Intro
Instruktion
01
Bärlina
5
Steg
Bärlinan på husväggen är första steget. Den ska bära alla sparrarna, och därför måste vi mäta noggrant, så att hacken där sparrarna ska ligga blir exakta.
Här är det viktigt att följa takskivetillverkarens instruktioner, för det är takskivornas bredd och det rekommenderade avståndet mellan sparrarna som avgör var hacken ska göras i bärlinan.
Eftersom väggen i vår gamla tegelvilla buktar en hel del på mitten, väljer vi att göra bärlinan i två delar, så att de kan följa väggen. Skillnaden är för stor för att vi bara ska tvinga bärlinan att följa den.
Vi markerar exakt för hacken och sätter vinkelräta streck som vi kan såga efter. Vi väljer att såga ner till halva bärlinans höjd.
Med kapsågen sågar vi de lodräta snitten. Sågen är inställd med djupstopp, så att kapsågsklingan sågar med exakt det djup som vi har valt.
Med ett multiverktyg gör vi det vågräta snittet i bärlinan och tar bort klossen, sedan har vi våra hack. Ett alternativ till att såga hack är att använda beslag, t ex balkskor.
Gör de sista anpassningarna med ett vasst stämjärn. Du kan måla det råa träet i hacket för att göra bärlinan extra motståndskraftig.
02
Stolpar
5
Steg
Två stolpar räcker egentligen för att bära upp den främre bärlinan. Här kompletterar vi dock med extra stolpar på den ena sidan, helt enkelt för att vi ändå behöver stolpar till ett plank.
Du kan mycket väl köpa 95 x 95 mm tryckimpregnerade stolpar, som används av många för att bära terrassöverbyggnader. Problemet med dem är bara att de ofta är skeva när man köper dem eller vrider sig efter att de satts upp.
För at undvika det gör vi våra egna limträstolpar genom att limma ihop två 45 x 95 mm reglar till en stolpe. Då får vi en betydligt stadigare stolpe.
Vi stryker rikligt med ute-trälim på den ena sidan på båda reglarna. Det ska vara så mycket lim att det trycks ut när reglarna spänns ihop. Reglarna har målats i förväg.
Gott om tvingar. Vi tvingar ihop de två reglarna och sätter även tvingar på andra hållet, så att reglarna inte glider ifrån varandra utan limmas ihop till en helt jämn stolpe.
Sedan kan stolparna sättas i marken. Ett 90 cm djupt hål har grävts med ett jordborr och hålet har fyllts med plintbetong efter att stolpen har satts i. Se till att stolpen står lodrätt åt båda hållen.
03
Sparrar
3
Steg
Nu kan vi mäta för sparrarna, som ska gå mellan de två bärlinorna, och bestämma lutningen. Takytan faller 5 cm per meter, så att snö kan glida av och så att vi i det här fallet kan stå inne i vardagsrummet och titta ut i trädgården utan att se rakt in i bärlinan.
Sparrarna är kraftiga, så att de kan klara att vi sätter dem med ett fritt spann på mer än 3 meter. De är också extra breda, eftersom våra täcklister mellan våra takskivor är 65 mm breda, och med 65 mm breda sparrar syns inte listerna underifrån.
Såga ett hack i stolparna till den främre bärlinan. Det lodräta snittet görs i den limmade skarven. Eftersom limmet kan vara svårt att såga i med en handsåg, kan du med fördel använda ett multiverktyg.
Vi flyttar nu bärlinan in under bärlinan på väggen. Nu kan vi markera för placeringen av sparrarna på bärlinan. De ska sitta exakt mitt för hacken på bärlinan på väggen. Efter markeringen spänns bärlinan fast igen på de två ytterstolparna med tvingar.
04
Yttre bärlina
11
Steg
Nu ska bärlinan som ska bära sparrarna anpassas. Sparrarna har lagts i hacken in mot väggen och vilar på bärlinan i den andra änden.
För att få en stark och snygg fog, ska sparrarna få hack så att de kan sättas fast i bärlinan. Dessa hack ska följa bärlinans lutning.
Innan markeringen ska alla sparrar rättas till, så att de ligger med exakt samma avstånd till grannsparren i den här änden som de gör längs väggen. Det avståndet ska stämma med takskivetillverkarens instruktioner.
Varje sparre läggs på plats på bärlinan och markering görs underifrån, så att bärlinans sidor markeras på sparren.
En bit av bärlinan används som mall, så att hackets djup kan markeras på sparren. Här väljer vi att såga ett hack på 6 cm in i sparren.
Såga hacket i sparren. Klossen som sågas ut är sned pga sparrens lutning, så vi följer markeringarna på båda sidor om sparren. Det sista snittet görs med ett multiverktyg.
Det sista sneda snittet görs med ett multiverktyg. Såga från båda sidor, så att snittet blir så jämnt som möjligt.
Skruva fast bärlinan i stolparna med M10 x 120 mm vagnsbult. Tills nu har tvingarna gett oss möjlighet att justera bärlinan, men nu fästs den på plats.
De två yttersta sparrarna monteras först. Här behövde vi såga lite i stolpen för att få sparren helt jämn med änden på bärlinan.
Innan vi skruvar rättar vi till varje sparre så att de sitter vinkelrätt på bärlinan. En stor tving gör så att vi kan vrida sparren på plats.
05
Glastak
6
Steg
Konstruktionen är färdig, och nu kan vi äntligen lägga på det läckra, glasklara plasttaket.
Vi har efterhand använt tillverkarens angivna mått exakt för att få rätt avstånd mellan sparrarna - och vi har valt sparrdimension efter det riktigt långa spannet på ca 3 meter, som sparrarna måste kunna klara.
Vi mäter upp för varje skiva för sig; vår vägg buktar lite, så några skivor ska vara lite längre än andra, om kanterna där framme ska bli jämna.
Den översta listen kan monteras först när två skivor har lagts upp. Du måste därför upp mellan sparrarna, så att du kan sträcka dig in över skivorna och skruva på den översta listen.
Sätt monteringsprofilen. Förborra med ett 6 mm borr och skruva fast profilen med de medföljande 6 mm skruven. Vi sätter först två profiler och därefter en åt gången, så att vi kan lägga upp skivor.
Nu skjuter vi upp skivan. Det krävs två personer, så att den ena kan stötta skivan medan den andra föser på från skivans kortsida.
När en skiva har lagts på plats, passar dess kanter in i monteringsprofilen. Därefter ska en täcklist monteras med skruvar som passar ner mellan plastskivorna. Skruvarna köps tillsammans med profilerna.
06
Intäckning
4
Steg
Längs väggen ska vi lägga en intäckning ovanpå hela konstruktionen, så att det inte rinner ner vatten den vägen.
Intäckningen köps tillsammans med takdelarna, och om de är för långa kan två intäckningar bara överlappa varandra.
För att kunna krypa runt på taket lägger vi ut långa brädor, så att vi inte behöver trampa på plastskivorna. Presenningar skyddar mot repor.
De klara skivorna tål inte att gå på och de är känsliga för repor och liknande. Därför täcker vi över med både presenningar och brädor.
Vi förborrar genom intäckningen med 60 cm mellanrum och skruvar fast profilen med plugg och 4,5 x 60 mm skruv.
Mellan sparrarna sätter vi en tätningsremsa mellan väggintäckningen och skivorna. Då blir det helt tätt, och inte ens slagregn kan leta sig in under skivorna.
Material
Träkonstruktion:
- 65 x 133 mm limträbalkar till sparrar och inre bärlina.
- 45 x 95 mm hyvlade tryckimpregnerade reglar (limmas ihop två och två till stolpar).
- 45 x 145 mm hyvlade tryckimpregnerade reglar till yttre bärlina.
Tak:
(Här har vi använt SunGlazeprodukter från Plastmo)
- 4 mm takskivor à 58,5 x 420 cm
- Profilsats (inkl. skruvar)
- 4 mm ändproppar
- 4,8 x 35 mm skruvar till profillisterna
- Aluminium-intäckning
- 3,2 mm expanderande fogband
Dessutom:
- Aluminium-takfot utan asfalt (här Icopal)
- Väderbeständigt trälim
- 10 mm franska skruv och plugg till regel (för att fästa inre bärlina)
- M10 x 120 mm vagnsbult (för att fästa yttre bärlina)
- 5 x 80 mm, 5 x 100 mm och 5 x 120 mm utomhusskruv
- 2 säckar plintbetong
Tidsförbrukning
En vecka.
Pris
Ca 60.000 kronor för 25 m²
Svårighetsgrad
Läs monteringsbeskrivningen till takskivorna noga innan du sätter igång - då slipper du onödigt extraarbete.