Bygg en pyramid till växterna

Med en snygg växtpyramid får du plats för örter och växter på liten yta. Vi visar hur du bygger den, steg för steg.

Intro

En växtpyramid är ett platsbesparande och dekorativt sätt att få plats med många plantor.

Växtpyramidens nivåer ser till att alla växter får tillräckligt med ljus, och den är genial om du vill ha din egna lilla version av en köksträdgård.

Du behöver bara vara medveten om att du inte ska behandla växtpyramiden med träskydd, om du vill använda växtpyramiden till örter eller andra köksväxter.

Om du är noga med att förvara växtpyramiden torrt och utan jord under vintersäsongen, kan en obehandlad växtpyramid hålla mellan 5-7 år.

Växtpyramiden som vi bygger i denna Gör-Det-Självbeskrivning kräver en kap och gersåg till alla de skeva vinklar som ska sågas. Har du koll på att ställa in vinklarna så går det snabbt att skära till delarna till växtpyramiden.

Instruktion

01
Ställ in sågen 2 Steg

Eftersom växtlådorna är kvadratiska, är hörnen 90°. Om kanterna hade stått lodrätt upp skulle de ha skurits till i 45 graders vinkel. När de lutar blir dock uträkningen lite mer komplicerad. För att få rätt snitt ska nämligen både klingan och sågbordet vinklas. Vi ska bespara dig all uträkning för att få fram vinklarna. Vi har räknat ut det åt dig: Sågbordet ska ställas in på 31,6° och klingan ska ha en lutning på 33,9°.

På flera kap-/gersågar är dessa vinklar markerade på skalorna. Om vinklarna inte är markerade på din såg, får du prova dig fram lite.

1

Sågbordet ställs in till 31,6°. Den här vinkeln finns för båda sidorna. Är den inte redan markerad på skalan markeras den tydligt på en bit maskeringstejp.

2

Sågklingans vinkel ställs in på 33,9°. Flertalet av de första snitten ska göras med den här inställningen. Se till att vinkeln har låsts fast ordentligt.

Om pyramiden ska användas som köksträdgård ska den inte behandlas med träskydd. Om den byggs med obehandlad furu håller den 5-7 år, under förutsättning att den förvaras torrt och utan kontakt med jord under vintern.

Det är en bra idé att rita upp stödbenen (D) på en masonitskiva i storleksförhållandet 1:1 innan du sågar ut dem. På så sätt kan du vara säker på att allt passar ihop.

Här ser man den sidan som är vänd in mot pyramiden. Såga fyra bitar av varje storlek och mät alltid i botten på insidan.

Fötterna (B) skruvas fast under hörnen (E).

02
Kontrollera vinkeln 2 Steg

Alla sågar har inte vinklarna inställda så att sågen griper tag i ett hack. Dessutom är inte alla skalor lika lätta att avläsa. Det är därför mycket viktigt att du kontrollerar vinkeln innan du börjar såga ut alla bitarna till din växtpyramid.

Prova gärna genom att såga i en överbliven träbit. När skarven är helt tät och hörnet har satts ihop så att det är vinkelrätt, är sågen rätt inställd.

1

Skarva två testsnitt som du med fördel kan tillverka av ett stycke överblivet trä. Skarven ska vara helt tät och vinkelrät. Är den inte det, ska vinklarna på sågen finjusteras.

2

”Dölj” skärningsvinkeln på 31,6° med en smygvinkel. Den ska du nämligen använda när du ritar på brädorna.

03
Såga ut sidorna 3 Steg

Sågen är inställd för sidorna (A1-A5). Såga därför ut alla sidorna innan du går vidare till de övriga.

Du sågar av hela brädor och det första snittet i varje bräda sågas med bordet inställt på 31,6° till vänster. För alla andra snitt ska sågen vara inställd på 31,6° till höger.

När varje snitt har sågats vänds brädan (A) så att den sida som tidigare var vänd nedåt nu är vänd uppåt. På så sätt minimeras spillet.

Det kan vara svårt att hålla ordning på måtten med så många sneda vinklar. Alla mått tas därför alltid på insidan och i botten på sidorna.

1

Det första snittet görs med sågbordet inställt på 31,6° till vänster. Brädan (A) ska sticka ut på vänster sida. Såga tätt mot änden så att spill minimeras.

2

Sågbordet ställs in på 31,6° till höger och brädan (A) ”vänds upp och ned” så att den är riktad åt höger. Den invändiga sidan ska vara uppvänd och den nedersta kanten ska ligga mot anslaget.

3

Brädan (A) vänds ett halvt varv vid varje efterföljande snitt. Den sida som tidigare var vänd nedåt ska nu vara vänd uppåt. När en bräda har sågats upp helt, påbörjas arbetet med nästa bräda med steg 1.

04
Sätt ihop sidorna 2 Steg

När sidorna (A1-A5) har sågats ut är det dags att sätta ihop dem till en botten (A1) och resten av lådorna (A2-A5).

Hörnskarvarna kan vara lite besvärliga att göra på fri hand. Du kan därför med fördel göra ett hjälpverktyg som håller rätt vinkel medan du skruvar ihop hörnen.

I varje skarv används trälim för utomhusbruk (D4) och tre skruvar (4 x 70 mm). Använd ett borr på 2 mm att förborra med.

1

Hjälpverktyget tillverkas av två reglar som har sågats till som sidorna. Reglarna skruvas fast på en överbliven skiva, och en kant av två lister håller brädorna på plats.

2

Sidorna (A1-A5) sätts ihop med tre skruvar (4 x 70 mm) i varje skarv i förbor -rade hål. Innan vi borrar påförs trälim på ytorna.

05
Såga ut resten 3 Steg

1

Ta ett mått på bottnens (A1) lutning på en smygvinkel. Vinkeln ska vara omkring 42° och den ska användas när du kort därefter ska såga ut de fyra hörnen (E).

2

Såga ut hörnen (E). Sågbordet ska ställas in på 45° och klingans vinkel ställs in efter smygvinkeln (ca 42°).

3

Pyramidens fyra stödben (D) sågas ut av obehandlade brädor enligt ritningen. Du kan med fördel rita upp konstruktionen på masonit eller papp först för att kontrollera vinklarna.

06
Montera pyramiden 3 Steg

1

Hörnen (E) monteras med fyra skruvar (4 x 70 mm) i förborrade hål. Undersidan ska vara i linje med bottnens (A1) invändiga kant.

2

Stödbenen sätts ihop med skruvar (4 x 70 mm), och listen (C) placeras mellan stödbenen (D). Skarven förstärks med vinklar som fästs med skruvar (4 x 25 mm). Endast två vinklar monteras så att träet inte spricker.

3

Stödbenen monteras på bottnen med vinklar och skruvar (4 x 25 mm). Därefter sågas fötterna (B) ut och monteras med skruvar (4 x 70 mm) genom hörnen (E).

07
Montera fiberduken 3 Steg

1

Klipp ut fiberduk och hönsnät. Det här ska hålla jorden på plats. För det här ändamålet har vi gjort en mall som är 70 cm hög och 40 cm bred. Duk och nät klipps ut med 10 cm extra i sidorna och 20 cm extra i botten.

2

Hönsnät fästs mellan stödbenen med häftklamrar. Duken häftas på utanpå. I bottnen vippas nät och duk ut i lådan där de också fästs.

3

Växtlådorna förses med en remsa fiberduk på omkring 20 cm i botten. Lådorna lyfts på plats och fiberduken häftas fast på stödbenen.

Material

  • 25 x 150 mm obeh. brädor till sidorna (A) och hörn (E), 11 m
  • 45 x 95 mm-reglar till fötterna (B), 1 m
  • 25 x 25 mm-list till skarvlist (C), 22 cm
  • 25 x 100 mm obehandlade brädor till stödbenen (D), 4 m
  • 6 vinkelbeslag
  • 4 x 25 mm-skruvar
  • 4 x 70 mm-skruvar
  • Fiberduk
  • Hönsnät
  • Trälim

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

700 kr.

Svårighetsgrad

Var noggrann med att ställa in så gen. Du ska dessutom hitta arbets rytmen, och vända på brädorna efter varje snitt.

Ritning

Det är en bra idé att rita upp stödbenen (D) på en masonitskiva i storleksförhållandet 1:1 innan du sågar ut dem. På så sätt kan du vara säker på att allt passar ihop.

Här ser man den sidan som är vänd in mot pyramiden. Såga fyra bitar av varje storlek och mät alltid i botten på insidan.

3D-modell

3D-modell

Växtpyramid med sneda vinklar

Det är viktigt att ha koll på vinklarna innan du börjar såga.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Vangstyckena sågas till

Vangstyckena ska bära hyllorna. Det är väldigt viktigt att hacken sågas ut exakt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sneda snitt i hyllor

Lägg märke till hur topp och botten på hyllorna är sågade snett.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Rita upp exakt med tumstocken

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda