Är kombiverktyg värt pengarna?

Är kombiverktyg värt pengarna? Vi tittar närmare på 3 kombiverktyg för att se om de är smarta, eller om det bästa är att investera i två maskiner med varsin spetskompetens.

Är det värt pengarna? Vi tittar närmare på kombimaskiner.

I de flesta fall har verktygen en tilltänkt funktion. Borrmaskinen borrar hål, cirkelsågen sågar raka snitt och sticksågen tar sig an de krävande kurvorna. Och så är det! Eller är det så?

Kreativa tillverkare har vidareutvecklat några av våra klassiska verktyg, så de på nolltid kan vinklas, vridas eller roteras och få ännu en funktion.

Vi har känt på tre kombiverktyg för att testa och se om kombinationerna är smarta, eller om vi skulle ha större nytta av att investera i två maskiner där var och en har sin specialkompetens.

Vi testar följande kombiverktyg:

Bordscirkelsåg + kap-/gersåg

En kap-/gersåg är suverän när material ska kortas av och när det ska sågas i vinkel. Men den måste få hjälp av en bordscirkelsåg när brädor ska klyvas på längden eller när skivor ska sågas till efter mått. Var för sig är det två ganska stora maskiner, som är skrymmande och inte är särskilt mobila.

Därför är idéen om en “vändbar såg” genial. Sågbordet kan vändas och fungerar då som kap-/gersåg på den ena sidan 1 och som bordscirkelsåg på den andra 2. Men trots den smarta kombinationen saknar vi ändå vissa egenskaper hos sågen när den fungerar som kap-/gersåg.

T.ex. kan sågbordet bara ställas in från 0 till 45 grader på båda sidor, medan flera av marknadens solomodeller kan vinklashelt upp till 60 grader i sågbordet. Vi saknar dessutom fasta klickpositioner i “traditionella” vinklar, som ex. 15, 22½ och 30 grader. Det skulle göra det både lättare och snabbare att växla mellan de mest använda posi tionerna.

DEWALT DW743N

PRIS: 9368 KR

SLUTSATS: DeWalt DW743N är en kraftig och robust såg. Flip-funktionen säkerställer att du både kan korta av och klyva med en maskin. Den är lite dyr, men om du t.ex. ska bygga en sommarstuga eller en carport är den absolut värd att investera i.

Sticksåg + tigersåg

Idéen om att kombinera en sticksåg och en tigersåg är given, men den fungerar inte i praktiken. Sticksågen 2 har varken pendelfunktion, spånblås eller möjlighet att luta sulan. Den har dock en välfungerande SDS-funktion som gör bladbytet lätt.

Som tigersåg 1 är den helt enkelt för svag för nedrivnings-arbeten, vilket annars borde vara en av dess spetskompetenser. Den är dessutom ganska “långbent”, med en rätt liten fotplatta - en dålig kombination som gör sågen svår att styra.

BOSCH PST 10,8 EASYSAW 12

PRIS: 1 195 KR

SLUTSATS: En muskelsvag såg som saknar några av de mest basala funktionerna. Kan användas till enklare hobbyarbeten.

Borrmaskin + skruvdragare

Avtagbara borrchuckar fungerar inte alltid som det är tänkt. Detta motbevisar dock AEG med sin nya maskin, som har alla nödvändiga funktioner: justerbart moment, två hastigheter, LED-lampa, batteriindikator och ett behagligt halksäkert grepp.

Det som bl.a. gör maskinen unik är att borrchucken “klickas av” på nolltid genom att trycka på en fjäderbelastad ring 1. Det innebär bl.a. att maskinen kan “kortas ner” från 192 till 155 mm och arbeta på en väldigt liten yta. Det geniala är dock att det kan sitta en traditionell 25-mm-bit i bitshållaren, medan borrchucken är fastmonterad. Det ger ett snabbt arbetsflöde. Förborra i materialet, ta bort borrchucken med borret i och dra i skruvarna! Borret är redan på plats i borrchucken, och bitset i bitshållaren 2.

Setet innehåller även två andra tillsatser som kan klickas på maskinen utan att verktyg behöver användas. Vinkelskruvtillsat-sen 3 kan användas med och utan den monterade borrchucken och kan därmed borra och skruva “sidledes” i trånga utrymmen. Offset-borrchucken är en tillsats 4, som gör det möjligt att borra eller skruva kantnära: ca 1 cm från väggen.

AEG BBS 12C2 LI-202C KIT 1

PRIS: 2 295 KR

SLUTSATS: Den avtagbara borrchucken med underliggande bitshållare är en suverän verktygsutveckling! Också så är även vinkel- och offsettillsatserna fina att ha i verktygslådan.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg