Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Pergola med starka bågar

Bågarna sågas till med ett snett snitt i ändarna, så att de sitter perfekt på stolparna.

Pergolan är byggd i smala dimensioner så att växterna som klättrar på den kommer bättre till sin rätt. Även om den ser klen ut är den mycket stark.

Den har byggts med stolpar som har anslutits till varandra genom överliggare både på tvären och längden. Det ger konstruktionen ett bra stöd som överst avslutas med bågar mellan stolparna. Bågarna består av två brädor som har limmats samman enligt en mall. Det tar lite extra tid, men ger samtidigt pergolan charm och styrka.

Pergolans mått är enkla att justera så att den passar hos dig. Detta gäller både avståndet mellan stolparna och antalet stolpar, så att du bygger den endast så lång som du önskar.

Vill du läsa mer om olika pergola-projekt? Här kan du hitta inspiration och vägledning till hur du kan bygga din egen pergola.

Så gör du en pergola med starka bågar

I gör-det-självbeskrivningen visar vi, hur du bygger pergolan med starka bågar. Projektet är för tränördar, och kräver både precision och tålamod. Du får en komplett materiallista, en skiss med mått och så visar vi dig hur du:

  • tillverkar bågarna
  • gör alla delarna klara
  • monterar bågarna