Intro
Instruktion
01
Mät och såga
3
Steg
Innan du mäter bör du sortera dina brädor. Det är viktigt om du använder dig av restträ, för det göller att utnyttja träet så bra som möjligt. Försök undvika att såga brädorna mitt i en kvist.
Alla kortändar ska kapas i 90°. Du bör inte lita på att köpta brädor är vinkelrätt kapade, så därför bör du kapa alla brädor vinkelrätt. Det går utmärkt med fogsvans men har du en kap- och geringssåg så går det lättare.
02
Sätt ihop delarna
8
Steg
Odlingslådan snickras som en ganska enkel låda och du börjar uppifrån i ett hörn. Det är mycket viktigt att alla brädor monteras vinkelrätt på hörnstolparna och därför är det en fördel att arbeta på ett plant underlag.
Lägg långsidor och kortändar växelvis omlott runt stolpen - se bild 5. Tänk hela tiden på att brädorna ska sitta tätt ihop. Det gör de om du fixerar dem med skruvtvingar medan du skruvar fast dem.
Den sista delen som monteras är tvärstaget mellan de två mittersta stolparna. Då försvinner risken att jorden trycker ut långsidorna på mitten.
Kolla virket innen du sätter ihop delarna. När brädorna läggs ovanpå varandra ser du tydligt om någon av dem inte har kapats vinkelrätt. Det räcker om det är de övre ändarna på stolparna som har kapats plant och vinkelrätt.
Förborra för samtliga skruvar även om du använder trallskruv, som lätt borrar sig ner i träet. Skruvarna sitter trots allt rätt tätt intill kanterna.
Efter förborrning skruvar du ihop ett av hörnen. Börja uppifrån med den övre kortsidan B. Dra i skruvarna förskjutna från varandra så att de inte kolliderar i träet. Vänd brädorna så att kärnsidan hamnar mot stolparna D.
Långsidorna A och kortsidorna B sätts växelvis omlott på stolpen. Först sätts en kortsida kant i kant med stolpen och då överlappar långsidan (de två undre brädorna). I nästa varv överlappar kortsidan. Här har vi vänt lådan upp och ned.
Fäst ett varv i sänder. Det är viktigt att brädorna sätts tätt intill varandra. Fixera varje bräda med en tving medan du skruvar fast den.
Fäst stolparna D på mitten av långsidebrädorna A när alla fyra varven är klara. Lådan rymmer en hel del jord och trycket på sidorna blir därför stort. För att de inte ska pressas utåt fästs ett tvärstag mellan långsidorna.
Slipa kanterna och runda av alla hörn. Om du redan har behandlat träet med olja, penslar du alla slipade ytor med extra olja.
03
Klä insidan
5
Steg
När du har funnit en bra placering på tomten sätts odlingslådan på plats. Tänk på att det ska vara på en solsäker plats och att du ska kunna komma åt från bägge sidor av odlingslådan. Plana ut marken innan den sätts direkt på marken.
Skär till cellplasten eller frigoliten så att du får skivor som kan monteras på sidorna. En på varje kortsida och två på varje långsida. Vi använder 10 mm cellplast men om du vill kan du öka tjockleken till 20 mm. Rulla ut fiberduken över lådan. Om du måste skarva ska du ha minst 5 cm överlappning. Se till att den trycks ut i hörnen och dras åt sidan när du fyller på jord.
Skär cellplasten i bitar. Använd en vass hobbykniv. Det räcker om skivorna blir 40 cm höga och därmed slutar 10 cm från ovankanten på odlingslådan.
Montera de isolerande skivorna. De ska vara så långa att de kläms fast mellan hörnstolparna. Skivorna F på långsidan ska klämmas fast mellan hörnstolparna och mittstolparna D.
Klä lådan invändigt med fiberduk. Börja i ett hörn och pressa in duken mot stolpen. Fäst den sedan med häftklammer precis ovanför cellplastskivorna, cirka 5 cm under odlingslådans ovankant.
Rätta till fiberduken i varje hörn och fyll på med jord, så att duken pressas ut mot både stolpar och sidor. På så sätt riskerar du inte att duken dras ner när du fyller odlingslådan med jord.
Material
32 x 125 mm terrassbrädor:
• 8 sidor (A) à 200 cm
• 8 kortändar (B) à 100 cm
• 1 tvärstag (C), 97 cm
75 x 75 mm reglar:
• 6 stolpar (D) à 50 cm
10 mm cellplast/polystyren:
• 2 skivor (E) à 40 x 82,8 cm
• 4 skivor (F) à 40 x 87,6 cm
Dessutom:
• Rostfria trallskruvar, 4,5 x 75 mm
• Fiberduk, c:a 1 x 6,5 meter
• 1 kubikmeter gödslad matjord
Tidsförbrukning
Det tar en dag att snickra odlingslådan och olja in den. Någon dag senare kan du fylla på jord.
Pris
Om du måste köpa virket blir priset cirka 1000 kr/odlingslåda.
Svårighetsgrad
När du väl har sågat upp allt virke så går det snabbt att snickra odlingslådan.