Gjuten trappa med gjutform

En betongtrappa blir sliten och får skador med tiden. Ju tidigare den repareras, desto enklare blir arbetet. Även om trappan är illa medfaren med förstörda hörn och stora lösa bitar i det översta putslagret, kan den bli fin och stabil igen.

En trappa blir utsatt för slitage och stora temperaturskillnader, så betongen ska underhållas för att förbli tålig.

En trappa blir utsatt för slitage och stora temperaturskillnader, så betongen ska underhållas för att förbli tålig.

GJUTA ETT NYTT HÖRN

1. Hörnet byggs upp med sidobrädor, som skruvas ihop. Fixera formen mot trappan med hjälp av tunga stenar. Borra hål och tryck in armeringsjärn som den nya betongen kan fästa i.

2. Blanda betongen (0-8 mm) och fyll utrymmet. För rätt konsistens, följ anvisningarna på förpackningen. Fördela betongen med en murslev efterhand som den fylls på.

3. Packa ihop betongen så att den blir helt komprimerad. Den sista omgången betong kan med fördel blandas lite tunnare. Då blir det enklare att fördela betongen till en jämn och fin yta.

4. Låt det nygjutna hörnet stå över natten, så att det ”sätter sig”. Avlägsna därefter sidobrädorna försiktigt. Det finns möjlighet att justera hörnet lite till, om det skulle behövas.

VIKTIGT INNAN DU GJUTER!

Säkerställ innan gjutning att alla lösa bitar är bortknackade – ända ned till fast material. Och så ska ytan borstas ren från smuts och lösa stenar.

Ytan ska fuktas med vatten och bestrykas med primer, så att den nya betongen kan fästa ordentligt. Se till att komma ända in i alla hörn, exempelvis med en kalkkvast.

Betong ska inte torka för snabbt, då kan det bildas sprickor. Täck därför trappan med plast i 1-2 dagar och fukta den två gånger om dagen i minst en vecka.

PUTSBRUK PÅ VÅGRÄTA YTOR (PLANSTEG)

1. Bygg en gjutform av sidobrädor, som stöttas upp med stenar och brädbitar. Se till att steget har ett fall på 1-2 % ut från huset.

2. Fyll på med betong och fördela den med en murslev. Var extra noga med att packa samman betongen ordentligt där det ska fyllas på som mest..

3. Ytan jämnas till med en rak bräda som dras längs med de två sidobräderna. Till sist finputsa med en putsbräda, så att steget blir helt jämnt.

PUTSBRUK PÅ LODRÄTA YTOR (SÄTTSTEG)

1. Sättsteg byggs upp "för hand", med en riktbräda ovanför att rätta sig efter. Tryck fast betongen med en murslev – nerifrån och uppåt.

2. Ytan finputsas med en putsbräda. Lodräta ytor kan inte riktas med en bräda, så här avlägsnas överflödigt bruk med en murslev.

3. Kanterna på en betongtrappa utsätts för mycket stötar och slag. Då lönar det sig att runda av dem med en putsbräda, så att de blir mindre sårbara.

2 VÄGAR TILL EN EXTRA TÅLIG YTA

En rå betongtrappa är ganska rejäl, men trappans livstid kan förlängas ytterligare med en ytbehandling. Det enklaste sättet är att måla med en tålig tvåkomponents epoxifärg.

Lite jobbigare – men också betydligt hållbarare – är att lägga glaserade klinkers. Ser man till att underhålla fogarna, kan en trappa med klinkers hålla i upp till 50 år.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trappa utomhus