Luftig pergola med starka bågar

Konstruktionen ser klen ut, men låt dig inte luras – den är urstark. Styrkan sitter i bågarna som består av två brädor som limmats ihop. Konstruktionen går lätt att anpassa i olika längder.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
11-12 dagar
Pris
4.000 kronor

Intro

Pergolan är byggd i smala dimensioner så att växterna som klättrar på den kommer bättre till sin rätt. Även om den ser klen ut är den mycket stark.

Den har byggts med stolpar som har anslutits till varandra genom överliggare både på tvären och längden. Det ger konstruktionen ett bra stöd som överst avslutas med bågar mellan stolparna. Bågarna består av två brädor som har limmats samman enligt en mall. Det tar lite extra tid, men ger samtidigt pergolan charm och styrka.

Pergolans mått är enkla att justera så att den passar hos dig. Detta gäller både avståndet mellan stolparna och antalet stolpar, så att du bygger den endast så lång som du önskar.

Vill du läsa mer om olika pergola-projekt? Här kan du hitta inspiration och vägledning till hur du kan bygga din egen pergola.

Så gör du en pergola med starka bågar

I gör-det-självbeskrivningen visar vi, hur du bygger pergolan med starka bågar. Projektet är för tränördar, och kräver både precision och tålamod. Du får en komplett materiallista, en skiss med mått och så visar vi dig hur du:

  • tillverkar bågarna
  • gör alla delarna klara
  • monterar bågarna

Instruktion

01
Tillverka bågarna 5 Steg

Rita upp en båge på en 16 mm tjock spånskiva som har måttet 60 x 250 cm. Bågen ritas med hjälp av en lång list som används som passare. Radien är ca 231 cm. Det ger en böjning på ca 40 cm som passar till de 1 cm tjocka listerna. Träklossar skruvas fast längs bågarna med ca 30 cm avstånd.

Listerna limmas samman två och två och fästs mot träklossar med tvingar så att de bildar en båge.

Dra åt den första listen mot den mellersta träklossen. Om listerna ska limmas ihop med PU-lim ska du fukta sidan som ska limmas med vatten från en sprayflaska. Använder du PVA-lim ska träet inte fuktas.

Böj in listens ändar mot klossarna och tryck fast dem med tvingar mot de två yttersta klossarna. Ta nu bort den mellersta skruvtvingen.

Påför lim på den andra listen. Limmet fördelas jämnt på hela ytan med en spackel. Tryck därefter ihop listen med den första listen med hjälp av en tving som sätts vid den mittersta klossen.

Dra nu ihop de två listerna. Arbeta från mitten och bort mot bågens ändar genom att sätta fast den andra listen med tvingar mot varje kloss. När listerna har fästs mot den näst yttersta klossen tas de yttersta tvingarna bort, så att de två listerna kan tryckas fast vid de yttersta klossarna.

Kontrollera limfogen när de två listerna har tryckts fast med tvingar mot alla träklossar. Det bildas lätt små mellanrum i fogen. Har det skett, ska du vara beredd med några extra tvingar. Lister som har limmats ihop med PU-lim ska tryckas ihop i 3-4 timmar. Med PVA-lim räcker det med 45 minuter.

02
Gör delarna klara 7 Steg

Nu ska du göra klart alla delarna till pergolan. Bågarna ska hyvlas på kanterna så att det överblivna limmet avlägsnas. Båghållare ska tillverkas och monteras överst på stolparna så att det finns något att sätta fast bågarna i.

Överliggarna ska skäras till på längden och om du gillar utsirningar kan du göra dekorativa utskärningar i ändarna. Även hack ska göras där överliggarna ska monteras fast.

Stolparna placeras i stolpskor så att de höjs över den fuktiga jorden, vilket gör att de håller längre.

1

Bågarna (A) hyvlas på kanterna så att det överblivna limmet avlägsnas. När kanterna är släta slipas de runda med sandpapper. Då håller färgen mycket bättre.

2

Gör båghållarna (E).. De skärs ut ur brädor med måttet 25 x 100 mm med ett snett snitt i botten som motsvarar bågens kurva. Jacket mitt i hållaren är dekorativt och gör det lättare att skruva fast den.

