Ett miniväxthus vid fönstret sätter fart på plantorna, så att de kan planteras ut i köksträdgården när det blir plusgrader.

Ett miniväxthus vid fönstret sätter fart på plantorna, så att de kan planteras ut i köksträdgården när det blir plusgrader.

Miniväxthus

Ett hemmasnickrat miniväxthus för fönsterbrädan är en strålande lösning, om du vill ha spirande sommarblommor och örter redo att plantera ut när den sista tjälen släpper.

Det lilla växthuset kan driva upp de nya grödorna så att de kan planteras ut i köksträdgården när temperaturen utanför blir tillräckligt hög.

Miniväxthuset är enkelt att bygga

Det är lätt att bygga ett miniväxthus för fönsterkarmen. I princip är det bara en ram av trä, som skruvas eller spikas ihop och förses med ett lock av glas eller plast, så att ljuset kan ta sig ned till plantorna.

Läs mer om växthus

Miniväxthus med tappfogar

Vi har valt att bygga ett miniväxthus med tappfogar, som kan kännas igen från lådfronter. På det viset blir det lilla växthuset som en vacker möbel som du kan ha stående på fönsterbrädan. Miniväxthuset mäter nämligen bara 64 x 37 cm.

Miniväxthuset för fönsterkarmen är tillverkat av furu – och botten är av plywood. Då trä håller värmen bra bör du skruva ned, eller stänga av, en eventuell radiator under fönstret, så att växterna inte torkar ut.

Lock och fönster på det hemmasnickrade miniväxthuset är tillverkade av polykarbonat (pc-plast). Den är delvis UV-beständig och är förhållandevis lätt att bearbeta med en skarp hobbykniv.

Ett miniväxthus kan användas året runt

Miniväxthuset kan nyttjas hela året. När du har planterat ut de tidiga plantorna i köksträdgården kan du använda det hemmasnickrade miniväxthuset till att plantera sticklingar av t.ex. buxbom, lavendel och squash. Och lagom till sensommaren kan du skörda sallad.

Hämta en komplett byggbeskrivning för ett miniväxthus

Ett miniväxthus för inomhusbruk är en rimlig uppgift för alla gör det självare. Om du hämtar vår byggbeskrivning för ett miniväxthus till fönsterbrädan, kan du följa våra experters detaljerade steg för steg-vägledning till ett praktiskt och läckert miniväxthus med eleganta tappfogar.

Du får en komplett materiallista för projektet och lär dig bland annat:

  • Principer för tappfogar
  • Fräsning av tappar efter mall
  • Fräsning av hål för fönster
  • Montering av lock och fönster

Det tar 10-12 timmar att bygga, och materialkostnaden uppgår till cirka 1.000 kronor. Lycka till!