Bygg en snigelsäker odlingslåda

Den här odlingslådan kan allt: Den kan hålla sniglar och fåglar borta från växterna, och den kan hålla i många år eftersom den är byggd av kompositbrädor och tryckimpregnerat trä.

Intro

Det är otroligt enkelt att bygga denna odlingslåda, i varje fall när du jämför arbetet med att sätta ihop s.k. enkla byggsatser från ett byggvaruhus.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Vår odlingslåda är rejäl och tillverkas av material som håller sig nya i åtskilliga år utan att målas. Den stänger ute kirskål nerifrån, sniglar från sidorna och fåglar från luften. odlingslåda kan enkelt göras längre eller högre och du kan förlänga stolparna som håller fast nätet om du odlar höga växter i bädden. Det är också lätt att skapa de flätade hörnen eftersom vi har lyckats finna enkla lösningar utan att kompromissa med kvaliteten.

LÄS OCKSÅ: Så bygger du vackra, billiga odlingslådor

Instruktion

01
Stolpar och brädor 5 Steg

1

Undersidan på stolparna A försluts när de har kapats i rätt längd. Ändträet mot marken tätas med tjärpapp G som limmas fast med fogmassa. Tjärpappen renskärs längs stolpens sidor och stolparna målas.

2

Brädorna C och D sågas till. De kan naturligtvis kapas med fogsvans men det blir mer exakt i en kap- och geringssåg. De läggs i sågen och de 6 brädorna B kapas 120 cm långa och de 6 kortsidorna C kapas 80 cm.

3

Vi förborrar i brädorna B och C för att få skruvarna på en spikrak linje mitt på hörnstolparna. Vi gör därför en borrmall. Flättekniken med brädorna gör att skruvarna sätts på olika avstånd från kortändarna.

4

Brädorna B sätts ihop till långsidor med 5 x 50 mm rostfria skruvar. De sätts omlott (flätas) så att varannan bräda sitter plant med stolpsidan, varannan sticker ut en brädtjocklek från stolpkanten.

5

Långsidorna ställs upp mittemot varandra och kortsidorna C fästs. Här är det viktigt att kortändarna hamnar omlott och att det blir tätt i hörnen. Öppna kortändar försluts med kapslar D.

02
Fiberduk, nät och snigelkant 6 Steg

1

Fiberduken E fästs på stolparna och sidorna. Den skärs till och viks så att den går upp på stolparna och fortsätter över bottnen. Duken ska sticka upp 4-5 cm ovanför den övre brädan.

2

Snigelskyddet F pressas ner över fiber-duken E på ovansidan av brädorna. Vi har använt oss av en takfotsplåt som klippts till. Du kan också använda en aluminiumprofil avsedd för vattbrädor, fönsterbleck etc.

3

Snigelskyddet F klipps till vid stolparna för att sniglarna inte ska kunna smyga sig förbi den vägen. Det är lätt att klippa profilerna med en vanlig plåtsax eftersom de inte är mer än 1 mm tjocka.

4

De färdigklippta profilerna F sätts fast på kanten med farmarskruvar, som är självborrande och självgängande specialskruvar. Det gäller att inte dra för hårt, för i så fall kan skruven förlora fästet.

5

På toppen av varje stolpe A fästs en skruvögla och sedan drar vi en stålvajer igenom. Vajern används som stöd för ett nät som kan hålla fåglar borta från de hemmaodlade kryddväxterna.

6

Odlingslådan ställs upp och fylls sedan upp med den jord som passar bäst för det du ska odla. Tyngden kommer att hålla odlingslådan på plats så du behöver inte förankra den. Vi har här använt material som håller i många år och allt som odlas skyddas mot sniglar och fåglar.
Nätet läggs över vajern och håller fåglar borta från odlingslådan. Högre växter kan kräva högre stolpar.

Material

70 x 70 mm tryckimpregnerat trä
• 4 hörnstolpar (A) à 90 cm

25 x 150 mm kompositbrädor
• 6 långsidor (B) à 120 cm
• 6 kortsidor (C) à 80 cm
• 12 kapslar (D)

Dessutom
• Fiberduk (E), 1 meter bred, 4 m
• Snigelskydd (F) av aluminium (t.ex. takfotsplåt som klipps), 5 m
• 4 skruvöglor
• 4 mm plastöverdragen vajer, 4 m
• Rostfria stålskruvar, 5 x 50 mm
• Farmarskruvar, alu., 5 x 25 mm
• 4 bitar tjärpapp (G), 70 x 70 mm
• Fogmassa (t.ex. Tec 7)
• Utelasyr/färg till stolparna
• Fågelnät

Ritning

Så här bygger du odlingslådan

Vinkelrät kapning och endast få mått gör det enkelt att bygga odlingslådan och anpassa den efter dina behov.

Det behövs endast två längder på brädorna även om de fästs omlott i hörnen eftersom de förskjuts förbi stolpen för att passa med brädorna från den andra sidan. På så sätt stänger du igen hälften av kortändarna som inte är särskilt snygga. Då räcker det med endast 12 kapslar.

Om du vill bygga med två, tre eller fyra brädor i höjd bestämmer du själv. Stolparna görs så långa att växterna får plats under nätet Fiberduken hindrar ogräs från att tränga upp och håller jorden på plats. Aluprofilen stoppar effektivt alla sniglar.

Så här bygger du odlingslådan

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda