förborra för skruvarna.

3

Såga till sidobrädorna till ramen så att de är cirka 10 cm bredare i ena änden. Det ger lagom lutning på fönstret på drivbänken. Spänn ihop brädorna och såga ut dem samtidigt.

4

Skruva fast de undre brädorna till en ram. Fixera stolparna med tvingar och skruva fast dem med 5 x 60 mm skruvar i förborrade hål.

5

Montera de övre brädorna i ramen när du har skruvat fast de fyra stolparna i de undre brädorna. Även nu används 5 x 60 mm skruvar.

6

Sätt drivbänken på sin plats. Markera omkretsen och gräv ett hål som är cirka 50 cm djupt innanför ramen. Fyll med väl gödslad jord i hålet.

7

Skruva fast fönstret när jorden är på plats. Det räcker om du fäster fönstret med två gångjärn i den övre delen av drivbänkens ram.

Material

• Fönster (här 95 x 98 cm)
• Brädor, t.ex. 28 x 145 mm – ej tryckimpr.

Dessutom:
• PU-lim
• 2 gångjärn
• Skruvar, 5 x 60 mm
• Färg (här trätjära)

Tidsförbrukning

Cirka en halv arbetsdag.

Pris

Mellan 0 och 500 kr.

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att snickra en drivbänk av material som återanvänds.

Ritning

Vi har försett drivbänken med fyra ben (som här är 45 cm) för att den ska stå stadigt, men de kan hoppas över om bänken grävs ner. Glaset ska sitta i en båge och denna fästs på ramen med gångjärn. De övre av sidobrädorna hyvlas ner för att ge fönstret lutning så att det kommer in mer ljus till växterna.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården