Enkel pergola - bygg den på en enda dag

Den här konstruktionen är riktigt enkel. Bara tre olika dimensioner på virket och en enda byggdag räcker innan du kan njuta av ditt nya trädgårdsrum.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
3000 kronor

Intro

Din trädgård kommer att se grönare ut och du får en extra myshörna om du bygger en pergola som klätterväxterna kan ta sig upp längs och bilda ett grönt tak.

LÄS OCKSÅ: Allt om pergolor

Skapar skugga på altanen

Längre söderut använder man ofta en pergola för att skapa skugga i värmen. Det är också syftet med den som vi bygger. När solen står lågt kommer takstolarna att ge lite skugga och när klätterväxterna senare får stora gröna blad kommer de så småningom att bilda ett tätt och grönt tak över den terrass som vi också lägger.

Få rätt på din pergola

När du bygger en pergola är det viktigt att du funderar på hur högt över mark taket ska vara. Klätterväxterna kommer inte bara att slingra sig runt takstolarna, de kommer också att hänga ner så du bör ha extra högt till ”taket”.

När man bygger en pergola brukar det vara mellan 30 och 60 cm mellan takstolarna. Här passade det bäst att det blev 40 cm.

Instruktion

01
Stolparna sätts ner i marken 4 Steg

Här ska pergolan byggas i ett hörn på tomten. Husgaveln och planket till grannen bildar ihop en naturlig avgränsning för en terrass med levande tak. Vi slipper undan med att endast gräva ner två stolpar. Ska du gräva ner fyra gör du på samma sätt.

Husgaveln och planket står sällan i 90 graders vinkel och det gör de inte här heller. Vi låter pergolan följa planket eftersom vi tror att det blir snyggast när vi senare lägger stenplattor. För att få stolparna rätt placerade bygger vi en stor vinkel.

1

Hela ytan röjs, så att vi får plats att bygga. I ena änden står en stor klätterväxt. Den grävs upp försiktigt för att den senare ska kunna växa upp och bilda ett grönt tak över pergolan.

2

Första stolpen grävs ner frostfritt och vi kollar att den står rakt. När man bygger en pergola behöver man inte gjuta fast stolparna, så vi nöjer oss med att stampa jorden med en regel i takt med att hålet fylls upp.

3

Framsidan på stolpen bör vara parallell med planket. Vi tar fram det långa vattenpasset och kollar. Avståndet mellan vattenpass och plank bör vara lika stort i bägge ändar - i annat fall vrids stolpen.

4

Den andra stolpen grävs ner, jorden runt den stampas och vi kollar om stolpen står rakt. För att placera stolpen rätt bygger vi en vinkel.

02
Bärlina fästs på husgaveln 4 Steg

På gaveln fäster vi en bärlina som ska bära de två långsidorna. Till det används 45 x 120 mm tryckimpregnerat trä som kan köpas i länga längder. Här bygger vi pergolan 270 cm lång och utnyttjar träet maximalt. För att slippa stora byggbeslag gör vi ett urtag i bägge ändar av bärlinan så att vi kan lägga långsidorna i dem. Bärlinan fästs med fasadskruvar och pluggar (6 x 120 mm) eftersom väggen är putsad.

1

Bärlinan till husgaveln kapas noga så att den blir 270 cm. Det går snabbast att använda kap- och geringssåg, som också ger snygga sågspår, men det går förstås lika bra med en fogsvans.

2

Vi sågar urtag i bägge ändar av bärlinan. De ska passa ihop med urtagen som senare görs på den främre långsidan och därmed ska de vara 45 mm breda och 60 mm djupa i ovankanten.

3

Bärlinan placeras på rätt höjd - alltså så högt upp som du önskar att ”taket” ska vara. Bärlinan sätts så långt in mot planket att den sitter i linje med stolparna - och den ska förstås sitta vågrätt.

4

Bärlinan skruvas fast på väggen med 40-50 cm mellan skruvarna.

TIPS: Lägg remsor av tjärpapp mellan väggen och bärlinan vid alla skruvar för att det inte ska vandra in fukt från väggen till träet. Då håller träet lite längre.

03
Taket byggs 5 Steg

Nu kan vi sätta upp tre av sidorna och de ska hamna på samma nivå som bärlinan på husgaveln. Därför behöver vi ett långt vattenpass så att vi kan kolla allt. Innan sidorna skruvas fast ska stolparna kapas i höjd så att sidorna inte bara bärs av skruvar utan dessutom vilar i urtag i stolparna. Vi förborrar för alla skruvar, som ska vara rostfria eftersom det är bäst i långa loppet.

1

Vi spänner fast en tving på stolpen så att den kan stötta den främre sidan på pergolan medan vi ser till att den hamnar vågrätt. I den andra änden vilar sidan i det urtag som vi gjorde i bärlinan.

2

Stolpen fixeras med snedsträvor. Det är nödvändigt eftersom vi om en stund ska såga av en bit av stolpen upptill. Vi kollar att den stor absolut lodrätt.

3

På stolpens utsida görs ett urtag som långsidan på framsidan kan vila i. Urtaget ska här vara 45 x 120 mm, så att hela långsidan ”försänks”.

4

Den korta sidan skruvas fast.. Ändträet döljs av långsidan, som har lagts i sitt urtag. Den skruvas fast med fyra 5 x 90 mm skruvar från baksidan av stolpen.

5

Takstolarna fördelas så att avståndet mellan dem blir lika stort överallt. Det blir cirka 40 cm. Varje takstol dras fast med 6 x 120 mm skruvar..

Material

 • 95 x 95 mm tryckimpregnerat trä till stolparna
 • 45 x 120 mm tryckimpreg. trä till takstolar och bärlina på vägg
 • 45 x 145 mm tryckimpreg. trä till framsida, baksida och en sida
 • Skruvar: 5 x 90 mm / 6 x 120 mm
 • Ev. pluggar till väggen
 • Ev. grundfärg och lasyr

Specialverktyg

 • Slungspade eller jordborr

Tidsförbrukning

Den kan byggas på en dag.

Pris

En pergola i denna storlek kan byggas för under 3000 kr.

Svårighetsgrad

Att bygga en pergola är ett relativt enkelt arbete, som du klarar av med vanliga verktyg.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TEKNIK: Vinkel till större projekt

Den gör du själv av tre brädor

TIPS: Fast avstånd mellan stolparna

TEKNIK: Snedsåga toppen på stolpen

Med en enkel sågmall blir alla sågsnitt identiskt lika

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Pergola