Rejäl odlingslåda - byggd av trä

Vill du ha en odlingslåda av trä med lång hållbarhet, så är det här ett riktigt bra alternativ. Den är byggd med sidor av rejält slitskyddsplywood som sätts ihop och förstärks med tryckimpregnerad furu.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.300 kronor

Intro

Bygg en snigelkant på odlingslådan

Den traditionella odlingslådan driver upp dina plantor i en bra arbetshöjd, men denna odlingslåda kan mer än så: De vinklade sidorna gör den bekväm att luta sig mot, och snigelkanten på sidorna håller mördarsniglarna borta från dina växter.

Bra att arbeta vid

Snigelkanten till din odlingslåda är mest effektiv om den byggs med vinklade sidor. Samtidigt är de vinklade sidorna väldigt bra att arbeta vid, då man kommer hela vägen in mot bäddens kant. Och så är den lätt att bygga.

Skonsamt för ryggen

Idén med de vinklade sidorna känner du igen från köksbänken, där du också har stor glädje av att sockeln är indragen under bänken så att du kommer närmare bänken. Här ger sidorna också stöd för benen om du vill luta dig in över rabatten, och det kan vara nödvändigt med tanke på att den är 120 cm bred. När du kan ta stöd med benet belastar du inte ryggen så mycket.

Välj rätt material

Denna odlingslåda används till prydnadsväxter, men ska din snigelkant skydda grönsaker och frukt bör du undvika tryckimpregnerat trä och istället bygga med t.ex. tuja, robinia eller lärk.

Dubbel snigelkant till odlingslåda

Idén bakom snigelkanten är enkel: De 240 cm långa sidorna av gjutskivor behöver ändå stöd för att inte bukta ut när jorden år efter år vilar tungt mot dem. Genom att geringssåga stödreglarna på längden får vi en smal ovansida och en bred undersida. Och den skarpa kanten mellan undersida och kant klarar mördarsnigeln inte. Den ramlar ner. Skulle den forcera den första regeln väntar ytterligare en likadan regel.

Lådan runt odlingslåda byggs av en enkel gjutskiva plus diverse reglar. Lådan ställs på marken, fodras eventuellt med fiberduk och fylls med jord.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Komplett bygginstruktion

I artikeln finner du en komplett instruktion för hur du bygger din egen odlingslåda med snigelkant.

Instruktion

01
Såga upp skivan 3 Steg

1

Plywoodskivan sågas upp i fyra delar (sidorna A och B). Arbetet underlättas om du kan lägga skivan på ett par arbetsbockar. Lägg två reglar på bockarna. Med ett sågdjup på 20 mm går klingan ner 5 mm i reglarna, men ger släta kanter på skivan.

2

Lägg den ena kortsidan på bockarna och markera två sågspår i 15 graders vinkel från kortändarna. När du har sågat kortsidan för hand eller med cirkelsåg, använder du den som mall för de tre andra sidorna.

3

Här vänder sidan med knoppar utåt och den släta sidan inåt. Du vänder förstås din plywood som du vill. Du ska bara veta att ytorna på de två sidorna är lika starka. Men den med knoppar sliter hårt på blyertspennans spets.

02
Delarna sätts ihop 5 Steg

1

Hörnstolparna (C) sågas 43 cm långa innan du ställer in kapsågen på dubbelgering, 15 grader. Därefter fortsätter du med kapning två gånger av ändarna. Mittenstolparna (D) ska geringssågas på vanligt sätt i 15 grader i ändarna.

2

Kortsidorna (B) skruvas fast på hörnstolparna (C): det är bäst att förborra och försänka för skruvhuvudena, för annars kan de inte försänkas i den hårda skivan. Vi fäster 5 rostfria skruvar, 5 x 50 mm, förskjutna i varje hörn.

3

Samtliga kanter på plywooden förseglas med färg innan lådan skruvas ihop. På så sätt undviker vi att det tränger in fukt i plywooden.

4

Långsidorna (A) skruvas nu fast på hörnstolparna. Vi har nu vänt lådan upp och ned på bockarna, som vi har gjort bredare än långa brädor på ovansidan. Då får den 120 cm breda lådan stöd och ligger stadigt.

5

Mittstolparna (D), som sticker ner under sidorna, skruvas fast 80 cm från hörnen. Fäst dem med tvingar innan du förborrar och drar fast skruvarna. Tvärstagen (E och F) skruvas fast på stolparna så att det blir 120 cm mellan sidorna.

03
Snigelskyddet 7 Steg

Den sista delen av förstärkningen består av reglar (G och H) som fästs på utsidan av plywooden. Det är dessa reglar som vi förvandlar till snigelskydd. De fungerar som en barriär, som sniglarna inte kan komma förbi.

Idén är lika enkel som den är effektiv och diskret. En tryckimregnerad regel på 45 x 120 mm sågas itu på längden med cirkelsåg (men det krävs nog också en sågskena) i en vinkel på 60 grader. Har du ingen cirkelsåg kan du beställa reglarna färdigsågade. Du ska bara tala om hur du vill att de ska se ut.

1

Reglarna sågas itu på längden i två lika stora bitar och sågvinkeln är 60 grader. Även här är det en fördel om du kan lägga reglarna på ett par bockar som försetts med en bräda, så att du kan såga ett par mm djupare än reglarnas tjocklek.

Markera såglinjen på varje regel. Gör ett par provsågningar så att de två bitarna blir lika stora.

2

De utvändiga reglarna måste dubbelgeras i ändarna för att de ska kunna fogas ihop utan synlig skarv. Ställ in sågen 15 grader lodrätt och cirka 44 grader vågrätt. Prova ett par gånger på spillbitar och justera sågvinkeln efter hand.

3

De översta reglarna (G och H) skruvas fast genom skivan och in i stolparna med 6 x 100 mm skruvar. Därefter skruvas från skivorna och in i listerna med 5 x 50 mm skruvar. De ska sitta stadigt för de förstärker kanten mot trycket från jorden.

4

De undre reglarna skruvas fast 12 cm under de övre reglarna, och även de ska dubbelgeras i kortändarna. För att hålla rätt avstånd har vi sågat till några distanslister på vardera 12 cm.

5

Försegla kanterna också när du har skruvat ihop delarna. Passa på att även försegla hörnstolparna och kortändarna på tvärstagen. Fukt tränger mycket lättare in i ändträ än i sidorna.

6

Markera för odlingslådan på tomten, och gräv ut för de två nedersta tvärstagen (F). Lyft sedan hela baljan på plats i utgrävningen.

TIPS: Fiberduk på marken kan hindra ogräs att tränga upp i odlingslådan.

7

Odlingslådan fylls med jord från trädgården, och överst lägger vi ny, frisk specialjord för de grönsaker som vi ska odla.

Snedsträvan tas bort först när halva baljan har fyllts med jord, för annars kanske baljans form ändras.

Material

15 mm slitskyddsplywood:
• 1 skiva, 125 x 250 cm, sågas till
2 långsidor (A) och 2 kortsidor (B)

75 x 75 mm tryckimpregnerat trä:
• 4 hörnstolpar (C) à 43 cm
• 4 mittenstolpar (D) à 51 cm
– samtliga geringssågas i ena änden

22 x 100 mm tryckimpregnerat trä:
• 2 långa tvärstag (E) à 110 cm
• 2 korta tvärstag (F) à100 cm

45 x 120 mm tryckimpregnerat hyvlat trä,
geringssågat på längden i 60 grader:

• 4 långa reglar (G) à c:a 250 cm
• 4 korta reglar (H) à c:a 120 cm

Dessutom:
• Rostfria skruvar, 5 x 50 mm, cirka 100 st.
• Rostfria skruvar, 6 x 100 mm, 24 st.
• Färg till försegling av kanter

Tidsförbrukning

Ett par dagar.

Pris

Räkna med 1300 kr plus kostnad för jord och fiberduk.

Svårighetsgrad

Även om projektet verkar stort så krävs ingen större erfarenhet. Du kan ev. beställa virket grovsågat och skivan färdigsågad.

Ritning

Ramen görs av en enda skiva

Sidorna till den höga odlingslådan har sågats till av en enda skiva slitskyddsplywood. Stolparna, tvärstagen och stödreglarna förstärker sidorna så att de inte böjs av trycket från jorden. Reglarna ser samtidigt till att hålla alla sniglar borta.

Plywoodskivan, som är klädd med folie, sågas med måtten på bilden. Om du inte har en cirkelsåg med sågskena kan du beställa skivan färdigsågad. Övriga delar sågar vi till i takt med att de ska monteras, och eftersom de ska geringssågas är det bäst att göra det efter mätning på plats.

Ramen görs av en enda skiva

Snigelskydd i flera steg

Det finns snigelskydd att köpa, men de är inte mer än cirka 10 cm höga. Här är sidorna cirka 40 cm och de lutar 60º utåt samtidigt som 12 cm de har försetts med två barriärer gjorda av en 45 x 120 mm regel, som kluvits på längden i en vinkel på 60º 60 grader.

Snigelskydd i flera steg

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Odlingslåda