Bygg utomhustrappa själv

Du kan snabbt och lätt bygga en liten gör det själv-trappa i trä om du behöver några steg ned till altanen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
400 kronor

Intro

En liten trappa från huset ned till terrassen kan snabbt kosta dig flera tusen kronor. Du kan spara lite på att köpa trappan som byggsats – men det kan vara svårt att få trappstegen att passa perfekt på bägge sidor.

Du kan slippa dessa problem och spara ännu mer pengar om du väljer att bygga utomhustrappan själv.

För 500 kronor kan du bygga en snygg gör det själv-trappa i trä. Det tar bara några timmar, och trappan kan sättas ihop hemma i verkstaden.

Börja med ritningen

En enkel utomhustrappa av trä består av få element, nämligen steg, sidostycken (de två sidorna) och reglar till stegen.

Förberedelserna är viktiga. Du måste vara noggrann när du ritar upp trappan på papper. Å andra sidan är resten av arbetet nästan lika lätt som att klia sig i nacken.

Gör ritningen i förhållande 1:1 (verklig storlek). Du behöver en stor plan yta, t.ex. ett bord, och en massa papper som du tejpar ihop, så kan du rita upp trappans lutning, placering och stegstorlek, och använda ritningen att såga ut efter.

När trappan är färdigbyggd ska den göras fast i väggen. Botten av trappan kan du låta vila på några betonplattor.

Så bygger du din utomhustrappa själv

I artikeln “Enkel trappa för 500 kronor” får du hela monteringsanvisningen för en gör det själv-trappa av trä. Du kan se vilka material du ska använda, och hur du slipper fula vinkelbeslag i väggen när trappan monteras.

Du kan också lära dig att använda trappformeln som säkerställer rätt avstånd mellan stegen, för att din trappa ska bli behaglig att gå i.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt bygger du trappan själv

Instruktion

01
Innan du börjar 5 Steg

Förberedelserna är viktiga men kräver inte så mycket mer än en ritning i skala 1:1, som du använder att såga efter och till stöd för placering av planstegen. Du behöver en stor plan yta, t.ex. ett bord eller en stor byggskiva, och ett antal papper som du tejpar ihop.

Nu går arbetet ut på att rita trappan med exakt placering av plansteg samt korrekt storlek på både plansteg och vangstycken. När du sedan överför mått-ten till träet går det snabbt att såga ut de olika delarna så att de passar i storlek.

1

Börja med ett stort pappersark eller tejpa ihop flera mindre ark. Lägg det stora arket på en tillräckligt stor yta, som dessutom ska tåla att du ritsar i den.

2

Markera husväggen och marken på papperet. Här ska den övre delen sitta 80 cm upp på väggen. Markera plansteg på var 20:e cm, som är ett stegavstånd som passar nästan överallt. Det är bra att ha en lång linjal.

3

Rita nu planstegen. Varje plansteg består av tre 45 x 95 mm reglar med 6 mm inbördes avstånd. Då blir steget 29,7 cm djupt. Det översta steget ska ligga an mot väggen, det mittersta 25 cm ut och det understa steget 50 cm från väggen.

4

Markera trappans sidor (vangstyckena). De är lika stora som planstegen eftersom de också tillverkas av tre reglar. Det får gärna vara 2 cm från stegens framkant till vangstyckets sida för det ser snyggt ut.

5

Skär loss ritningen. För att kunna överföra ritningen till din trappa ska du skära loss den från ritbordet. Använd en lång linjal eller rak bräda. Därefter är den klar att läggas på vangstyckena.

02
Steg och sidor 5 Steg

Både planstegen och sidorna, som heter vangstycken, sätts ihop av tre reglar med inbördes avstånd på 6 mm. Det fixar du med 6 mm tjocka muttrar. Avståndet gör att regnvatten lättare kan rinna undan i stället för att samlas på planstegen.

Delarna i planstegen skruvas ihop med 6 x 150 mm rostfria skruvar, som dras in från baksidan av varje steg och från sidan av vangstyckena. Det går åt tre skruvar i varje regel. Avståndet mellan dem hålls av de 6 mm tjocka muttrarna (Ø 8 mm hål) som skruvarna går igenom. Förskjut skruvarna så att de inte träffar varandra.

1

Skruva ihop planstegen. De långa skruvarna går igenom en regel och halvvägs in i nästa. Lägg märke till avståndsmuttern som träs på skruven.

2

Vangstyckena (sidorna) sätts ihop på samma sätt som planstegen. Förskjut skruvarna så att de inte träffar varandra och placera dem så långt in att du inte sågar i dem när vangstycket kapas.

3

Lägg din ritning på vangstycket och se till att den följer kanterna. Nu kan du markera exakt var och i vilken vinkel du ska såga av stycket. Överför markeringarna till det andra vangstycket.

4

Markera planstegens placering på vangstyckena. Det gör du med små spikar som du knackar in i hörnen under stegen. Ta försiktigt bort ritningen och markera på det andra vangstycket. Vänd ritningen innan den läggs på plats.

5

Såga av vangstyckena upptill och nertill. Den övre delen ska vila mot väggen medan undersidan ska stå på marken. Kapa ev. framsidan längs bottnen så att den blir lodrät. Då minskas risken att du snubblar på framstycket.

03
Ihopsättning 3 Steg

Innan du kan sätta ihop vangstyckena och planstegen med varandra ska du skruva fast kraftiga stöd på insidan av vangstyckena, så att planstegen har något att vila på. Om du köper en extra meter av 45 x 95 mm reglarna kan du klyva och kapa dessa stöd av en sådan regel. Alternativt tar du en 45 x 45 mm regel - tryckimpregnerad, förstås.

När stöden sitter där de ska skruvar du fast planstegen på vangstyckena, och därefter kan du bära ut trappan på tomten för nu ska den monteras.

1

Skruva fast stegstöd på vangstyckena. Planstegen ska vila på ett stöd på varje vangstycke. Kapa stöden 45 grader framtill innan du skruvar fast dem där du har markerat för dem.

2

Skruva fast stegen nerifrån med 5 x 80 mm skruvar. Men glöm inte att förborra med 5 mm borr för annars är risken stor att stöden spricker när skruvarna dras i.

3

Du kan göra klar trappan på verkstan. Blir trappan större än denna bör du sätta ihop den på plats för den är rätt tung och otymplig att bära ut via t.ex. en källartrappa.

04
Montering 2 Steg

I stället för att montera trappan mot väggen med fula vinkelbeslag kan du skruva fast den med långa skruvar. Här är det en tegelvägg så vi använder förstås också pluggar. För att vangstyckena ska sitta riktigt fast, och för att det inte ska rinna vatten via fasaden till kortändarna, lägger vi ett par strängar fogmassa på kortändarna, t.ex. Sikaflex 11 FC.

Trappan vilar på marken och för att den ska stå stadigt ställer vi den på ett par betongplattor. För att det inte ska tränga upp fukt från betongen till träet lägger vi även här ett par strängar Sikaflex och smetar ut.

1

Trappan vilar på ett par betongplattor som står i en stabil grusbädd. Innan trappan ställs på plats lägger du ett par strängar fästmassa (Sikaflex) under träet.

2

Borra hål i vangstyckena och väggen för skruvar, så att trappan kan fixeras. Här är väggen av tegel så det krävs också pluggar. Vi använder en färdig produkt, Fischer Karmplugg, till det.

Material

45 x 95 mm tryckimpregnerat trä:
• 9 delar à 120 cm till plansteg
• 6 delar à 120 cm till vangstycken

45 x 45 mm tryckimpregnerat trä (ev. en kluven 45 x 95 mm regel):
• 6 stöd à 30 cm under planstegen

Dessutom:
30 st. 6 x 150 mm rostfria skruvar
• 5 x 80 mm rostfria skruvar
• Ø 8 mm rostfria muttrar
• 2 skruvar à 10 x 135 mm med pluggar
• Sikaflex 11FC
• 2 betongplattor

Tidsförbrukning

En arbetsdag + några timmar för at montera ett räcke.

Pris

400 kr för virke exkl. räcke.

Svårighetsgrad

Om du bara är noggrann när du ritar trappan på papper så går resten mycket lätt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa utomhus