3

Såga eventuellt utskärningar i överliggarna (C och D). Detta kan du göra med en sticksåg om du vill skapa mer dekorativa överliggare.

4

Gör hack i överliggarna (C och D) där de ska korsa varandra. Rita upp var skarven ska sitta, såga ett spår i träet ned till hälften med en kap-/gersåg och hugg därefter ut hacket med ett stämjärn.

5

Träet skyddas med färg så att det håller länge. Först påförs grundningsolja och därefter ett heltäckande träskydd 2-3 gånger. Vänta med att måla överliggarna tills alla skarvar har testats och godkänts.

6

Skruva fast båghållarna (E) på stolparna (B). Hållarna ska sitta i linje med toppen på stolparna och placeras mitt på stolpens sida. Förborra genom hållarna och fäst dem därefter med två 6 x 100mm-skruvar.

7

Sätt upp stolparna (B). Först grävs en stolpsko ned i jorden och därefter riktas stolpen upp. Kontrollera med vattenpasset och stötta upp den med solida snedsträvor tills du har fäst den med franska skruvar.

03
Montera bågarna 4 Steg

Först ska överliggarna sättas på plats överst på stolparna. Se till att placera hacken i överliggarna exakt, så att skarven hamnar precis på stolparnas topp. När du ska slå de tvärgående överliggarna på plats, är det en bra idé att slå lite i taget i bägge ändar - då går det lättare.

Bågarna ska sågas till med ett snett snitt i ändarna innan du skruvar fast dem. Därför ska de först sättas fast tillfälligt med tvingar, medan du mäter upp var de ska kapas. Därefter kan de fästas på båghållarna med långa skruvar.

1

Överliggarna (C) monteras teras ovanpå stolparna. ovanpå stolparna. Hacken i överliggarna ska placeras exakt på stolparnas topp.

2

Skarvarna slås ihop när den tvärgående överliggaren (D) har lagts på plats. Slå på en träkloss så att du inte gör märken med hammaren. Skruva fast överliggaren i förborrade hål med 6 x 100 mm-skruvar.

3

Märk upp bågarnas placering. Bågen dras åt mot överliggaren, mitt emellan de två stolparna, och bågens ändar tvingas ned så att de sitter i linje med båghållaren. Såga därefter till bågarna med en fintandad såg.

4

Bågarna skruvas fast Bågarna skruvas fast på båghållaren i för - borrade hål med 5 x 70 mm-skruvar. Måla ändarna på bågarna innan de fästs, så att ändträet inte suger upp fukt. Sätt även en skruv på bågen, mitt uppe på överliggaren.

Material

Brädor, 50 x 125 mm

  • 20 brädor (A) à 300 cm till bågar

Hyvlad furu, 50 x 50 mm

  • 8 stolpar (B) à 240 cm
  • 4 tvärgående överliggare (C) à 310 cm
  • 2 längsgående överliggare à 810 cm (skarvas av flera)

Brädor, 25 x 100 mm

  • 20 båghållare (E) à 40 cm

Dessutom:

  • 8 stolpskor, 50 x 50 mm
  • 16 franska skruvar + planbrickor
  • Skruvar för utomhusbruk: 5 x 70 och 6 x 100 mm
  • Grundningsolja och heltäckande träskydd

Tidsförbrukning

11-12 dagar, inkl. torktider.

Pris

Ca 4 000 kr.

Svårighetsgrad

Ett projekt för tränörden. Projektet kräver både precision och tålamod.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Pergola med starka bågar

Bågarna stabiliserar konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Snett snitt i båg-ändarna

Bågarna kapas med ett snett snitt i ändarna, så att de passar perfekt med stolparna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolpsko lyfter stolpen

Genom att lyfta stolpen från marken, förlängs livslängden betydligt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Snickarglädje

Det krävs inte så mycket för att få till ett snyggt slutresultat.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Fast avstånd mellan stolparna

Video

TIPS: Spänn fast innan du sågar

Video

TEKNIK: Montering av markskruv

Använd vattenpasset ofta - då hamnar skruven helt lodrätt

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Pergola