Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Glastak uterum

Glas är ett fantastiskt material, och det är lätt att använda, bl.a. som glastak. Vi visar hur du kan använda glas till din veranda.

När du bygger tak till en uteplats är det viktigt att du använder rätt material. Det finns otaliga takskivor man kan använda till sin uteplats, och det alla har sina för- och nackdelar. Problemet med takskivor är att solen gör dem fula med tiden, och att det växer alger på dem, så du blir tvungen att klättra upp och tvätta taket.

Underhållsfritt glastak

Ett glastak kan därför vara en smart, snygg och underhållsfri lösning. Ett glastak kan så klart gå sönder om du har otur, t.ex. om stora grenar faller ner över det, men till denna täckta uteplatsen använder tjockt laminerat glas som håller för det mesta.

Håll koll på snön

När du bygger ett glastak till en täckt uteplats ska du komma ihåg att ta höjd för att det kan falla tung snö ovanpå konstruktionen. Därför måste glaset och träkonstruktionen under kunna hålla för trycket från ett tjockt lager snö. Det kräver vissa beräkningar, som en fackman bör utföra. En ingenjör eller en byggtekniker kan göra dessa beräkningar åt dig.

Lätt ett elegant glastak över uteplatsen

Glastaket är elegant. Därför ska du så klart också bygga en konstruktion som är lika elegant. Vi har valt att göra en träkonstruktion av furubrädor som vi formar till eleganta bågar genom att limma ihop dem. Det ger ett smäckert utseende som passar bra ihop med glastaket.

Träfogar är pricken över i

I vårt projekt har vi använt träfogar som håller lika bra som skruvar, men är mycket mer diskreta, vilket då även passar bra till en täckt uteplats med glastak. Att göra träfogar är inte det allra lättaste för någon som inte gjort det tidigare, men med lite träning kan du snart göra snygga och väldigt starka fogningar i takkonstruktionen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Snygga träfogar utan beslag

Komplett bygginstruktion: Glastak på verandan

Ladda ned artikeln och få vår steg för steg-guide för hur du lägger ett glastak.

I bygginstruktionen för veranda med glastak kan du se hur Gör Det Självs duktiga experter gör en konstruktion som är både hållbar och elegant.

Ska du inte bygga glastak, så läs vidare ändå, och lär dig hur du böjer en limträbalk, gör klassiska och superstarka snickarfogar och en stabil takkonstruktion som håller för ett snyggt halvtak av klart glas.