7 tips till odlingslåda

Får du ut optimalt av dina odlingslådor? Kolla de här sju tipsen och få koll på hur du kan bygga och använda dem så att de passar exakt till dina behov och önskemål.

1

Skarp kant håller sniglar borta

Sätter du en skarp kant, t ex en aluminiumlist, överst på din låda hela vägen runt kan du slippa sniglar i lådan. Det finns också speciell självhäftande koppartejp som håller sniglar borta eftersom de inte vill krypa över den.

2

Skydda grödorna med nät

Bärbuskar som t ex vinbär, krusbär och jordgubbar är enkla att täcka över med nät, om du odlar dem i en låda. Gör t ex hörnstolparna höga och spänn ett snöre mellan dem, så att nätet inte sitter ända inpå plantorna.

3

Växelbruk ger bättre skördar

Odlar du grönsaker i odlingslåda ska du tänka på växelbruk. Det vill säga att du inte odlar samma gröda år efter år på samma ställe utan växlar mellan grödorna. Risken är annars sjukdomar och dålig skörd.

4

Tjuvstarta med plast

Är du otålig att komma i gång med att odla både grönsaker och blommor, kan du ge växterna ett försprång om du täcker odlingslådan med klar plast. Det värmer upp både jorden och luften runt växterna, så att de snabbare börjar spira.

Det är enkelt att täcka över odlingslådan om du gör en enkel ställning, t ex av plaströr som bockas i bågar som plasten kan rullas ut över. Kom ihåg att sätta för även i ändarna, så att plastövertäckningen blir helt tät.

5

Gör det lätt komma åt för att luka och skörda

Oavsett om du odlar grönsaker eller prydnadsväxter i din odlingslåda är det smart om du enkelt kommer åt rabatten. De ska vara lätt att skörda grönsakerna och rensa ogräs, så den ska inte vara bredare än att du kan nå in till mitten. Om du bygger din låda själv är det enkelt att göra den så stor att den passar dig. Även när det gäller att få en bra arbetshöjd.

6

Foder förlänger livslängden

En odlingslåda som byggs av trä håller längre om du klär den invändigt innan du fyller på jord. Kraftig plast är bra. Du kan också använda takpapp om du inte odlar ätbara växter. I stället för trä kan du också bygga lådan av konstmaterialet komposit, som tål fukt bättre än vad trä gör.

7

Spara på jord med en falsk botten

Om du odlar växter som inte har så stora rötter kan du göra en falsk botten av t ex cellplast. Då krävs det inte så mycket jord för att fylla den och det blir lättare om du t ex har en odlingslåda på hjul som kan flyttas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda