Intro
Instruktion
01
Stomme till trädäck
3
Steg
Först byggs ett trädäck, så att pergolan får ett “golv”. Trädäcket byggs ut över en gammal betongterrass och gräsmattan framför huset. Syllen till trädäcket kan klossas upp ovanpå betongterrassen, och där det tidigare fanns gräsmatta gjuts punktfundament för syllen att ligga på.
Punktfundamenten är papprör som fylls med betong och en stolpsko överst, så att det finns något att fästa syllar och stolpar i. Mellan syllarna sätts reglar med 60 cm mellanrum.
Punktfundament gjuts till stolpar och trädäck. Punktfundamenten består av papprör som grävs 90 cm ner i marken. De fylls med betong som det sätts ett stolpskobeslag ner i till stolparna.
Trädäcket byggs delvis på en gammal betongterrass. Här klossas syllen upp, så att de ligger vågrätt. Syllen fästs i stolpskor i punktfundamenten, och sedan sätts reglar med ett avstånd på 60 cm från centrum till centrum.
02
Stolpar och tak
9
Steg
Pergolans tak bärs upp av fyra stolpar som placeras i hörnen med lika stort avstånd, så att konstruktionen blir kvadratisk. Överst på stolparna fästs en bärlina runt om, som “taket” kan monteras i.
“Taket” har dubbla sparrar som har sågade hack, så att de sitter lite ner över bärlinorna. I ändarna figursågas sparrarna. Mellan sparrarna monteras tvärgående bitar, så att taket får en öppen konstruktion som ser ut som stegar som lagts bredvid varandra.
Baksidan täcks med vågräta brädor nederst och lodräta ribbor där uppe.
Montera fyra stolpar (A) i stolpskor i de gjutna punktfundamenten. Stolparna fixeras tillfälligt med reglar, så att de blir på sin plats tills bärlinorna överst satts på plats.
Såga till bärlinorna (B) och placera dem först på trädäcket runt stolparna (A). Då kan du enkelt komma åt att mäta för de dubbla sparrarna som ska monteras tvärs över bärlinorna. Hack ska sågas ut vid stolparna, så att bärlinorna griper tag i varandra.
Såga hack i sparrarna (C) så att de sitter lite ner över bärlinorna. Det är enklast att göra hacken samtidigt genom att spänna ihop sparrarna, såga många spår nära varandra med en cirkelsåg och stämma ut hacken.
Sparrar (C) och sparrändar (D) sågas till i ändarna så att de blir rundade. Använd en mall som du markerar efter. Det gör så att rundningarna blir likadana. Snitten sågas med en sticksåg. Slipa dem släta efteråt.
Kolla placering av sparrar (C) och sparrändar (D) på bärlinorna (B). Hacken ska vara så stora att de sitter fast på bärlinorna. Om inte, måste du anpassa hacken. När du är nöjd, ta bort sparrar och sparrändar.
Fäst bärlinorna (B) överst på stolparna med bultar, så att pergolans tak sitter på önskad höjd. Se till att bärlinorna sitter helt rakt. Ändarna på bärlinorna har också sågats med samma rundning som sparrarna.
Montera sparrar (C) och sparrändar (D) på bärlinorna (B). Låt hacken glida ner över bärlinorna och justera avstånden så att de dubbla sparrarna och spärrändar sitter exakt. Fäst sedan med långa skruvar.
Pergolan stryks med svart träskydd så att träet håller längre. Måla eventuellt delarna innan de skruvas fast. Här sätts också snedsträvor (F) överst på stolparna med bultar. Det ger extra styrka och stabilitet.
Material
100 x 100 mm stolpar:
- 4 stolpar (A) à 230 cm
45 x 145 mm reglar:
- 4 bärlinor (B) à 354 cm
- 10 sparrar (C) à 354 cm
- 20 spärrändar (D) à 29,5 cm
- 40 kortlingar (E) à 50 cm
- 6 snedsträvor (F)
45 x 95 mm reglar:
- 2 kryss till inklädningen på baksidan (G)
25 x 100 mm brädor:
- Vågräta panelbrädor (H)
21 x 43 mm ribbor:
- Lodräta ribbor (J)
Dessutom:
- Papprör
- Torrbetong
- Stolpskor
- Bultar, 10 mm + muttrar
- Skruvar, 5 x 70 och 120 mm
- Träskydd, svart
Specialverktyg
- Stämjärn
Tidsförbrukning
Ca 2-3 veckor.
Pris
Ca 8.000 kronor, exkl trädäck.
Svårighetsgrad
Projektet kräver noggrannhet och precision för att få delarna att passa ihop.
Ritning
Så här har pergolans tak byggts
De flesta pergolor har ett “öppet” tak med tvärgående sparrar. Här har pergolan dubbla sparrar som ser ut som stegar uppifrån, så som det syns på ritningen. Sparrarna (C) på den ena ledden är genomgående, medan “sparrarna” på den andra ledden består av kortlingar (E) och sparrändar (D).
