Intro
Instruktion
Odlingslådan består allt som allt av 32 brädor, som alla har sågats i samma längd. Vi bygger odlingslådan i lärkträ. Vi kapar hälften av brädorna till 95 cm, och den andra hälften till 90,2 cm.
Vi sågar träet med en cirkelsåg med styrskena på ett arbetssbord. Har du en kap-/gersåg är det lättare att använda den. När brädorna har sågats till borrar vi hål för alla skruvarna. Sedan kan vi sätta igång att skruva!
Därefter sätter vi ihop två sidor genom att fästa brädorna på stolpar.
Nu ska det sågas. Vi ska totalt använda 28 brädor, plus fyra till toppbrädor. Använd en cirkelsåg eller kapsåg
Vi borrar hål. Vi bygger en enkel mall, så vi snabbt och lätt kan förborra alla 28 brädor. Vi förborrar med ett 5 mm borr – två hål i varje ände av varje bräda.
Vi lägger ut två stolpar (A) på golvet. Den översta brädan (C) fäst med två skruvar i varje sida, så den följer stolpens ovansida. Vi använder avståndsklossar för att säkra avståndet på 0,5 cm.
Montera alla brädor (C). Var noga med att skruva i skruvarna rakt framifrån. Om du vill ha skruvarna i nivå med träet, ska de försänkas.
När du har byggt två sidor av stolparna (A) och de korta brädorna (C), ska de två sidorna sättas samman med de resterande 14 brädorna (B).
Resultatet blir en perfekt kvadratisk odlingslåda. När sidorna ska sättas samman är framgångsreceptet samma som när vi fäste brädorna (C) till stolparna. Det ska vara 0,5 cm avstånd mellan brädorna, och vi använder avståndsklossar till ändamålet. Två skruvar i varje sida av brädan.
Den första brädan (B) monteras. Skruva fast brädan lite i den ena sidan, men bara så att den får lite fäste. Sedan kan du justera den på plats.
Brädan fästs. När du är säker på att den ligger perfekt skruvar du fast den. Fäst båda skruvar i den ena sidan först.
Montera hela raden. Eftersom vi har förborrat alla brädor (B), tar det ingen tid alls att skruva fast brädorna.
Nu är odlingslådan ihopsatt, och det enda som fattas är att klä insidan. Det gör vi med platonmatta och fiberduk. Platonmattan fästs mot träet så att fukt från jorden inte tar sig in i träet.
Fiberduken fästs med häftklamrar. Se till att odlingslådan står på ett solitt underlag, ex. plattor. När du har bestämt placeringen och fäst fiberduken, kan du fylla bädden med jord och börja plantera i den.
Bottenplattan monteras med spik. Den kallas även platonmatta och skyddar träet mot fukten och jorden i bädden
Material
90 x 90 mm stolpar i lärk:
- 4 hörnstolpar (A) a 101,6 mm
24 x 138 mm brädor i lärk:
- 14 sidobrädor (B) a 95 cm
- 14 sidobrädor (C) a 90,2 cm
- 4 toppbrädor (D) a 95 cm
Dessutom:
- Skruvar: 4,5 x 60 och 4 x 35 mm
- Bottenplatta/platonmatta
- Fiberduk
- Häftklammer
- Trälim
- Metallfötter till hörnstolparna
- Spik: 2,1 x 20 mm
Tidsförbrukning
En dags arbete.
Pris
Ca 2 500 kr. för det som visas. Kan göras billigare, om du använder tryckimpregnerat trä.
Svårighetsgrad
Konstruktionen är mycket enkel. Om du bara ser till att det blir samma avstånd mellan alla brädor, kan det inte gå fel.
Ritning

3D-modell
Video
Tips & Tricks
Skydda träet först
Vi rekommenderar att du skyddar träet med färg eller en transparent träolja. Det gör träet mer motståndskraftigt mot väder och vind, och det förlänger även odlingslådans livstid. Du gör dig själv en tjänst genom att måla träet INNAN du sätter ihop det. Det går mycket fortare och dessutom är det lättare att komma åt.
Se upp med tryckimpregnerat trä
Odlingslådan utsätts för väder och vind, och det testar träet rejält. Det kan vara lockande att bygga odlingslådan av tryckimpregnerat trä. Vill du så grönsaker i odlingslådan, ska du sätta plast mellan jord och trä. Tryckimpregnerat trä är behandlat med kemikalier, som inte ska komma i kontakt med jord, om du ska odla ätbara växter på platsen.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

