Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Den nya myshörnan är färdig. Vindruvsplantan har varsamt lyfts på plats på bjälkarnas översida.

Den nya myshörnan är färdig. Vindruvsplantan har varsamt lyfts på plats på bjälkarnas översida.

Din trädgård kommer att se grönare ut och du får en extra myshörna om du bygger en pergola som klätterväxterna kan ta sig upp längs och bilda ett grönt tak.

LÄS OCKSÅ: Allt om pergolor

Skapar skugga på altanen

Längre söderut använder man ofta en pergola för att skapa skugga i värmen. Det är också syftet med den som vi bygger. När solen står lågt kommer takstolarna att ge lite skugga och när klätterväxterna senare får stora gröna blad kommer de så småningom att bilda ett tätt och grönt tak över den terrass som vi också lägger.

Få rätt på din pergola

När du bygger en pergola är det viktigt att du funderar på hur högt över mark taket ska vara. Klätterväxterna kommer inte bara att slingra sig runt takstolarna, de kommer också att hänga ner så du bör ha extra högt till ”taket”.

När man bygger en pergola brukar det vara mellan 30 och 60 cm mellan takstolarna. Här passade det bäst att det blev 40 cm.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta en steg-för-steg-beskrivning.

Husets gavel och planket till grannen utgör ett naturligt hörn för vår pergola.

Husets gavel och planket till grannen utgör ett naturligt hörn för vår pergola.

TIPS: Kolla hur skev stolpen är

Alla långa reglar och stolpar böjer sig åt ena eller andra hållet. Om du hämtar stolparna själv kan du kolla hur skeva de är innan du lastar dem på släpvagnen. När du arbetar med dem kan du se till att alla stolpar är svängda åt samma håll. Det är snyggast och lättast att arbeta med.

TIPS: Bra klätterväxter till pergolan

Här kommer vi att låta vildvin få klättra upp runt pergolan och bilda ett grönt tak. Vill du ha ett tak som blommar kan du välja bergklematis eller varför inte klätterhortensia, jasmin, blåregn eller pipranka?

Kameolontbuske, humle och murgröna sprider sig också snabbt. Doftande vackra blommor är klätterrosor av olika slag.