Läsarens plan
MÅL:
Att lägga ett terrasstak på 20 m2.
LÄSARENS PLAN:
Att be om goda råd i byggvaruhuset där allt material köps. Konstruktionen skall vila på sex stolpar. En kraftig bjälke skruvas fast på tegelväggen och därefter görs ett tak som kan vila på stolpar och bjälke. Som tak väljs korrugerad plast. Stuprör sätts upp. Eventuella problem löses i takt med att de uppstår.
Expertens förslag
MÅL:
Att göra en takkonstruktion på 20 m2.
Vi skruvar först fast en bärlina på tegelgaveln och denna bjälke kommer att bära takreglarna. Det är viktigt att använda plastpluggar och inte expansionsbultar av stål i tegelväggen.
Takfotsbrädorna på den låga byggnaden förstärks så att terrasstaket kan vila direkt på dessa brädor. Sidobyggnadens hängränna sitter precis nedanför och därför är det inte möjligt att skruva fast reglar på de utstickande takreglarna. Det är inte heller särskilt förnuftigt att försöka förlänga takreglarna, så därför är det bäst att lägga taket lite högre upp.
Vi sätter sedan upp två kraftiga stolpar och förenar dem med en kraftig bjälke i nivå med bärlinan på väggen. Nu är baskonstruktionen klar och när den har justerats i lod och våg kan vi fortsätta med de övriga reglarna i taket.
En aluminiumlist monteras på tegelgaveln för att det inte skall kunna regna in. Listen tätas med fogmassa för att det inte skall kunna rinna vatten längs väggen och in under taket.
Takskivor monteras.
Det finns en hängränna på sidobyggnaden så därför låter vi vatten från terrasstaket rinna dit och ner i stupröret. Jobbet är klart.
EXPERTENS PLAN:
Terrasstaket kan byggas upp på ett enklare och bättre sätt än vad läsaren har tänkt sig. Terrassen ligger i en vinkel mellan en tegelgavel och ett lågt hus med nästan platt tak. Det räcker därför att sätta upp två stolpar för att bära taket (fast här används tre stolpar för husägaren vill senare sätta ett plank på terrassen).
Nybörjarens fel och expertens goda råd
Allt virke till terrasstaket, inklusive stolparna, är tryckimpregnerat.
Till stolpar:
• 6 betongplintar med tillhörande 100 mm stolpskor
• 6 stolpar à 3 m, 100 x 100 mm furu,
• 24 franska träskruvar, 12 x 50 mm
Till bärlinor:
• 2 reglar à 510 cm, 50 x 150 mm furu
Till takreglar:
• 9 reglar à 360 cm, 50 x 125 mm furu
Till läkt:
• 7 läkt à 510 cm, 45 x 70 mm
Till takbeläggning:
• 5 takskivor av korrugerad plast, opalvita, 109 x 400 cm
Till takfotsbrädor:
• 10 brädor à 360 cm 22 x 125 mm furu
Dessutom:
• 8 skruvar, 10 x 135 mm, med tillhörande pluggar
• 12 byggbeslag
• 50 uteskruvar, 5 x 90 mm (kromatiserade)
• 1 låda uteskruvar i 10 olika storlekar
• 6 m galvaniserad hängränna med stuprör och diverse tillhörande beslag
Prisbild:
Cirka 12000 kr
Allt virke till terrasstaket, inklusive stolparna, är tryckimpregnerat.
Till stolpar:
• 3 betongplintar med tillhörande 100 mm stolpskor
• 3 stolpar à 3 m, 100 x 100 mm furu,
• 12 franska träskruvar, 12 x 50 mm
Till bärlinor:
• 2 reglar à 510 cm, 50 x 150 mm furu
Till takreglar:
• 7 reglar à 360 cm, 50 x 125 mm furu
Till läkt:
• 7 läkt à 510 cm, 45 x 70 mm
Till takbeläggning:
• 5 takskivor av korrugerad plast, opalvita, 109 x 400 cm
Till takfotsbrädor:
• 10 brädor à 360 cm 22 x 125 mm furu
Dessutom
• 12 skruvar, 10 x 135 mm, med tillhörande pluggar
• 12 franska skruvar, 10 x 140 mm med brickor
• 3 franska skruvar, 12 x 200 mm med brickor
• 50 uteskruvar, 5 x 90 mm (kromatiserade)
• 1 låda uteskruvar i 10 olika storlekar
• 6 m galvaniserad hängränna med beslag
• 5 m aluminiumprofil
• 2 rundstavar à 11 cm Ø 28 mm
• PU-lim
• Fogmassa
• 30 cm bred takpappremsa, 5 m lång (förslagsvis Topsafe från Icopal)
Prisbild:
Cirka 11000 kr
Franska finesser utan beslag
Takreglarna monteras på de två bärlinorna med franska skruvar och brickor. Det är inte så svårt. Ungefär samma princip används när bärlinorna fästs på ovansidan av stolparna. Dessa kan spricka om du inte gör det på rätt sätt, men det är inte svårt. Du förstärker med en tvärgående rundstav som skruvarna får bett i.
Börja med att göra ett cirka 3 cm djupt hål. Kolla att brickan kan få plats i hålet och att skruvskallen inte syns.
Borra rätt igenom med ett 12 mm borr. Lyft av bärlinan och fortsätt med ett 12 mm borr, 10 cm ner i stolpen.
Stick ner en fransk träskruv i hålet och sikta mot den när du borrar ett 28 mm genomgående vågrätt hål i stolpen, 6 cm från ovankanten av stolpen. Ta bort skruven när du borrar.
Limma fast en 28 mm rundstav i hålet.
Borra uppifrån med ett 8 mm borr genom rundstaven. Klicka ut rikligt med pu-lim i hålet och lägg bärlinan på plats.
Fäst bärlinan med fransk träskruv och bricka. Dagen efter sitter den som berget!
Nybörjare använder för det mesta för många byggbeslag. Du får ett snyggare resultat med franska träskruvar. Följ anvisningen till höger.
När rundstaven sticker ut på bägge sidor av stolpen ser det ut som om stolpe och rundstav har satts ihop på gammaldags sätt.
Några tråkiga misstag
När byggherren var klar med terrasstaket såg det faktiskt riktigt bra ut. Men så kom regnet. En riktig åskskur som genast avslöjade ett tråkigt misstag - taket var inte tätt! Det kan det emellertid bli utan större kostnad och besvär.
MISSTAG 1:
Byggherren körde runt till tre olika byggvaruhus för att hitta en list med droppkant (alltså en profil som förhindrar vattnet att rinna »bakåt»). På två av ställena kände de inte till sådana lister, så han valde i stället aluminiumprofiler och dessa skruvades fast på huset och tätades med silikonfogmassa. Som du kan se är byggherren ingen snitsare när det gäller konsten att sköta en fog-pistol. Vad värre är: vattnet tränger in under taket.
MISSTAG 1:
EXPERTENS RÅD:
Plocka bort de profiler som du har monterat och släng dem. Skrapa bort fogmassan och börja om från början. Skär till en cirka 30 cm bred remsa takpapp. Lägg den så att den sticker ut cirka 15 cm på taket och därmed ligger an mot väggen på cirka 15 cm. Skruva fast en aluminiumprofil på väggen för att hålla fast takpappen och täta därefter med elastisk fogmassa mellan profil och vägg. Man kan ev. experimentera lite med ett fogband i samma bredd som springan mellan taket och väggen. Om byggherren hade valt ett dyrare tak så kunde han ha köpt en specialprofil till detta. Fast det hade förstås kostat en del extra.
MISSTAG 2:
Byggherren hade räknat ut hur stort taket skulle vara och därefter köpt så många skivor att det skulle räcka. Problemet var att han hade räknat med en överlappning på en profil. I bruksanvisningen rekommenderas minst två och helst tre profiler. När han följde rekommendationen visade det sig att taket blev 15 cm för smalt. Byggherren skruvade då fast en bräda i den sida på taket som sticker ut över sidobyggnaden. Det syns knappast nerifrån, tänkte han.
EXPERTENS RÅD:
Rena rama fusket! Inte nog med det - brädan kommer att ruttna. Som tur är kan man dock rätta till felet genom att fästa en remsa takpapp på brädan och en bit in under kanten på den yttersta takskivan. Görs det snyggt syns det inte från terrassen.
MISSTAG 3:
När det började regna förvandlades både stolthet och glädje till nervositet när det droppade på 5-6 ställen från taket. Det visade sig att skruvarna inte hade dragits i ordentligt. Och de hade skruvats i på fel ställen. En korrugerad takskiva som den på bilden fästs med skruvar i toppen på varje våg. Fäster man skruvarna i botten - alltså i »dalen» - så letar sig vattnet på taket snabbt ner via skruvhålen. Det rinner ju hela tiden vatten i dalen. Vår byggherre blev faktiskt rejält sur, för det stod inget om skruvarnas placering på skruvpaketet, och han hade inte fått någon bruksanvisning när han köpte takskivorna.
EXPERTENS RÅD:
Det är lätt att vara efterklok, men det är alltså vad man kan råka ut för om man köper så billiga produkter som möjligt. Numera finns det dessutom takskivor som inte behöver skruvas fast på detta sätt. De fästs i stället i klämmor som man monterar på takbjälkarna. Det blir visserligen dyrare, men monteringen går fortare och taket håller tätt. I princip bör man aldrig skruva i plasttak eftersom materialet utvidgas i värme och krymper i kyla. För att motverka detta krävs i så fall stora skruvhål.
MISSTAG 4:
Till byggherrens stora förvåning levererades hängrännan utan hål för stupröret. Det skall man själv göra. Han borrade därför några hål med borrmaskinen. OK - det fungerar men endast tills det första bladet sätter sig på tvären och täpper igen hålet.
EXPERTENS RÅD:
Vänd hängrännan med botten upp och såga ett V med bågfil.
MISSTAG 5:
Vattnet rinner cirka 3 cm tillbaka på undersidan av taket när det regnar. Och sedan droppar det ner bakom hängrännan som på så sätt verkar sitta för långt ut.
EXPERTENS RÅD:
Man kan inte göra annat än att skruva loss hängrännan, såga av cirka 5 cm av ändarna på takbjälkarna, stryka med träskydd och sätta upp hängrännan igen.