Glastak över verandan

Der finns många slags tak du kan välja. Men ett glastak till en veranda eller uteplats? Ja, det är faktiskt en bra lösning. Glas är nämligen ett fantastiskt material som inte förändras av solljus och inte angrips av alger. Så utöver att vara vackert, är det också praktiskt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
13.000 kronor
Glastak uterum: Så gör du

Glastak uterum: Glastak till en veranda är faktiskt en bra lösning.

Intro

När du bygger tak till en uteplats är det viktigt att du använder rätt material. Det finns otaliga takskivor man kan använda till sin uteplats, och det alla har sina för- och nackdelar. Problemet med takskivor är att solen gör dem fula med tiden, och att det växer alger på dem, så du blir tvungen att klättra upp och tvätta taket.

Underhållsfritt glastak

Ett glastak kan därför vara en smart, snygg och underhållsfri lösning. Ett glastak kan så klart gå sönder om du har otur, t.ex. om stora grenar faller ner över det, men till denna täckta uteplatsen använder tjockt laminerat glas som håller för det mesta.

Håll koll på snön

När du bygger ett glastak till en täckt uteplats ska du komma ihåg att ta höjd för att det kan falla tung snö ovanpå konstruktionen. Därför måste glaset och träkonstruktionen under kunna hålla för trycket från ett tjockt lager snö. Det kräver vissa beräkningar, som en fackman bör utföra. En ingenjör eller en byggtekniker kan göra dessa beräkningar åt dig.

Lätt ett elegant glastak över uteplatsen

Glastaket är elegant. Därför ska du så klart också bygga en konstruktion som är lika elegant. Vi har valt att göra en träkonstruktion av furubrädor som vi formar till eleganta bågar genom att limma ihop dem. Det ger ett smäckert utseende som passar bra ihop med glastaket.

Träfogar är pricken över i

I vårt projekt har vi använt träfogar som håller lika bra som skruvar, men är mycket mer diskreta, vilket då även passar bra till en täckt uteplats med glastak. Att göra träfogar är inte det allra lättaste för någon som inte gjort det tidigare, men med lite träning kan du snart göra snygga och väldigt starka fogningar i takkonstruktionen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Snygga träfogar utan beslag

Komplett bygginstruktion: Glastak på verandan

I bygginstruktionen för veranda med glastak kan du se hur Gör Det Självs duktiga experter gör en konstruktion som är både hållbar och elegant.

Ska du inte bygga glastak, så läs vidare ändå, och lär dig hur du böjer en limträbalk, gör klassiska och superstarka snickarfogar och en stabil takkonstruktion som håller för ett snyggt halvtak av klart glas.

Glastak till verandan: Glastaket skapar både skydd och lä på terrassen så att grillen kan användas hela året.

Glastaket skapar både skydd och lä på terrassen så att grillen kan användas hela året.

Instruktion

01
Böj och limma 6 Steg

Det är inte svårt att tillverka en böjd limträbalk själv. Du ska bara välja smidigt trä som gran eller furu av bästa kvalitet och helst kvistfritt. Om det finns kvistar finns nämligen risk att träet spricker när du böjer det.

När du spänner fast brädorna i din arbetsmall är det en fördel om den första brädan är längre än de övriga. Då fäster du nästa bräda kant i kant på mitten och pressar den på plats. Då kan du vara säker på att den nya brädan inte överlappar den första brädan. Fortsätt sedan med en bräda i taget.

När du har limmat fast alla brädorna, och limmet har torkat, kapar du alla fyra brädorna på en gång i bägge ändar.

Glastak: Ett antal rejäla klossar skruvas fast längs den båge du har ritat. 1

Ett antal rejäla klossar skruvas fast längs den båge du har ritat. Bågen limmas ihop av fyra brädor på 15 x 95 mm hyvlat trä (första sortering) och de är 450 cm långa. Eftersom det underlättar om den första brädan är längre, så är den 500 cm.

Glastak: De två första brädorna spänns ihop. 2

De två första brädorna spänns ihop. För att de inte ska limmas fast på underlaget kan du lägga bakplåtspapper på arbetsbordet. Lim fastnar inte på sådant. Börja med första tvingen i mitten och arbeta dig ut mot sidorna.

Glastak: Du får starkast limfog om du lägger på ett tunt skikt lim som ska täcka hela ytan. 3

Du får starkast limfog om du lägger på ett tunt skikt lim som ska täcka hela ytan. Fördela därför limmet med spackel. Redskap och penslar som använts till pu-lim tvättas med förtunning.

Glastak: Limma fast en bräda i sänder. 4

Limma fast en bräda i sänder. Låt pu-limmet torka 2-3 timmat om temperaturen i lokalen är cirka 18 grader. När temperaturen kryper ner under 15 grader förlängs torktiden. Torka bort spill innan nästa bräda limmas fast.

Glastak: ortsätt med nästa bräda - och nästa igen. 5

ortsätt med nästa bräda - och nästa igen. Pu-lim härdar vid kontakt med fukt, och det brukar räcka med träets naturliga fuktighet. Om träet är torrt kan du först fukta det lite med en blomspruta.

Glastak: Hyvla till kanterna. 6

Hyvla till kanterna. De fyra brädorna har limmats ihop till en balk och när du har hyvlat färdigt blir dimensionen 60 x 90 mm. Det är främst de två sidor där man ser brädkanterna som ska hyvlas.

02
Starka fogar 8 Steg

Om du tycker om att arbeta med trä, föreslår vi att du tar dig tid att göra riktigt bra, snygga och starka fogar.

Om du är noggrann så kan fogarna bli otroligt starka - även om du inte använder lim. En låsande plugg kan alltid borras ut och ersättas med en ny, om det blir nödvändigt att ändra fogen. På så sätt kan delar i konstruktionen bytas ut, även om det har gått många år.

Den bärande balken sätts ihop med de lodräta stöden som monteras på väggen. Stöden bär upp balken som har satts fast på dem med laxstjärtfogar. Dessa ser till att balken inte kan lyftas från stöden om en vidstöt skulle ruska tag i taket.

Glastak: Med en mall blir det lättare att markera laxstjärtfogens form på både balkens kortändar och på väggstöden. 1

Med en mall blir det lättare att markera laxstjärtfogens form på både balkens kortändar och på väggstöden. Balken (B) sätts ihop av två reglar konstruktionsvirke på 45 x 120 mm. Håll ihop delarna när du ritar på formen.

Glastak: Hålet för laxstjärttappen kan nu stämmas ut. 2

Hålet för laxstjärttappen kan nu stämmas ut. Formen har ritats på kortänden, och det går att ta upp urtaget när delarna sitter ihop, men det är enklare att göra hål i dem var för sig. Därför lossar vi tvingarna som håller ihop delarna.

Glastak: Avgränsa urtaget genom att sticka eller slå ner stämjärnet längs strecket. 3

Avgränsa urtaget genom att sticka eller slå ner stämjärnet längs strecket. Dina stämjärn är väl mycket vassa? Det ska de vara för att vara effektiva. När du gör ett stort urtag som här bör du välja ett brett järn. Vårt är 22 mm brett.

Glastak: Kolla hålets form. 4

Kolla hålets form. Det är praktiskt med en mall, för med den kollar du att hålet får rätt form. Spänn ihop delarna och sätt mallen på plats i urtaget.

Glastak: Såga nu ut tappen (laxstjärten). 5

Såga nu ut tappen (laxstjärten). Markera formen med mallen och stick eller ritsa i strecken. Såga nu ut formen genom att låta bladet ligga i ytterkant av strecken, så att det blir trögt att få laxstjärten på plats i urtaget.

Glastak: Tappen finjusteras efter provning. 6

Tappen finjusteras efter provning. När du vet att tappen kan komma in i urtaget finputsar du formen med stämjärnet. Ta bara inte bort för mycket.

Glastak: Gör en provmontering. 7

Gör en provmontering. De två delarna ska passa ihop och tappen ska lätt gå in om du slår lätt på den med en klubba. Det får inte vara något glapp. Undvik att spika i fogen, eftersom en spik gör det svårt att senare dela fogen.

En enkel lösning:

ENKEL FOGNING - nej, det kan man inte säga att laxstjärtfogen är. Men det finns ett par alternativ till både den och tappfogning:

  • Med handöverfräs kan du göra nästan samma fogar, och då slipper du använda stämjärn som kräver erfarenget om det ska bli snyggt. Handöverfräsen klarar arbetet snabbare och gör det enklare att lyckas med fogningen.
  • Lättast är det förstås att sätta ihop delarna med byggbeslag och skruvar. Men då ska du veta att fogarna inte blir lika starka som om du gör dem som vi visar.

03
Tappar i ändarna 6 Steg

Medan balken (B) och stödbrädorna (D) sitter ihop på prov och är fixerade i rät vinkel, placerar du bågen vid sidan av delarna och tvingar bågen i önskad form.

Då kan du markera på både bågen (A) och de lodräta stödbrädorna (D) var tapparna ska sitta och formen de ska ha.

Bågen möter inte stödbrädorna i rät vinkel, och det innebär att tapphålen måste göras snett in i brädorna. För att det inte ska samlas vatten i dessa tapphål låter vi dem vara genomgående. Skulle det tränga in vatten vid sidan av tappen, kommer det därför att rinna ut på andra sidan stödbrädan.

Glastak: Medan balken (B) och stödbrädorna (D) sitter ihop på prov och är fixerade i rät vinkel, placerar du bågen vid sidan av delarna och tvingar bågen i önskad form.

De två delarna till balken har nu limmats och skruvats ihop. Stödbenen har också limmats fast. Tills konstruktionen sitter på plats låses delarna med snedsträvor och tvingar.

Glastak: Bågen justeras på plats och fixeras så att du kan markera för tapp och tapphål med stor noggrannhet. 1

Bågen justeras på plats och fixeras så att du kan markera för tapp och tapphål med stor noggrannhet.

Glastak: Gör det vinklade tapphålen i stödbrädorna (D). 2

Gör det vinklade tapphålen i stödbrädorna (D). Det blir lättare för dig att hålla rätt vinkel på stämjärnet om du låter det vila mot en hjälpkloss. Denna sågar du av i samma vinkel som bågen ligger an mot stödbrädorna.

Glastak: I kortändarna på bågen sågar du nu ut tapparna. 3

I kortändarna på bågen sågar du nu ut tapparna. De ska avslutas av en kant, som avgör hur långt in i tapphålet du kan sticka in tappen.

Glastak: För att skapa liv i de breda sidorna på balken förser vi den med ett mönster - på ena sidan. 4

För att skapa liv i de breda sidorna på balken förser vi den med ett mönster - på ena sidan. Mönstret görs rätt lätt med handöverfräs som förs längs en mall. Mallen flyttas efter hand om mönstret blir färdigt.

Glastak: Den bärande delen av konstruktionen sätts ihop när mönstret på balken är klart. 5

Den bärande delen av konstruktionen sätts ihop när mönstret på balken är klart. Tappar och tapphål har strukits flera gånger med träolja. Därefter kan delarna slås på plats med en träklubba.

En enkel lösning:

ENKEL TAPPNING

  • Du kan göra laxstjärtfogar med en handöverfräs, men du kan inte göra vanliga tappar till fogningen av bågen och stödbrädan på väggen med den. Det beror på att tapparna här går snett ner i stödbrädan, och det går inte att fräsa i vinkel med maskinen. Och skulle det gå, skulle du behöva riktigt långa frässtål. Här ska du använda stämjärn.
  • Du kan ersätta vinkelräta fogar med byggbeslag. Den vinklade fogen mellan båge och stödbräda kräver att du bockar ett beslag.

04
Regeln monteras 2 Steg

Här ska glastaket också ligga över muren och ersätter därför takpannorna, som hittils skyddat muren. När takpannorna har tagits bort murar vi på ytterligare ett par skift tegelstenar för att muren ska få tillräcklig höjd att bära konstruktionen.

Regeln, som kallas hammarband, och resten av konstruktionen lyfts på plats. Med tanke på att glastaket är 4 meter långt, blir det svårt och osäkert att använda ett vanligt vattenpass på 60 cm. Här använder vi i stället ett slangvattenpass, som är mycket exakt och dessutom enkelt att arbeta med.

Det trä som ligger an mot väggen eller muren skyddas på utsidan av takpapp, som limmas fast med takkitt.

Glastak: Montera regeln, som ska bära sparrarna på muren. 1

Montera regeln, som ska bära sparrarna på muren. Fäst den med kraftiga skruvar och fyll igen skruvhålen med kitt. Under regeln läggs remsor av takpapp som skyddar mot fuktvandring. De håller dessutom regeln vågrätt.

Glastak: Pressa hela konstruktionen på plats. 2

Pressa hela konstruktionen på plats. Tvinga stödbrädan (D) i lod och stötta den med en snedsträva medan du förborrar och fäster den på rätt höjd med kraftiga skruvar. Kom ihåg takpapp eller plastkilar bakom stödbrädan.

05
Mät för sparrarna 4 Steg

För att sparrarna ska ligga stadigt på både hammarband och balk, sågar du trekantiga urtag i båda ändarna på undersidan av varje sparre.

Lägg först samtliga sparrar på plats, och kontrollera att de håller rätt avstånd från varandra och att de ligger i rät vinkel på hammarbandet och balken. Det kan vara en fördel att spänna linor vid ändarna så att de ligger i rak linje.

Med hjälp av ett litet vattenpass och smygvinkel kan du sedan markera för urtagen på varje sparre. Numrera sparrarna så du vet var de ska ligga, och ta ner dem medan du sågar urtagen.

Glastak: Håll ett vattenpass mot både balken (B) och sparren (C) så att delarna blir lodräta. 1

Håll ett vattenpass mot både balken (B) och sparren (C) så att delarna blir lodräta. Dra sedan streck rakt upp från båda sidorna av balken på varje sparre. Gör likadant i den andra änden, så att sparrarna får ett urtag i varje ände.

Glastak: Med hjälp av smygvinkeln kan nu ovankanten på balken parallellförskjutas och markeras på sparren. 2

Med hjälp av smygvinkeln kan nu ovankanten på balken parallellförskjutas och markeras på sparren. Urtagen sågas ut och vi föreslår att du använder fogsvans, eftersom det kan vara svårt att såga rakt med sticksåg.

Glastak: När du är säker på att urtagen i sparrarna passar, kan du montera en av dem. 3

När du är säker på att urtagen i sparrarna passar, kan du montera en av dem. Förborra snett ner genom sparren i balken (från båda sidor) och fäst med skruvar. Om du inte förborrar finns risk att träet spricker.

En enkel lösning:

FÄST SPARRARNA PÅ ETT LÄTT SÄTT
I stället för att såga urtag kan du även här använda byggbeslag - eller helt enkelt skruva rakt uppifrån och ner genom sparre och balk. Om du väljer byggbeslag kan du låta sparrarna vila i balkskor som fästs på insidan av balken.

06
Sparrarna fästs 4 Steg

Det finns flera olika profiler för montering av glas och andra takskivor. Men underligt nog fann vi ingen som hade samma bredd som vårt konstruktionsvirke, nämligen 45 mm.

Vi valde i stället en profil som är 60 mm bred, och för att få samma bredd på sparrarna skruvade vi helt enkelt fast en 15 x 60 mm hyvlad list på varje sparre. Listen var från början 15 x 70 mm, så vi fick hyvla den på sidorna.

Detta är onödigt arbete orsakat av problem med profilerna, men å andra sidan kan man finjustera takkonstruktionen så att den passar perfekt för glaset.

Glastak: Det finns flera olika profiler för montering av glas och andra takskivor.

Träkonstruktionen är tämligen tung, och därför bör du palla upp den med ett par snedsträvor, bockar eller annat medan du sätter den på plats. Placeringen ska först markeras tydligt på väggen.

Glastak: Skruva fast glaslisterna ovanpå sparrarna så att bredden passar till de profiler du har valt att hålla fast glaset med. 1

Skruva fast glaslisterna ovanpå sparrarna så att bredden passar till de profiler du har valt att hålla fast glaset med. I den nedre änden sågar och stämmer du ut ett litet urtag för en aluprofil som fungerar som stopp.

Glastak: Glaset är tungt, och du kan inte lita på att profiler och gummilister håller det på plats. 2

Glaset är tungt, och du kan inte lita på att profiler och gummilister håller det på plats. Därför avslutas varje sparre nertill med ett stopp av aluprofil. Lägg märke till att profilen sticker utanför träet så vatten inte kan rinna ner på träet.

Glastak: De två yttre glasen skjuts in i väggen resp. muren i spår, som vi har gjort med vinkelslip. 3

De två yttre glasen skjuts in i väggen resp. muren i spår, som vi har gjort med vinkelslip. Både under och över glaset läggs mineralull eller bottningslist, innan vi fyller igen fogarna med ett svagt bruk som inte innehåller cement.

En enkel lösning:

OM DU INTE VILL FRÄSA SPÅR i väggen kan du i stället fästa en regel på väggen och låta den bära glaset. Men då måste fästa en profil över glaset så att regnvatten inte tränger in mellan glas och regel.

07
Glaset monteras 3 Steg

På ovansidan av sparrarna läggs först en gummilist, och den ska täcka hela bredden (här 60 mm). Gummit sätts fast med små dyckertar eller klammer, så att det inte flyttar sig. Glaset lyfts försiktigt och läggs på plats så att det stöttas av stoppklossarna av aluminiumprofil. Det är här man behöver en medhjälpare! Arbetet bör inte utföras från stege - en ställning är säkrare och underlättar arbetet.

Täckprofilerna förborras för skruvar på var 30 cm, exakt i mittlinjen. Mellan profilerna och glaset läggs gummilister, och glasen läggs 20 mm från varandra. Profilerna fästs med rostfria skruvar och tätningsbrickor.

Glastak: Profil, gummilister och skruvar med tätningsbrickor ser till att det blir tätt mellan glasen, som har monterats med 20 mm avstånd från varandra. 1

Profil, gummilister och skruvar med tätningsbrickor ser till att det blir tätt mellan glasen, som har monterats med 20 mm avstånd från varandra. Alla material tål väder och vind.

Glastak: Skruvarna, som håller fast aluminiumprofilerna, dras åt så hårt att profilen pressas ihop en aning. 2

Skruvarna, som håller fast aluminiumprofilerna, dras åt så hårt att profilen pressas ihop en aning. Men du får inte dra i dem så hårt att det bildas en bula på ovansidan.

En enkel lösning:

DET ÄR LÄTTARE MED PLAST
Det finns en hel del olika slags takskivor av plastmaterial och de finns både med och utan profiler.

En del plasttak är nästan glasklara och påminner därför om riktigt glas. Nackdelen med plast är att det kan repas av nerfallna kvistar, men fördelen är att plast är lättare och enklare att arbeta med. Plasttak är dessutom billigare an dem av glas.

08
Dekorativ finish

Inget träarbete utan att det kompletteras med lite snickarglädje. Här har vi sågat ett sirligt mönster i en 19 mm plywoodskiva som vi satt i öppningen mellan bågen och balken.

Den är förstår endast en prydnad och när vi sätter fast plywooden är taket på plats så vi kan vara säkra på att konstruktionen är stabil. Kanterna på mönstret rundas av med handöverfräs och vi har både oljat och grundmålat mönstret före montering.

Mönstret fästs med dyckertar som slås snett ner i förborrade hål.

Träet i bågen grundades och målades en gång före monteringen. Den avslutande målningen gjordes när mönstret var på plats.

Glastak: Inget träarbete utan att det kompletteras med lite snickarglädje.

Det eleganta glastaket bärs upp i ena änden av en båge, som har dekorerats med snickarglädje. I den andra änden vilar sparrarna på en regel uppe på en mur.

Material

15 x 95 mm kvistfritt trä, 1:a sortering:
• 1 bräda (A1), 500 cm
• 3 brädor (A2, A3, A4) à 450 cm

45 x 120 mm konstruktionsvirke:
• 2 bjälkar (B) à 450 cm

45 x 90 mm konstruktionsvirke:
• 7 sparrar (C) à 200 cm
• 2 stödbrädor (D) à 70 cm
• 1 hammarband (E), 450 cm

15 x 70 mm hyvlat trä:
• 7 glaslister (F) à 200 cm i 15 x 60 mm

6 mm laminerat säkerhetsglas:
• 8 glasskivor à 55 x 200 cm

Dessutom:
• Spånskiva till arbetsbord
• 100 cm L-profil av aluminium till glasfäste
• Aluprofil med gummilister ovanpå glaset
• 19 mm plywood till mönster
• Murpapp, kalkbruk, träolja, utelasyr, skruvar, dyckertar, stift, pu-lim

Tidsförbrukning

3-5 dagar beroende på hur duktig du är och vilka alternativ du väljer.

Pris

Cirka 13 000 kr - varav glaset går på cirka 10 000 kr

Svårighetsgrad

Om du vill genomföra hela projektet krävs att du har erfarenhet. Väljer du några av de enklare alternativen blir det förstås inte så svårt.

Ritning

Den enkla träkonstruktionen

Här ser du hela konstruktionen bortsett från det vackert sågade mönstret mellan bågen och bjälken. För att få starkt trä har vi valt konstruktionsvirke till alla sparrar medan bågen har tillverkats av kvistfritt, hyvlat trä i längder på fem meter. Kvaliteten är mycket viktig och därför har vi valt virke av så kallad förstasortering.

Den enkla träkonstruktionen

MALLEN

Med hjälp av en passare, som du gör av ett snöre eller en list och en pinne (som slås ner i marken) ritar du en båge på ett arbetsbord. På arbetsbordet av t.ex. plywood eller spånskiva fäster du starka klossar längs bågen. Se till att klossarna verkligen sitter fast.

De limmade brädorna håller inte formen när du lossat tvingarna utan rätar ut sig en aning. Men det är inte mer än att du kan spänna fast dem i den form du har räknat med.

MALLEN

Mönstret

Mönstret

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Altantak