SÅ HÄR: Reparerar du din betongtrappa

Regn och frost sliter mycket på betongtrappan, och sprickor och avskalat putslager är omöjligt att undvika. Men ju snabbare man åtgärdar det, desto mindre blir reparationen. Väntar man blir skadan garanterat bara större.

Snabb utryckning är det som gäller om det har uppstått sprickor i betongtrappans putslager. Ju mindre skadan är, desto snabbare lagas den.

SKADOR PÅ TRAPPSTEG

1. Först avlägsnas lös puts och betong med hammare, mejsel och en styv borste. Sedan borstas damm och små betongbitar bort från alla vrår, varpå hela reparationsytan fuktas med vatten.

2. En primer avsedd för betong appliceras med pensel. Underlaget ska vara så rent och dammfritt som möjligt.

3. Reparationsputsen blandas av torrbetong/gjutmix och vatten, som blandas ordentligt. Den ska ha en konsistens som är så tjock att du kan forma den som en klump.

4. Putsen pressas på plats med en murslev. Ta mindre klumpar åt gången, och fortsätt tills hålet är fyllt. När putsen har torkat lite, slätas den ut med baksidan av mursleven.

5. Eventuell överflödig puts tas bort, och ytskiktet slätas ut med en fuktig putsbräda. Till sist rensas trappstegen från eventuella cementrester.

TIPS: Runda kanter

Kanterna på en betongtrappa är väldigt utsatta för stötar och slag. Därför är det en god idé att runda dem med en putsbräda. Det gör dem mindre sårbara, och de håller sig hela och fina under längre tid.

SPRICKOR VID MUR

1. Den gamla fogen bankas ut med hammare och mejsel. All löst sittande puts ska bort, så att det nya putslagret får ett bra underlag att fästa i.

2. Damm och lös betong avlägsnas med en kraftig borste. Det ska vara helt rent innan man börjar foga. Tvätta rent med svamp och mycket vatten. Då härdar putsen långsammare och fäster bättre.

3. Putsen blandas efter anvisningarna på förpackningen. Var uppmärksam på blandtiden. Lägg puts på en murslev och arbeta in den i fogen. Ju längre putsen trycks ned i fogen, desto bättre.

4. Vid lodräta fogar kan man med fördel använda en fogslev att pressa in bruket med. En murslev som läggs på tvären längst ned skyddar reparationen på den vågräta fogen under arbetet.

5. Överflödig puts dras bort med fogsleven. Innan putsen börjar härda är det viktigt att glätta den, så att den blir slät och enhetlig.

Viktigt om härdning

Betong ska inte torka för snabbt, för då kan det uppstå sprickor. Därför är det bra att täcka av med plast medan betongen härdar – gärna minst ett par dagar. Större reparationer ska helst fuktas med vatten två gånger per dag i en vecka.

SMART METOD: GJUTFORM FÖR KNÄCKTA FRAMKANTER

Sprickor är enkla att reparera på frihand. Men har ett hörn eller en framkant av ett steg knäckts, är det nödvändigt att bygga en simpel form, som avgränsar och formar gjutningen. Ett par brädor eller några bitar träskiva används till ändamålet.

För att säkerställa att putsen inte fastnar i gjutformen, smörjs träet med matolja på den invändiga sidan.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trappa utomhus