Odlingslåda med inbyggt växthus

Den här odlingslådan kan täckas över med ett "tak" av plast, så att du kan förgro i det under den kyliga våren. När värmen kommer kan du ersätta platsen med nät, så att grödorna skyddas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1 500 kr.
Odlingslåda växthus: Så bygger du en odlingslåda med växthus

Bygg en odlingslåda med växthus för endast 1 500 kr.

Intro

Om du monterar odlingslådan plast över bågarna och skapar ett minidrivhus, kan du använda den till förodling och tidiga grödor. Senare på säsongen kan du ta bort plasten och lägga ett nät över så att t.ex. dina jordgubbar skyddas mot fåglar.

LÄS OCKSÅ: Vilken jord i odlingslådan?

I gör-det-självbeskrivningen får du en komplett materiallista, en skiss över odlingslådan med växthus, och så visar vi hur du:

  • bygger långsidorna till odlingslåda med drivhus
  • sätter ihop odlingslådan och fyller den med jord
  • bockar bågarna till växthuset och sätter fast dem i odlingslådan

Instruktion

01
Långsidorna byggs i verkstaden 5 Steg

Odlingslådan består av två långsidor med en hörnstolpe i varje ände och en stolpe på mitten. De tillverkas med hjälp av en mall så att de är likadana. Brädorna sågas till med exakta längdmått. Det går snabbt att såga med en kap-/gersåg och en stoppkloss för änden.

Brädorna till de två kortsidorna monteras på plats efter att långsidorna är klara. Såga sedan till brädorna på längden och förborra för skruvar så att träet inte riskerar att spricka.

1

Vi bygger en mall så att långsidorna blir likadana. Spänn fast en bräda på högkant. Lägg en 4 cm bred list mot brädan och placera stolparna vinkelrätt på listen.

2

Hörnstolpen (A) placeras upp mot den lodräta listen och helt upp till listen längst upp. En lös kloss med samma tjocklek som brädan (B) läggs intill stolpen. Brädan (B) ska ligga i linje med klossens yttersida.

3

Borra i brädorna (B, C, D och E) med en borrmall. Den säkerställer att skruvarna i hörnstolparna sitter förskjutna. Brädorna till kortsidorna förborras genom K-hålen och långsidorna genom L.

4

Skruva fast den första brädan (B) på den ena långsidan. Skruva fast den så att stolparna (A) är nedsänkta 4 cm längst upp. Brädorna fästs med 4,8 x 75 mm-skruvar.

5

De övriga brädorna (B och C) skruvas fast. Den nedersta brädan (C) är lite bredare än de övriga så att höjden på odlingslådan blir 40 cm. Brädan fästs med fyra skruvar.

02
Odlingslådan monteras samman 7 Steg

Odlingslådan monteras i trädgården. Borra först hål till stolparna. De ska vara ca 60 cm djupa och lite större än stolparna, så att det går att justera sidorna på plats, och så att de står rakt och vinkelrätt i förhållande till varandra.

När du har monterat upp odlingslådan plastar du in insidan för att skydda träet mot fukt. Sätt därefter upp en list längst upp på insidan som både skyddar och döljer plasten. Listen ska samtidigt användas till bågarna som sätts ovanpå bädden.

1

Gräv hål till stolparna (A) när du har bestämt var du ska placera odlingslådan. Avståndet mellan de två långsidorna ska vara ca 130 cm. Gör hålen så stora att det finns plats för A finjustering.

2

Långsidorna placeras i hålen. Träet på långsidorna ska gå så nära marken som möjligt utan att komma i kontakt med den. Kontrollera med en bräda (D) till kortsidorna så att avståndet mellan långsidorna passar.

3

Skruva fast de korta brädorna (D) i ändarna med 4,8 x 75 mm-skruvar. Först borrar man hål i stolparna genom förborrade hål i brädorna. Spänn fast brädan tillfälligt med tvingar medan du gör det.

4

Kontrollera att ramen är vinkelrät och vågrät. När hörnen har rättats till och ramen har monterats, fyller du upp med grus i stolphålen till ungefär hälften. Kontrollera så ramen är rak igen och fyll igen hålen helt.

5

Bädden ”fodras” med kraftig plast innan den fylls med jord. Här används 0,15 mm plast som är lätt att arbeta med. Den fästs med häftklamrar.

6

Sätt fast lister (F och G) på insidan hela vägen runt kanten med 4,2 x 55 mm-skruvar, när plasten sitter så slätt som möjligt. Listerna skyddar och döljer plasten. Senare borras hål för bågarna.

7

Fyll odlingslådan med jord när alla lister (F och G) har monterats. Jorden fördelas med en kratta. Märk därefter upp på listernas kanter var bågarna ska placeras.

03
Bågarna tillverkas och sätts på 4 Steg

1

Bågarna i armeringsjärn böjs efter en mall som består av träklossar som har skruvats fast på en platta så att de bildar en halvcirkel. Diametern motsvarar odlingslådans bredd.

2

Borra hål till bågarna i listerna (F) med ett 9 mm-borr. De yttersta bågarna placeras 5 cm från kanten. Mellan de övriga bågarna är det ca 55 cm.

3

Sätt bågarna på plats i hålen. De kan gärna sitta lite spänt så att du måste trycka för att få ned dem i de förborrade hålen.

4

Drivhusets tak kan nu monteras. Plasten monteras fast med hjälp av en list som fästs över plasten på odlingslådans långsidor. Plasten fixeras även i ändarna med en list.

Material

  • 6 stolpar (A) à 50 cm, tryckimpregnerade, 50 x 70 mm
  • 4 brädor (B), 28 x 125 mm, 2,45 m
  • 2 brädor (C), 28 x 150 mm, 2,45 m
  • 4 brädor (D), 28 x 125 mm, 1,24 m
  • 2 brädor (E), 28 x 150 mm, 1,24 m
  • 2 lister (F), 38 x 57 mm, 2,39 m
  • 2 lister (G), 38 x 57 mm, 1,18 m

Dessutom:

  • Armeringsjärn, 8 mm, 6 m
  • 1 rulle plast, 0,15 mm
  • Rostfria skruvar: 4,2 x 55 och 4,8 x 75 mm

Svårighetsgrad

Odlingslådan är ett bra nybörjarprojekt där alla kan vara med

Tidsåtgång

Ca 2 dagar

Prisbild

Ca 1 500 kronor

Ritning

3D-modell

3D-modell

Odlingslåda med drivhus

Armeringsjärnet bildar en båge som håller uppe plasten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Långsidorna sätts ihop

De två långsidorna sätts ihop i verkstan innan stolparna grävs ner.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolparna grävs ner

Det finns ingen anledning att gjuta fast stolparna. Odlingslådan står stadigt när den fyllts med jord.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Lister på insidan

Listerna på insidan håller plastfodret på plats.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda