Intro
Instruktion
01
Mät upp och gräv
5
Steg
Bestäm var pergolan ska stå (gärna på en stensatt terrass). Ta sedan reda på hur många stolpar som går åt och markera var de ska grävas ner - på en rak linje.
Gräv hål för plintarna och häll i lite singel. Hålen ska vara cirka 90 cm djupa och grävas 150-200 cm från varandra. De ska också vara lite större än plintarna för att plintarnas läge ska kunna justeras så att de hamnar i rak linje.
Sätt ner betongplintarna i hålen och kolla med vattenpass att de står korrekt. Det är smartast att sätta ner de två yttre först och sedan justera in de två i mitten.
Kolla att de två yttersta står perfekt. Det gör du lättast med ett laservattenpass. Plintarna ska stå på exakt samma nivå om de inte är försedda med justerbara stolpskor. Sätt ner de två andra och rätta in dem efter de två första.
02
Första långsidan
8
Steg
Varje stolpe består av två 45 x 95 mm reglar som limmas och skruvas ihop, men till att börja med räcker det att montera den inre delen av stolparna. Den yttre delen monteras först när ramen har lagts på plats.
Börja med den ena långsidan där du sätter upp de två inre reglarna till hörnstolparna. Fäst dem tillfälligt med hjälp av tvingar och ett par hjälpbrädor så att du lätt kan finjustera dem. När de står som de ska fäster du den långa plankan mellan dem. Fäst den tillfälligt med tvingar så att du kan finjustera den.
Mät för stolpen A och såga ett litet urtag i den för ramen. Det är klokt att måla alla delar innan de sätts på plats eftersom det är mycket lättare att göra det medan de ligger på bockar.
Sätt den ena delen av hörnstolpen A i stolpskon och fäst den tillfälligt med en tving. Innan den skruvas fast sätts den inre regeln till den andra hörnstolpen upp så att delarna kan rättas till.
Lägg upp den långa plankan B så att den vilar i urtaget och går kant i kant med utsidan av stolpen A. Fäst den tillfälligt med en eller två tvingar.
Plankan B skruvas fast när du har finjusterat läget. Förborra och dra fast den med 6 x 80 mm galvaniserade skruvar.
Mät avståndet mellan stolparna A nertill. Avståndet från utsida till utsida ska vara lika långt som plankan B. Justera delarnas läge om det behövs och fixera dem sedan med tvingar. Vänta med att skruva fast dem.
Kolla att bägge hörnstolparna A står lodrätt. Sätt också fast den yttre delen av varje stolpe tillfälligt med tvingar så att du kan kolla avståndet. Justera ev. läget och förborra med 6 mm borr.
Skruva fast den inre delen av stolparna A i beslagen med franska skruvar, 8 x 40 mm. Eftersom de är endast 40 mm långa så kolliderar de inte med varandra inuti de hopsatta stolparna.
03
Stolpar och ram
6
Steg
Ramen ska vila på den andra delen av stolparna för att konstruktionen ska bli stark. Den första, inre delen av stolparna på långsidan har ju redan monterats. Nu är det dags för den yttre delen och den ska sågas till upptill för att ramen ska kunna vila på den.
Det återstår också de två mittersta stolparna på långsidan och de två yttre hörnstolparna.
Den yttre delen ska limmas fast på den inre och därefter skruvas delarna ihop. Skruvarna fästs på cirka 50 cm avstånd från varandra.
När sedan alla stolpar är på plats och de yttre delarna av ramen satts fast ska den mittersta plankan monteras.
Limma och skruva fast den yttre delen av stolparna A på den inre så att ramen upptill kan fästas. Fäst skruvarna cirka 50 cm från varandra.
Sätt upp den korta plankan D mellan hörnstolparna på ena långsidan. Plankan ska sitta plant med utsidan av stolpen A och fästs med 5 x 80 mm skruvar.
Sätt upp de två mittersta stolparna mellan hörnstolparna. Mät avståndet och sätt dem så att det är lika stort avstånd mellan alla stolparna. Fäst först den inre delen som ska sitta i nivå med plankans ovansida och sedan den bärande yttre.
Nu har du rest samtliga stolpar och kan lägga upp den sista av de två kora plankorna på den sista kortsidan. Passa också på att skruva ihop plankorna i de tre hörnen så att pergolan blir stabil.
Den andra långa plankan C läggs på plats mellan de två yttre stolparna på kortsidorna. Mät avståndet mellan stolparna och såga till plankan.
04
Överliggarna
4
Steg
Ovanpå ramen, som monterats på stolparna, ska det sitta överliggare som påminner om taksparrar. De ger ett fint skuggspel på sommaren och blir ett bra stöd för klätterväxter.
Du bestämmer själv hur många överliggare du vill sätta upp och hur stort avståndet mellan dem ska vara. Här använder vi oss av 10 överliggare. De ska sticka ut från båda långsidorna och när de fasas i ändarna ser det enkelt och harmoniskt ut. Om du vill kan du bearbeta dem ytterligare.
Fäst först de två yttre och spänn snören mellan dem.
Lägg upp öcverliggarna F på de tre plankorna B, C och C. Bestäm hur stort avståndet ska vara mellan dem och hur mycket de ska sticka ut över långsidorna. Våra sticker ut 23 cm.
De första överliggarna F sätts ovanpå kortsidorna D. Sätt dem plant med utsidan. Spänn sedan snören, som ska markera kortändarna, mellan de två. Då blir det lätt att rätta in övriga överliggare.
Överliggarna F sätts fast när de har justerats med hjälp av de två snörena. Det räcker att du fäster dem med en 120 x 3,4 mm spik i varje planka B, C och C.
05
Avslutande finish
6
Steg
Nu återstår det bara att skydda träet och att fullända konstruktionen med lite snickarglädje. Dit räknar vi de korta takreglar som monteras vid kortsidorna.
Snedsträvorna kan göras raka eller formas lite. Det ser snyggare ut med halvrunda snedsträvor, tycker vi. Det kunde vi nämligen konstatera efter ett test med raka och bågformade sned-strävor. Välj det som passar dig bäst.
En dekorlist på sidan av de långa plankorna ser också bra ut liksom offerbrädorna som monteras ovanpå överliggarna. Offerbrädorna skyddar dessutom överliggarna mot fukt.
Mät upp för de korta takreglarna G (cirka 55 cm) och såga urtag i dem Såga först spår med fogsvansen och stäm sedan bort träet. Urtaget placeras så att reglarna sticker ut lika mycket som överliggarna.
Gör ett urtag i överliggaren F för de korta reglarna G så att delarna kan bladas ihop. Reglarna läggs på överliggaren så att du kan markera var du ska göra urtag. Använd ett vasst stämjärn. Se upp så att du inte tar bort för mycket trä.
Mät upp för snedsträvorna E mellan stolparna A och plankorna C respektive B. Sätt först upp en rak snedsträva och rita sedan formen på den om den ska vara bågformad.
Fäst snedsträvorna E när du har sågat till dem. Håll dem på plats med tvingar och förborra för skruvarna. Fäst två skruvar i varje ände, en kort skruv på 80 mm och en lång på 120 mm.
Fäst en offerbräda H ovanpå varje överliggare F. Brädorna ska sticka ut lite från både långsidorna och kortsidorna för då skyddar de överliggaren bäst. Längs plankorna sätts dekorlister.
Material
45 x 95 mm reglar:
• 6 stolpar (A) som sätts ihop av 12 reglar
45 x 145 mm reglar:
• 1 planka (B), 540 cm, till den ena långsidan
• 2 plankor (C) à 531 cm till den andra långsidan och till mitten
• 2 plankor (D) à 199,5 cm till kortsidorna
• 8 snedsträvor (E) à 90 cm
45 x 70 mm reglar:
• 10 överliggare (F) à 250 cm
• 6 korta takreglar (G) à 50 cm
22 x 70 mm hyvlat trä:
• 10 offerbrädor (H) à 253 cm
22 x 45 mm profilerad list:
• Dekorlister (J), totalt cirka 15 meter
Dessutom:
• 6 plintar med stolpskor
• Singel, 8/16 mm
• Tjärpapp (under stolparna)
• Trälim, vinterlim
• Galvaniserade skruvar, 6 x 80 mm och 8 x 40 mm
• Franska skruvar, 10 x 120 mm
• Galvaniserade spikar, 120 x 3,4 mm
• Murarsnöre
• 6 armeringsnät à 80 x 120 cm
• Krokar för upphängning av näten
• Kedjor för upphängning av näten
• Träolja och utelasyr
Tidsförbrukning
Tre-fyra arbetsdagar.
Pris
Cirka 3000 kr.
Svårighetsgrad
Det är ett relativt enkelt projekt om du är noga med att få stolparna på rak linje. I annat fall kan det bli rätt besvärligt mot slutet.