Lång hållbarhet med fibercement och stål

Är du trött på odlingslådor som ruttnar efter bara några år? titta då här. Denna odlingslåda är byggd i starka, underhållsfria material. Den kostar lite mer än andra, men i gengäld har den en förväntad livslängd på minst 20 år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
7 000 kronor
Odlingslåda med stålstolpar

Vi bygger odlingslådan av tryckimpregnerat trä, betongsten, stålrör, fibercementbrädor och armeringsnät. Alla materialen förlänger odlingslådans livslängd.

Intro

När du bygger en odlingslåda är det en bra idé att tänka över materialvalet, eftersom den ju fylls med jord som blir fuktigt. Ju bättre materialet tål fukt, desto längre håller lådan.

Det används trästolpar till denna odlingslåda, men de står skyddade utan jordkontakt i fyrkantiga, galvaniserade stålrör. Mitt på rörens sidor sitter svetsade stålplattor fast, så att det finns något att fästa fibercementbrädorna i. De tål fukt bra. Mellan trästolparna fästs galvaniserat armeringsnät, så att det finns något för klätterväxterna att klättra i.

Vill du se fler typer av odlingslådor? Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar till odlingslådor.

Instruktion

01
Så byggs odlingslådan 5 Steg

Plattorna tas bort i den del av plattbeläggningen där högbädden ska vara. 1

Plattorna tas bort i den del av plattbeläggningen där odlingslådan ska stå. Stålrören till stolparna skärs till och placeras i hörnen ovanpå det stampade grusunderlaget. Stålrören är ihåliga så att stolparna kan placeras ner i rören, och så att de står väl skyddade och inte kommer i direkt kontakt med jorden. Stolparna hyvlas till med en elhyvel för att kunna gå ner i stålrören.

Fibercementplanken monteras på stålrören i hörnen. Ca 10 cm breda plattor har svetsats fast mitt på stolparna så att det finns något att sätta fast fibercementplanken i. 2

Fibercementplanken monteras på stålrören i hörnen. Ca 10 cm breda plattor har svetsats fast mitt på stolparna så att det finns något att sätta fast fibercementplanken i. Hål har förborrats i planken så att det är lätt att skruva fast dem med vagnsbultar med platta huvuden. Betongstenen skärs till med en vinkelslip med diamantklinga, så att den passar i plattbeläggningen mellan de två hörnstolparna. Några av stenarna skärs också till så att de kan användas som avslutning överst på de korta stolparna.

Fibercementplanken målas invändigt med färg för mursocklar för att få extra skydd mot den fuktiga jorden. Några av sektionerna är uppdelade med fibercement från topp till botten så att de kan användas för olika typer av jord. Andra sektioner har endast fibercementplank i den övre delen. 3

Fibercementplanken målas invändigt med färg för mursocklar för att få extra skydd mot den fuktiga jorden. Några av sektionerna är uppdelade med fibercement från topp till botten så att de kan användas för olika typer av jord. Andra sektioner har endast fibercementplank i den övre delen.

Armeringsnätet skärs till så att det passar mellan de höga stolparna. Hål har borrats i stolparna så att sidorna på armeringsnätet kan fästas i hålen. Nederst sitter armeringsnätet fast mellan de två fibercementplanken som skiljer högbäddens sektioner åt. 4

Armeringsnätet skärs till så att det passar mellan de höga stolparna. Hål har borrats i stolparna så att sidorna på armeringsnätet kan fästas i hålen. Nederst sitter armeringsnätet fast mellan de två fibercementplanken som skiljer odlingslådans sektioner åt.

Fyll på med jord i bäddarna. Det är lämpligt att använda de uppdelade sektionerna till olika plantor som trivs i olika typer av jord. Här har detta gjorts så att det t.ex. finns jord till rosor och surjordsväxter. 5

Fyll på med jord i bäddarna. Det är lämpligt att använda de uppdelade sektionerna till olika plantor som trivs i olika typer av jord. Här har detta gjorts så att det t.ex. finns jord till rosor och surjordsväxter.

Material

  • Tryckimpregnerade stolpar, 100 x 100 mm
  • Fyrkantiga stålrör, 100 x 100 mm (köps hos smed och galvaniseras efter att stålplattorna har svetsats på)
  • Fibercement, 10 x 190 x 3600 mm
  • Betongsten, 100 x 100 mm
  • Armeringsnät, galvaniserat
  • Vagnsbultar + muttrar

SPECIALVERKTYG:

  • Elhyvel
  • CO2 -svets
  • Vinkelslip

TIDSFÖRBRUKNING

  • Ca 3-4 dagar

PRIS:

  • Ca 7 000 kr för denna odlingslåda.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda