Det här är bra att veta innan du bygger odlingslådor

Varför ska du bygga en odlingslåda? Vilka material ska du använda? Ska du ha i någon särskild sorts jord? Det och mycket mer får du svar på i den här artikeln om odlingslådor.

Varför ska du välja en odlingslåda?

En odlingslåda är snygg i sig själv, men den kan också ha praktiska funktioner. Du kan använda den som köksträdgård - uppdelad i olika fält - om du bygger flera odlingslådor. Eller så kan du bygga så att den blir hög eller plantera förhållandevis höga och täta växter i den, så du kan använda den för att skapa lä och förhindra insyn, t ex vid din terrass.

En odlingslåda kan också användas som rumsavdelare i trädgården. Det är också smart att plantera blommor och växter i odlingslådor om jorden i din trädgård är dålig, t ex väldigt lerrik eller sandig. Det är jobbigt att förbättra jorden i en hel trädgård, medan det är betydligt mer hanterbart att bara behöva göra det i odlingslådor.

Odlingslådor passar riktigt bra till kryddväxter.

Vad ska du bygga odlingslådan av?

Det finns flera alternativ när du ska välja material till att bygga din odlingslåda.

TRÄ

Trä är en klassiker, eftersom det är lättillgängligt och lättarbetet. Det har dock nackdelen att det är svårt att undvika konstant markkontakt, och det kommer förr eller senare att leda till röta. Men använder du tryckimpregnerat trä till stolpar som ska stå i marken så håller de lite längre.

För att klä dem är det inte en lika bra ide med tryckimpregnerat trä om du ska använda odlingslådan till ätbara grödor. Här kan du i stället använda t ex lärkträ eller obehandlat trä, som du stryker med träskydd utvändigt. Invändigt kan du skydda träet mot fukt genom att klä sidorna med plast eller takpapp.

Läs mer: Klassisk odlingslåda av lärkträ

STEN

Du kan också välja att bygga din odlingslåda av sten. Det kan t ex vara betongblock som limmas ihop eller natursten som hålls ihop med bruk eller cement. Sådana högbäddar kräver inte något underhåll och har en mycket lång livslängd.

KOMPOSIT

Det samma gäller en odlingslåda med galvaniserade stolpar som är klädda med brädor av komposit som är tåliga och inte kan ruttna trots ständig fuktpåverkan.

LÄS OCKSÅ: Lång hållbarhed med fibercement och stål

Högbädd av stål och komposit kan fungera riktigt bra tillsammans med stenplattor.

JÄRN

En odlingslåda av järn är också underhållsfri. Det bryts ner med tiden, men det sker mycket långsamt och patineringen är snygg. Järn är dock något dyrare och lite tyngre och mer besvärligt att arbeta med än t ex trä.

Hur ska du bygga odlingslådan?

Hur du bygger din odlingslåda beror till stor del på vad du ska använda den till och vilka material du väljer.

Som utgångspunkt är det smart att välja en konstruktion som är avlång och inte for bred, så att du kan komma åt växterna från båda hållen. Det gör det lätt att rena ogräs, gödsla, plantera, skörda och bearbeta jorden.

Du bör också tänka på hur hög den ska vara. Ska den t ex kunna ge lä, måste den vara förhållandevis hög. Ska den ‘bara’ vara snygg, behöver den inte vara hög. Ska den användas som köksträdgård är det bra om den är så hög att du inte måste böja dig djupt ner för att rensa ogräs, skörda osv.

Väljer du trä är det bra att bygga upp lådan runt några stolpar i hörnen som sidor klädda av brädor. Vill du ha en lång låda ska det kanske vara en eller två stolpar mitt på långsidan också. Det samma gäller om du väljer att bygga av komposit eller med sidor av metall som fästs i stolpar av trä.

Det måste inte vara svårt att bygga sin egen odlingslåda. Här är det en enkel träkonstruktion som blir till en odlingslåda

Bygger du en högbädd av sten, måste du se till att ha ett bra fundament av grus, som du gräver en ränna i och lägger det första skiftet sten i med en bruk- eller cementblandning mellan stenarna.

LÄS OCKSÅ: Bågformad högbädd av sten

Ska du välja öppen eller stängd botten?

I regel är det mest ändamålsenligt att botten i en odlingslåda är öppen och att den nya jorden i lådan får bra kontakt med den underliggande jorden. Det ger i de flesta fall växterna de bästa växtbetingelserna.

Är din jord under odlingslådan lerig eller väldigt kompakt, kan du med fördel ta bort det översta lagret så att det finns plats att förbättra jorden med lite sand och mull.

Se till att jorden som du fyller din nya odlingslåda med får bra kontakt med den underliggande jorden.

Om du vill slippa hålla på med den underliggande jorden, kan du välja en fast botten, t ex en presenning eller ett lager kraftig plast. Här är det dock viktigt att perforera botten så att vattnet kan sippra ut. Annars blir den “sur”. En dränering i botten, t ex med hjälp av ett lager småsten är också en god idé.

Bygg en odlingslåda till jordsäckar

Du kan också välja att bygga en odlingslåda som det passar att lägga jordsäckar i och sedan planterar direkt i dessa. Fördelen är att jorden kan hållas fuktig även om du bara vattnar ca en gång i veckan.

Vilken jord ska du ha i?

För att din odlingslåda ska bli en succé är det viktigt att du fyller den med bra jord. Den ska vara näringsrik och porös så att växterna får de bästa växtbetingelserna. Det finns färdiga blandningar med jord som är klar att fylla odlingslådan med.

Du kan också använda vanlig trädgårdsjord som du blandar med lite sand och kompost för att få en mer luftig och näringsrik jord.

Använd rätt jord om du vill att din odlingslåda ska bli en succe. Man kan köpa färdiga blandningar på många ställen, eller så kan du själv göra en bra jordblandning.

Ren kompost i en odlingslåda fungerar inte - då får växterna för mycket näring. Men det är en god ide att tillföra kompost en gång om året, t ex genom att lägga ett 4-5 cm tjockt lager i lådan tidigt på våren.

Odlingslåda med surjordsrabatt

Vill du ha en surjordsrabatt är det perfekt att göra det i en odlingslåda, om du inte har naturligt sur jord i din trädgård (och det har inte de flesta). I odlingslådan har du en naturlig avgränsning, så det är lätt att bara fylla den med torvblock. Och i din odlingslåda kan du sedan plantera rhododendron, hortensia och andra surjordsväxter.

Gör en falsk botten i odlingslådan

Om du har en förhållandevis hög låda och du bara vill ha små växter, t ex kryddor, kan du fundera på att göra en falsk botten i din odlingslåda. Då behöver du inte fylla den med så mycket jord. Den falska botten kan du t ex göra med cellplast (frigolit) som är enkelt att såga till. Eller s kan du lägga några större stenar i botten som samtidigt ger odlingslådan bra dränering.

LÄS OCKSÅ: Lätt och billig odlingslåda

Med en tjock frigolitskiva i botten på odlingslådan sparar du mycket jord. Det passar speciellt bra till odlingslådor med t ex kryddväxter, där växterna inte behöver så mycket jord.

Hur ofta ska du vattna?

Jorden i en odlingslåda torkar ut snabbare än vanlig jord. Ju högre din låda är, desto snabbare kommer den också att torka ut – eller desto mer vatten kräver den. Speciellt under varma och torra perioder krävs det mycket vattning, kanske dagligen.

Möjlighet för tidig skörd i en odlingslåda
När jorden kommer upp lite från marken, har det den fördelen att den snabbare blir varm, så du kan tidigarelägga växtsäsongen lite. Det kan vara särskilt intressant för dig som ska använda odlingslådan som köksträdgård.

Du kan tidigarelägga växtperioden ytterligare om du lägger plast över odlingslådan, eller eventuellt bygger ett par ramar med glas, så att du kan använda den som drivbänk tidigt på våren.

LÄS OCKSÅ: Odlingslåda med inbyggt drivhus

Kan odlingslådan skyddas mot fåglar och sniglar?

En odlingslåda går enkelt att täcka över om du har växter som måste skyddas mot fåglar, t ex jordgubbar.

Har du många sniglar i trädgården är det en god idé att skydda odlingslådan, så att de inte kan krypa upp. Sniglar äter inte bara grönsaker från köksträdgården utan kan också också sätta i sig t ex blommor och perenner.

Du kan köpa speciella kanter med en skarp nedåtgående kant som sniglarna inte kan komma runt. Du kan också välja att sätta en kopparkant överst på din odlingslåda. Det tycker sniglarna inte om, eftersom det uppstår elektricitet när sniglarnas slem kommer i kontakt med koppar.

LÄS OCKSÅ: Bygg en snigelsäker odlingslåda

Mördarsnigeln är varje trädgårdsodlares mardröm, så det är en bra idé att säkra din odlingslåda mot sniglar.

Hur har jag växelbruk i en odlingslåda?

Växelbruk betyder att de olika växterna som du odlar i din köksträdgård byter plats. Det vill säga att du t ex inte ska odla potatis i samma odlingslåda år efter år. Gör du det, är risken att dina plantor växer dåligt och kanske blir sjuka.

Odlar du grönsaker i odlingslådor är det väldigt enkelt och överskådligt att låta de olika grönsakerna byta plats från år till år. Bygger du t ex 6 odlingslådor kan du låta grönsakerna rotera så att det går 6 år innan du har samma grönsak på samma ställe igen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda