Små odlingslådor på terrassen

Små odlingslådor i flera nivåer skänker liv åt terrassen och de gör det lätt att hålla ordning på både blommor och kryddväxter. Se hur du bygger dem för under 1000 kronor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
900 kronor

Intro

Lådor med blommor och kryddörter är både praktiska och bidrar till trivseln på uteplatsen. Här har de byggts ihop, så de fyra lådorna hamnar i olika nivåer. Det blir mer spännande att titta på, och så är det enkelt för barnen att vara med.

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar för odlingslådor.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

  • sågar ut ribbor, bottnar och sidor
  • sätter ihop odlingslådorna
  • klär lådorna och fyller dem med jord

Lycka till!

Instruktion

01
Bitarna sågas ut 7 Steg

Odlingslådan har sidor av 22 x 70 mm-brädor, botten och sidor av 15 mm formplywood samt ben och bottenbrädor av 28 x 45 mm-läkt. Alla delarna ska först sågas till.

Det ska också förborras hål i både brädorna till sidorna och i formplywooden, som används som bottenplattor. Då blir det enkelt att sätta ihop delarna och träet spricker inte när du skruvar.

Det är bra att göra en “borrmall” som du kan borra hål i brädorna med. Det gör vi här genom att fästa en hjälplist vid arbetsbordet, där vi markerar var brädan ska placeras och var vi ska borra.

1

Allt virke sågas upp, så att bitarna får rätt längd. Det görs enklast med en kap-/gersåg, men du kan mycket väl också använda en geringslåda.

2

Förborra (E och F) med ett 4 mm-borr, så att träet inte spricker när läkt och brädor skruvas fast. Det är bra att göra en “borrmall” med hjälp av en hjälplist, så att hålen hamnar på exakt samma ställe.

3

Alla ändar slipas när träet sågats till. Använd slipmaskin eller slipkloss med sandpapper korn 80.

4

Rita upp för ben på bottenplattorna (H). Det ska sågas ur i alla fyra hörnen, så att det finns plats för ben (A, B och C). Använd en kloss, så går det lätt.

5

Bottenplattorna (H) sågas till enligt dina markeringar. Det går lättast med en sticksåg, men du kan också använda en fogsvans.

6

Slipa kanterna på bak- och bottenplattor (G och H) när du sågat till alla. Då blir det lättare att få dem på plats, när du har kommit så långt. Använd sandpapper korn 80.

7

Borra tre dräneringshål i alla bottenplattor (H), så att eventuellt överflödigt vatten kan rinna undan. Hålen sätts med lämpligt avstånd i en rad mitt på plattan och görs med ett 20 mm-kvistborr.

Förborra i baksidorna, tre hål i varje, med 4 mm-borr, så de lätt kan skruvas fast i benen.

02
Odlingslådorna sätts ihop 8 Steg

Börja med att sätta ihop den höga modulen - den med två odlingslådor. Då har du en bra utgångspunkt att bygga vidare på.

De tre modulerna sätts ihop enligt samma princip - först skruvas en baksida fast vid benen, sedan sätts brädor vid sidorna. Därefter monteras bottenläkt som bottenplattan kan vila på. Till sist långa brädor på lådans framsida.

Se till att ha ett bra underlag när delarna sätts ihop. Och var noga med att montera delarna vinkelrätt mot varandra.

1

Skruva fast baksidan (G) vid benen (A) i de förborrade hålen. Plattan fästs med 4 x 50 mm-skruvar. Börja med att bygga den höga modulen - den med två lådor.

2

Fäst tillfälligt baksidan med benen vid ditt arbetsbord, medan brädorna på sidorna (E) skruvas fast med 3,5 x 40 mm-skruvar. Det är viktigt att delarna fästs vinkelrätt mot varandra.

3

Använd distansklossar när brädorna (E) sätts fast. Det är en enkel och snabb metod som ser till att du får samma avstånd mellan alla bitar.

4

Brädorna på framsidan (F) sätts fast, när alla delar på sidorna samt bottenläkten (D) sitter på plats. Alla brädor (E och F) fästs med en enda skruv i vardera änden.

5

Mät så det finns plats för fyra brädor (E) mellan de två bakstyckena (G) på den första stora modulen med två odlingslådor. Skruva fast den andra baksidan och sätt brädor (E) på den ena sidan mellan plattorna.

6

Den mellersta modulen byggs enligt samma princip som den första, med två odlingslådor. Baksidan (G) fästs vid två ben (B), eftersom den här modulen också ska fästas vid två av benen (A) i den höga modulen.

7

Den höga och mellanhöga modulen sätts ihop. Baksidan (G) på den mellersta modulen fästs nu till benen (A) på den höga modulen med 4 x 50 mm-skruvar genom skivans förborrade hål.

8

Montera nu de resterande brädorna på sidor och front (E och F) på den höga och mellanhöga modulen, så att de nästan blir färdiga, och till sist den lägsta modulen.

03
Lådorna kläs och fylls med jord 3 Steg

1

Bottenplattorna (H) läggs i när alla tre moduler satts ihop. De ska inte skruvas fast utan läggs bara ovanpå bottenläkten (D).

2

Odlingslådorna kläs med plast. Välj en kraftig sort. Häfta fast den högst upp med klamrar och skär bort den överskjutande plasten.

3

Fyll nu jord i odlingslådorna. Det är en bra idé att lägga lite småsten i botten av lådorna, som kan fungera som dränering, så att rötterna inte står i vatten.

Material

28 x 45-mm-läkt (till ben)

  • 4 ben (A) à 120 cm
  • 2 ben (B) à 90 cm
  • 2 ben (C) à 60 cm
  • 8 bottenläkt (D) à 49,8 cm

22 x 70-mm-brädor (till sidor)

  • 32 brädor till sidor (E) à 27,9 cm
  • 16 brädor till fronter (F) à 55,7 cm

15-mm-formplywood

  • 4 baksidor (G) à 27 x 55,7 cm
  • 4 bottnar (H) à 26,3 x 55,7 cm

Dessutom:

  • Skruvar för utomhusanvändning, 3,5 x 40 och 4 x 50 mm
  • Sandpapper, korn 80
  • Klammer
  • Plast, 0,5 mm tjockt

Specialverktyg

  • Kvistborr, 20 mm
  • Eventuellt häftpistol

Tidsförbrukning

1 dags tid.

Pris

Ca. 900 kr.

Svårighetsgrad

Sågar du exakt enligt måtten, är det ett väldigt lätt projekt.

Ritning

Så här byggdes odlingslådorna

Så här byggdes odlingslådorna

3D-modell

3D-modell

Smarta blomlådor till fasaden

Lådor med blommor och kryddväxter är både praktiska och ger stämning åt terrassen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Dränering

Det har borrats 3 x 20 mm hål i botten av varje blomlåda för att dränera överflödigt vatten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Så här sätts lådan ihop

Baksidan sitter fast på benen, sätts därefter ihop med ribbor och till sist monteras botten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Blomlådorna monteras på väggen

2 av baksidorna har fästs i väggen för att säkerställa att lådorna inte välter.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Rent snitt med sticksågen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda