Klassisk odlingslåda av lärkträ

Den här odlingslådan är klassisk. Den är 1 meter bred och 2 meter lång och är byggd av brädor och stolpar av lärkträ. Se den enkla konstruktionen här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

Det blir knappast mer hållbart, eller mer tillfredsställande, än när du går ut i din egen trädgård och skördar dina egenodlade grönsaker. Det är något otroligt tillfredsställande med ett sådant upplägg. Men att ha en sådan odling är förknippat med en hel del hårt arbete, när du måste böja dig ned och rensa ogräs och leta sniglar.

Bygg billiga odlingslådor istället

Odlingslådan är smart då din köksträdgård kommer upp i en mer behaglig arbetshöjd, där det är lättare att rensa ogräset. På en lördag hinner du bygga snygga och billiga odlingslådor, som kan rymma din köksträdgård i flera år framöver.

Anpassa odlingslådan efter dina mått

Det är helt upp till dig att bestämma hur stora dina nya odlingslådor ska vara. En odlingslåda på en meter i bredd och 2 meter i längd kan byggas för mindre än 1000 kronor. Det är generellt en god idé bygga odlingslådorna så pass smala att du kan nå mitten från bägge sidor.

Bygg billiga odlingslådor, men använd bra material

Om du har byggt en ny träaltan, är det perfekt att använda brädresterna till att göra dina billiga odlingslådor ännu billigare. Brädor och stolpar av lärk är väldigt lämpliga till att bygga odlingslådor av.

Jorden i odlingslådorna ska vara luftig

För att få ut maximalt av dina nya, snygga och billiga odlingslådor, ska du se till att använda rätt sorts jord. Vi rekommenderar att du blandar i vitmossetorv i den vanliga trädgårdsjorden, då den är luftig och bra på att hålla vatten.

Billiga odlingslådor på många sätt

Det finns otaliga sätt att bygga snygga och billiga odlingslådor på. Du bestämmer själv bredd, höjd och färg på din odlingslåda, och du kan även välja att bygga en mobil odlingslåda genom att sätta hjul under den.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Rita dina egna projekt i ett gratis ritprogram innan du bygger

Instruktion

01
Mät och såga 3 Steg

1

Innan du mäter bör du sortera dina brädor. Det är viktigt om du använder dig av restträ, för det göller att utnyttja träet så bra som möjligt. Försök undvika att såga brädorna mitt i en kvist.

2

Alla kortändar ska kapas i 90°. Du bör inte lita på att köpta brädor är vinkelrätt kapade, så därför bör du kapa alla brädor vinkelrätt. Det går utmärkt med fogsvans men har du en kap- och geringssåg så går det lättare.

3

Nu är det dags att såga reglarna till stolpar. Eftersom man kan se den övre änden på stolparna ska du såga så snyggt som möjligt. Även nu bör du kolla att du inte kapar mitt i en kvist.

02
Sätt ihop delarna 8 Steg

Odlingslådan snickras som en ganska enkel låda och du börjar uppifrån i ett hörn. Det är mycket viktigt att alla brädor monteras vinkelrätt på hörnstolparna och därför är det en fördel att arbeta på ett plant underlag.

Lägg långsidor och kortändar växelvis omlott runt stolpen - se bild 5. Tänk hela tiden på att brädorna ska sitta tätt ihop. Det gör de om du fixerar dem med skruvtvingar medan du skruvar fast dem.

Den sista delen som monteras är tvärstaget mellan de två mittersta stolparna. Då försvinner risken att jorden trycker ut långsidorna på mitten.

1

Kolla virket innen du sätter ihop delarna. När brädorna läggs ovanpå varandra ser du tydligt om någon av dem inte har kapats vinkelrätt. Det räcker om det är de övre ändarna på stolparna som har kapats plant och vinkelrätt.

2

Förborra för samtliga skruvar även om du använder trallskruv, som lätt borrar sig ner i träet. Skruvarna sitter trots allt rätt tätt intill kanterna.

3

Efter förborrning skruvar du ihop ett av hörnen. Börja uppifrån med den övre kortsidan B. Dra i skruvarna förskjutna från varandra så att de inte kolliderar i träet. Vänd brädorna så att kärnsidan hamnar mot stolparna D.

4

Långsidorna A och kortsidorna B sätts växelvis omlott på stolpen. Först sätts en kortsida kant i kant med stolpen och då överlappar långsidan (de två undre brädorna). I nästa varv överlappar kortsidan. Här har vi vänt lådan upp och ned.

5

Fäst ett varv i sänder. Det är viktigt att brädorna sätts tätt intill varandra. Fixera varje bräda med en tving medan du skruvar fast den.

6

Fäst stolparna D på mitten av långsidebrädorna A när alla fyra varven är klara. Lådan rymmer en hel del jord och trycket på sidorna blir därför stort. För att de inte ska pressas utåt fästs ett tvärstag mellan långsidorna.

7

Slipa kanterna och runda av alla hörn. Om du redan har behandlat träet med olja, penslar du alla slipade ytor med extra olja.

8

För att lådan ska bli stadig fästs tvärstaget C mellan de två stolparna. Fäst brädan cirka mitt på varje stolpe när du har vänt lådan och satt den på marken.

03
Klä insidan 5 Steg

När du har funnit en bra placering på tomten sätts odlingslådan på plats. Tänk på att det ska vara på en solsäker plats och att du ska kunna komma åt från bägge sidor av odlingslådan. Plana ut marken innan den sätts direkt på marken.

Skär till cellplasten eller frigoliten så att du får skivor som kan monteras på sidorna. En på varje kortsida och två på varje långsida. Vi använder 10 mm cellplast men om du vill kan du öka tjockleken till 20 mm. Rulla ut fiberduken över lådan. Om du måste skarva ska du ha minst 5 cm överlappning. Se till att den trycks ut i hörnen och dras åt sidan när du fyller på jord.

1

Skär cellplasten i bitar. Använd en vass hobbykniv. Det räcker om skivorna blir 40 cm höga och därmed slutar 10 cm från ovankanten på odlingslådan.

2

Montera de isolerande skivorna. De ska vara så långa att de kläms fast mellan hörnstolparna. Skivorna F på långsidan ska klämmas fast mellan hörnstolparna och mittstolparna D.

3

Klä lådan invändigt med fiberduk. Börja i ett hörn och pressa in duken mot stolpen. Fäst den sedan med häftklammer precis ovanför cellplastskivorna, cirka 5 cm under odlingslådans ovankant.

4

Rätta till fiberduken i varje hörn och fyll på med jord, så att duken pressas ut mot både stolpar och sidor. På så sätt riskerar du inte att duken dras ner när du fyller odlingslådan med jord.

5

Odlingslådan är nu klar att fyllas upp med jord. Du ska helst välja en ganska lucker matjord. Är den för tung blandar du upp den med torvströ.

Material

32 x 125 mm terrassbrädor:
• 8 sidor (A) à 200 cm
• 8 kortändar (B) à 100 cm
• 1 tvärstag (C), 97 cm

75 x 75 mm reglar:
• 6 stolpar (D) à 50 cm

10 mm cellplast/polystyren:
• 2 skivor (E) à 40 x 82,8 cm
• 4 skivor (F) à 40 x 87,6 cm

Dessutom:
• Rostfria trallskruvar, 4,5 x 75 mm
• Fiberduk, c:a 1 x 6,5 meter
• 1 kubikmeter gödslad matjord

Tidsförbrukning

Det tar en dag att snickra odlingslådan och olja in den. Någon dag senare kan du fylla på jord.

Pris

Om du måste köpa virket blir priset cirka 1000 kr/odlingslåda.

Svårighetsgrad

När du väl har sågat upp allt virke så går det snabbt att snickra odlingslådan.

Ritning

Vi snickrar vår odlingslåda av restträ från ett terrassprojekt och väljer att göra varje bädd 100 x 200 cm. Konstruktionen består av fyra brädor i höjd och de fästs omlott på hörnstolparna. På mitten har bädden förstärkts med ett tvärstag. Odlingslådan är klädd invändigt med cellplast och fiberduk.

3D-modell

3D-modell

Odlingslåda med isolering

Cellplastskivorna säkerställer att grönsaker och blommor inte förfryser.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Hörnen överlappar

Tätt inpå kan du se att brädorna överlappar varandra i hörnen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stöttning på mitten

Den mittersta brädan ser till att stötta sidorna så de inte bågnar inåt.

Öppna 3D-modell

VIdeo

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Odlingslåda