Det här ska du veta innan du bygger pergola

En pergola är i grunden en ganska enkel gör-det-själv-uppgift. Men det finns några förberedelser och val som det lönar sig att ha koll på innan du sätter igång.

Att bygga en pergola är inte ett särskilt svårt projekt, och det finns stora möjligheter att designa och bygga den variant som passar allra bäst hemma i din trädgård.

Som med allt annat gör-det-själv-arbete lönar det sig dock att lägga lite tid på att planera och sätta dig in i olika alternativ och möjligheter innan du sätter igång.

Här får du överblick över projektets olika delar:

Välj rätt placering

Ordet pergola kommer från Italien där det är ett slags lövgång med klätterväxter.

I sin enklaste form är den fristående och består av två rader stolpar som förbinds parvis av överliggare, som på något sätt bildar ett "tak" som klätterväxter kan växa vid.

En fristående pergola kan du ha som "övertäckning" av en trädgårdsgång eller som en rumsavdelare i en större trädgård.

I praktiken används ordet pergola också om en konstruktion som du kan bygga över en terrass som antingen är fristående eller vid en vägg.

Här har den ena raden stolpar ersatts av en bärlina på väggen. Den här konstruktionen är nästan densamma som ett klassiskt utetak över terrassen.

Så vill du någon gång ha ett permanent tak över terrassen, så är det lätt gjort. Det krävs bara att du byter ut eller anpassar överliggarna och lägger t ex ett plasttak istället.

Läs mer om överbyggda terrasser.

Hitta det bästa virket

Det absolut vanligaste är att bygga pergolan av trä. Och här kan du välja mellan att använda allt från billig furu till dyra exotiska träslag.

Men oavsett vad du väljer kan det löna sig att vara noggrann när du står ute på brädgården och väljer virke.

Då har du nämligen möjlighet att välja bort dåligt trä som är skevt, har sprickor eller många kvistar (eller hål efter de kvistar som gått ur).

Den extra tiden på brädgården lönar sig när du väl ska bygga.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du ska kolla när du väljer virke

Montering av stolpar

Meningen är att din nya pergola ska stå kvar i många år framöver.

Därför är det en bra investering att göra ett ordentligt jobb med stolparna.

Om de inte står stadigt förankrade i marken och på raka linjer, blir slutresultatet inte bra.

Nedgrävda eller monterade i beslag

Det finns en rad olika sätt att förankra stolpar på.

Helt grundläggande kan man dock säga att de antingen sätts i djupa hål i marken eller monteras på ett beslag som har förankrats i marken så att stolpen lyfts upp (oftast ca 10 cm) över marken.

Valet av metod beror både på markförhållandena där stolparna ska stå och på hur mycket du vill investera - både i pengar och arbetsinsats.

LÄS OCKSÅ: Lodräta stolpar med lång livslängd

När stolpen grävs ner

Väljer du att gräva/gjuta ner stolparna i marken är det viktigt att välja virke som kan klara markkontakt utan att ruttna.

Vanligast är det att använda tryckimpregnerat trä. Men det finns också stolpar som är naturligt impregnerade, t ex Robinia. De här naturligt impregnerade varianterna är lite dyrare än tryckimpregnerat trä.

Slutligen kan du också välja oimpregnerade stolpar som du skyddar - antingen med trätjära eller genom att bränna dem med en gasbrännare 10 cm upp från marken.

När stolpen monteras i beslag

Eftersom markkontakten är stolpens svagaste punkt, kan det vara smart att montera den i ett beslag som gjuts fast i marken och lyfter stolpens ändträ en bit över marknivån.

Det kan vara i stolpspett, markskruv, färdiggjutna betongplintar med beslag eller i beslag som du själv gjuter fast i marken.

Valet av metod beror dels markförhållandena, dels på hur mycket du är beredd att betala och hur mycket du orkar gräva.

T ex är markskruv superenkla att skruva ner i kompakt lerjord, men de är en betydligt dyrare lösning än beslag som du själv gjuter fast.

Så här byggs pergolan

Du kan lugnt använda beslag när pergolans delar ska sättas ihop.

Sätter du dem rätt hjälper de till att göra konstruktionen både stark och stabil. Och väljer du därefter att måla med träskyddsfärg blir de väl kamouflerade.

Vågar du, har förmågan och gillar hur det ser ut, så är pergolan det perfekta projektet för att ägna sig åt bladfogar, böjda former och lite snickarglädje.

Väljer du att bygga utan beslag kan de längsgående bärlinorna skruvas fast i hack som du sågar överst på alla stolparna.

Överliggarna förses på samma sätt med ett hack, som du sågar och stämmer ut, så att de kan läggas dikt an de längsgående bärlinorna.

Träskydd förlänger livslängden

Generellt gäller att du ger träkonstruktioner utomhus längsta möjliga livslängd om du skyddar dem med något slags träskydd.

Med det sagt så är en pergola inte lika känslig för fukt som t ex ett plank eller en träfasad. Pergolans öppna konstruktion gör nämligen att vinden snabbt torkar träet igen.

Det är dock viktigt att komma ihåg att skydda allt ändträ. Här tränger regnvatten lätt in och bryter ner träet.

När du bygger pergola är det därför läge att täcka öppet ändträ med en kåpa eller plåt. Alternativt kan du såga det snett, så rinner regnvattnet av mycket lättare.

Ett annat bra tips är att sätta ändträet “i blöt” i en grundolja med fungicider. När det suger i sig ordentligt med olja blir det också mer motståndskraftigt.

Klätterväxter

Klätterväxter gör pergolan både skuggig och frodig att titta på. Men inte alla klätterväxter passar lika bra.

Det handlar om att välja växter som växer snabbt, som “får bra tag" om konstruktionen och som nästan helt täcker taket. Det gäller t ex blåregn och vinplantor.

LÄS OCKSÅ: 7 bra klätterväxter

Se byggbeskrivningar till pergolor

Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar till pergolor: Byggbeskrivningar till pergolor

När du använder en byggbeskrivning från Gör Det Själv får du en systematisk steg-för-steg-genomgång av hela projektet. Det finns foton på alla de svåra detaljerna, ritningar, 3D-modeller, förklarande videor och komplett materiallista.

Det är din garanti för ett bra resultat.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Pergola