Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan markisbeslag verkligen monteras direkt i väggen?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Kan markisbeslag verkligen monteras direkt i väggen?

Fråga

Jag har köpt en liten markis till terrassen, som ska monteras på två stora beslag, men kan det verkligen stämma att beslagen ska skruvas direkt i väggen?

Svar

Det är en bra fråga. Vi har sett monteringsbeskrivningar som visar att man bara ska skruva de stora beslagen direkt på fasaden, oavsett om det handlar om en putsad fasad, trä eller sten.

Vi anser emellertid att det är bra att först sätta en bärlina av trä tvärs över väggen och sedan fästa beslagen på den bärlinan. Orsaken är att en markis kan fungera som ett stort segel, och när det blåser rejält så kommer en bärlina, allt annat lika, att fördela belastningen över en större del av väggen, som belastas mindre över tid än om markisen fästs i ett par stenar eller brädor.

Det är samtidigt viktigt att du förankrar bärlinan ordentligt. Om den monteras på en trästomme så är det viktigt att du identifierar var stommen är bakom fasadpanelen, så att du kan fästa bärlinan direkt i stommen och inte bara i panelen.

Vi säger inte att monteringsanvisningarna som säger att du ska fästa beslag direkt på väggen har fel. Men här är ett exempel på när det är smart att göra en enkel förstärkning.

LÄS OCKSÅ: Altantak - sådan bygger du altantak

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka