Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Bygg pergola själv

Det är någonting romantiskt med en pergola, som kan vara vacker och samtidigt ge en skyddad plats i trädgården, där du kan hitta skugga när solen steker.

Den enkla konstruktionen används nämligen till att stötta klätterväxter som med tiden växer sig till ett skuggande tak under sommarhalvåret.

Det är överraskande lätt att bygga en pergola. Du gör det på en helg om du följer Gör Det Självs vägledning.

Så lätt bygger du själv en pergola

En pergola består av upprättstående stolpar med tvärgående sparrar. Formen på dessa kan t.ex. vara runda.

Du kan själv bygga en pergola var som helst – längs med en mur eller fristående, med eller utan lutning på “taket”, målat eller i obehandlat trä – det finns massor av möjligheter.

Det är viktigt att du är noggrann med att få den bärande konstruktionen – en stolpe och två bärlinor – placerade helt rakt. Sedan är det ganska enkelt att lägga reglar och tvärgående sparrar ovanpå.

Redaktionen rekommenderar: På dessa sidor kan du finna inspiration och instruktioner för hur du kan bygga din egen pergola..

Bygg den pergola du gillar bäst

Så länge pergolan bara ska bära sig själv är du inte så beroende av bestämda avstånd mellan reglar och sparrar. Du kan därför lugnt sikta på att bygga pergolan precis så som du vill att den ska se ut.

I vår guide kan du se en pergola som lämpar sig att bygga själv, som är gjord som en enkel träkonstruktion med en stolpe och ett par bärande reglar, eftersom den är byggd i ett urtag vid ett skjul. Materialkostnaden är 2000 kronor.

Ladda ned artikeln och få vägledning och inspiration till hur du själv bygger en pergola och får en skuggig plats.