Pergola med läckra detaljer

En pergola skapar ett mysigt rum. Den kan göras väldigt enkel eller med många detaljer, som den här. Du kan välja till eller ta bort dem – beroende på tycke och smak.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
Ca 2-3 veckor.
Pris
Ca 8.000 kronor, exkl trädäck.
Pergola

Pergolan har byggts i den ena änden av ett trädäck och skapar en mysig loungekänsla.

Intro

Om du vill ha ett extra uterum, är det läge att bygga en pergola.

Det går lätt att anpassa storleken efter dina mått och förutsättningar. Och den kan utformas väldigt enkelt eller som här med trädetaljer som gör att den ser mer genomarbetad ut, och en inklädd baksida som ger en större känsla av ett privat rum.

Den inklädda baksidan går ända ner men är mer öppen där uppe, så att det går att se ut. Du kan också välja att inte klä in baksidan utan lämna pergolan öppen runt om.

Taket har här dubbla sparrar – det är inte nödvändigt för konstruktionens styrka utan har gjorts för syns skull. I alla sparrar har sågats hack, så att de går lite ner över bärlinorna. Det är snyggt, eftersom du slipper synliga beslag, och det ger en starkare konstruktion.

Instruktion

01
Stomme till trädäck 3 Steg

Först byggs ett trädäck, så att pergolan får ett “golv”. Trädäcket byggs ut över en gammal betongterrass och gräsmattan framför huset. Syllen till trädäcket kan klossas upp ovanpå betongterrassen, och där det tidigare fanns gräsmatta gjuts punktfundament för syllen att ligga på.

Punktfundamenten är papprör som fylls med betong och en stolpsko överst, så att det finns något att fästa syllar och stolpar i. Mellan syllarna sätts reglar med 60 cm mellanrum.

1

Punktfundament gjuts till stolpar och trädäck. Punktfundamenten består av papprör som grävs 90 cm ner i marken. De fylls med betong som det sätts ett stolpskobeslag ner i till stolparna.

2

Trädäcket byggs delvis på en gammal betongterrass. Här klossas syllen upp, så att de ligger vågrätt. Syllen fästs i stolpskor i punktfundamenten, och sedan sätts reglar med ett avstånd på 60 cm från centrum till centrum.

3

Trallbrädor läggs när den underliggande konstruktionen är färdig. Brädorna fästs med självborrande trallskruv som placeras på raka rader. Se till att avståndet mellan brädorna är detsamma genom att använda distansklossar. Här är avståndet 8 mm.

02
Stolpar och tak 9 Steg

Pergolans tak bärs upp av fyra stolpar som placeras i hörnen med lika stort avstånd, så att konstruktionen blir kvadratisk. Överst på stolparna fästs en bärlina runt om, som “taket” kan monteras i.

“Taket” har dubbla sparrar som har sågade hack, så att de sitter lite ner över bärlinorna. I ändarna figursågas sparrarna. Mellan sparrarna monteras tvärgående bitar, så att taket får en öppen konstruktion som ser ut som stegar som lagts bredvid varandra.

Baksidan täcks med vågräta brädor nederst och lodräta ribbor där uppe.

1

Montera fyra stolpar (A) i stolpskor i de gjutna punktfundamenten. Stolparna fixeras tillfälligt med reglar, så att de blir på sin plats tills bärlinorna överst satts på plats.

2

Såga till bärlinorna (B) och placera dem först på trädäcket runt stolparna (A). Då kan du enkelt komma åt att mäta för de dubbla sparrarna som ska monteras tvärs över bärlinorna. Hack ska sågas ut vid stolparna, så att bärlinorna griper tag i varandra.

3

Såga hack i sparrarna (C) så att de sitter lite ner över bärlinorna. Det är enklast att göra hacken samtidigt genom att spänna ihop sparrarna, såga många spår nära varandra med en cirkelsåg och stämma ut hacken.

4

Sparrar (C) och sparrändar (D) sågas till i ändarna så att de blir rundade. Använd en mall som du markerar efter. Det gör så att rundningarna blir likadana. Snitten sågas med en sticksåg. Slipa dem släta efteråt.

5

Kolla placering av sparrar (C) och sparrändar (D) på bärlinorna (B). Hacken ska vara så stora att de sitter fast på bärlinorna. Om inte, måste du anpassa hacken. När du är nöjd, ta bort sparrar och sparrändar.

6

Fäst bärlinorna (B) överst på stolparna med bultar, så att pergolans tak sitter på önskad höjd. Se till att bärlinorna sitter helt rakt. Ändarna på bärlinorna har också sågats med samma rundning som sparrarna.

7

Montera sparrar (C) och sparrändar (D) på bärlinorna (B). Låt hacken glida ner över bärlinorna och justera avstånden så att de dubbla sparrarna och spärrändar sitter exakt. Fäst sedan med långa skruvar.

8

Pergolan stryks med svart träskydd så att träet håller längre. Måla eventuellt delarna innan de skruvas fast. Här sätts också snedsträvor (F) överst på stolparna med bultar. Det ger extra styrka och stabilitet.

9

Vågräta brädor (H) fästs i kryss (G) på den nedersta delen av pergolans baksida. På den översta delen sätts ribbor (J) med lite avstånd emellan, så att det går att titta ut.

Material

100 x 100 mm stolpar:

 • 4 stolpar (A) à 230 cm

45 x 145 mm reglar:

 • 4 bärlinor (B) à 354 cm
 • 10 sparrar (C) à 354 cm
 • 20 spärrändar (D) à 29,5 cm
 • 40 kortlingar (E) à 50 cm
 • 6 snedsträvor (F)

45 x 95 mm reglar:

 • 2 kryss till inklädningen på baksidan (G)

25 x 100 mm brädor:

 • Vågräta panelbrädor (H)

21 x 43 mm ribbor:

 • Lodräta ribbor (J)

Dessutom:

 • Papprör
 • Torrbetong
 • Stolpskor
 • Bultar, 10 mm + muttrar
 • Skruvar, 5 x 70 och 120 mm
 • Träskydd, svart

Specialverktyg

 • Stämjärn

Tidsförbrukning

Ca 2-3 veckor.

Pris

Ca 8.000 kronor, exkl trädäck.

Svårighetsgrad

Projektet kräver noggrannhet och precision för att få delarna att passa ihop.

Ritning

Så här har pergolans tak byggts

De flesta pergolor har ett “öppet” tak med tvärgående sparrar. Här har pergolan dubbla sparrar som ser ut som stegar uppifrån, så som det syns på ritningen. Sparrarna (C) på den ena ledden är genomgående, medan “sparrarna” på den andra ledden består av kortlingar (E) och sparrändar (D).

Så här har pergolans tak byggts

3D-modell

3D-modell

Pergolan

Pergolan består av en stolpkonstruktion, förankrad med punktfundament, stagad med vinklade hörnfogar och en dubbel takbjälkkonstruktion. Projektet kan anpassas i storlek efter behov.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Hörnfogar

Takbjälkarna är alla dubbla och har utsågade hack så att de sitter något ner över pergolans bärlinor. Detta ger en fin effekt, undviker synliga beslag och bidrar till att skapa en stark konstruktion.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Punktfundamenten

Punktfundamenten består av plaströr som grävs ner 90 cm i marken. De är fyllda med betong.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Snedsträvorna

De bågformade snedsträvorna både förstärker och förskönar konstruktionen med sin mjuka form och fasade fog.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Baksidan

De glesa ribborna på den övre delen av baksidan ger utsikt, men ändå avskildhet.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Pergolans tak

Pergolan har dubbla takbjälkar som ser ut som stegar när man ser taket ovanifrån. Detta har både ett dekorativt värde och stärker konstruktionen.

Öppna 3D-modell

Video

Stolpsko gjuten i rör

Då får du enkelt stolpskorna i våg och i linje med varandra

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Pergola