Bli expert på vinkelslipen på 5 minuter

Vi visar dig 5 typiska arbeten där vinkelslipen är oumbärlig, går igenom dess tillbehör och visar vad du ska titta närmare på när du väljer vinkelslip.

Snabbguide till vinkelslipen

Det finns inte så många tekniska finesser och inställningsmöjligheter på en vinkelslip.

Trots det kan den lösa ett stort antal olika uppgifter, beroende på vilka skivor och tillbehör du använder.

Här synar vi vinkelslipen och dess kompetens. Vi visar dig 5 typiska arbeten där du behöver en vinkelslip, hur du använder vinkelslipen och går igenom dess viktiga tillbehör. Vi visar också vad du ska titta närmare på när du väljer en vinkelslip.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Välj rätt vinkelslip

Med en vinkelslip kan du skära, slipa, såga, polera och putsa allt från betong och stål till lackade ytor. Många av dessa uppgifter kan du klara av med en billig modell, så länge den är tillräckligt stark. De kostar mellan 600 och 4000 kronor. Men vilken ska du investera i? Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du köper vinkelslip!

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. BYTE AV SKIVA Vissa klingor ska spännas med en specialnyckel. Men det är stor skillnad, om du kan klara av att byta klinga utan att behöva verktyg.
  2. SKYDDSSKÄRMEN ska vara enkel att vrida runt/flytta, så att den alltid skickar iväg damm, gnistor och annat bort från dig.
  3. STÖDHANDTAGET ska inte vara halt. Och det ska kunna sitta på bägge sidor av maskinen – och gärna även så att det pekar uppåt.
  4. STARTKNAPPEN ska sitta så att den är lätt att hålla inne medan du slipar.
  5. BATTERI. Är det tal om en batteridriven maskin, bör den vara utrustad med en laddningsindikator, så att du hela tiden vet hur mycket ström du har kvar.

VI TESTAR: Läs vårt senaste test av vinkelslip här

Varianter, funktioner och pris

3 varianter av vinkelslipen

VANLIG VINKELSLIP Till de absolut flesta gör-det-själv-arbeten är en vinkelslip med 125 eller 150 mm skiva tillräckligt. Finns både med sladd och i en något dyrare batteriutgåva.

STOR VINKELSLIP Behöver du mycket maskinkraft och ett stort skärdjup ska du skaffa dig en vinkelslip med en skiva på 230 mm. De kan hyras på vissa byggvaruhus.

TRYCKLUFTSVINKELSLIP Har du en kompressor är en vinkelslip som går på tryckluft en bra lösning. Du får minimal vikt och stor effekt. Finns både med 115 och 150 mm skivor.

Vinkelslipens smarta funktioner

Färre vibrationer. Vinkelslipen är en skakig maskin, så det kan vara värt att titta efter en modell med genomtänkt vibrationsdämpning. AEG 18-125X till exempel har en gummidämpning som upptar vibrationerna från det ledade handtaget. Det fungerar fint.

Ett tvådelat handtag gör det säkert och behagligt att hålla i maskinen och ger även ett bra skydd för handen. Finns till exempel på DeWalt DCG412.

Lätt skivbyte. Vissa modeller kräver verktyg när skivan ska bytas. Vi föredrar att det kan göras utan, till exempel med en skruv som kan lossas och spännas med fingrarna.

Batteri. På batterislipar är det en stor fördel om det finns en laddningsindikator som tydligt visar hur mycket ström det är kvar i batteriet.

Vinkelslip i 3 prisnivåer

DEN DYRA VINKELSLIP
Gedigen och stark batteridriven vinkelslip.

Batteri: 18V-4,0Ah
Laddare: 2,5 A
Skivdiameter: 125 mm
Varv/min.: 8 000
Laddningstid: 1 h 50 minuter
Vikt m. batteri: 2,4 kg
Pris: över 4 000 kr.

Metabo W 18 LTX 125

VINKELSLIP I MELLANKLASSEN
Semiproffsvinkelslip med sladd. Lätt, liten och smidig att komma åt med.

Effekt: 840 watt
Skivediameter: 125 mm
Varv/min.: 11 000
Kabellängd: 2,4 meter
Vikt: 2,1 kg
Pris: cirka 1 000 kr.

Makita 9558HN

DEN BILLIGA VINKELSLIP
Robust och effektiv vinkelslip med sladd. Lite tung efter ett tag, men prisvärd.

Effekt: 800 watt
Skivdiameter: 125 mm
Varv/min.: 12 000
Kabellängd: 2 meter
Vikt: 2,7 kg
Pris: cirka 600 kr.

Ryobi RAG800-G125

5 typiska arbeten med vinkelslipen

KAPA STEN OCH PLATTOR Vinkelslip är ett bra hjälpmedel när du ska kapa eller skära sten och klinkerplattor.

KAPA/SKÄRA I METALL Metallrör sågas blixtsnabbt av med en specialskiva för stål på vinkelslipen.

SLIPA BETONG En vinkelslip utrustad med slipskål är supereffektiv när betonggolvet ska slipas.

FRÄS FOGAR
Med en frästillsats på vinkelslipen kan du fräsa bort trasiga fogar i en tegelvägg. Se upp så att du inte skadar stenarna när du fräser de lodräta fogarna.

SLIPA KLINGAN


En sliten gräsklipparklinga kan slipas relativt skarp igen med en slipskiva för metall. Spänn fast klingan ordentligt, och följ eggens vinkel när du slipar.

Så använder du vinkelslipen

Det finns inte så många tekniska finesser och inställningsmöjligheter på en vinkelslip.

Trots det kan den hantera ett otal olika uppgifter, beroende på vilka klingor eller vilket tillbehör du använder på den.

Här har vi fokus på uppgifterna och på den skyddsutrustning som du behöver när du släpper lös vinkelslipens krafter.

Hack och bågar i kakel/klinker

1. För hack i kakel och klinker ska du använda en diamantklinga för mjuk sten. Rita upp snittet först med en ritspenna, så slipper du ojämna kanter.

2. En båge i en platta fixar du genom att skära spår i den del som ska bort. Sedan “gnags” bågen ren med kakeltång, och slipas med kiselkarbid.

Kapa metallrör

1. Vinkelslipen är perfekt när du ska kapa metallrör. Rita upp efter ett A3- eller A4-papper som du lägger runt röret, så blir snittet helt rakt.

2. Röret kapas med en klinga för metall. Trots en klinga av högsta kvalitet kan du inte undgå ojämnheter i snittet. Dem åtgärdar du med en fil.

Skär spår i vägg

FÖR KABLAR OCH RÖR
Ändringar av vatten- och elinstallationer kräver en fackman. Men du kan absolut fräsa spåren för rör och kablar själv – efter att ha avtalat med rörläggare och elektriker. Skär efter strecken så att spåret blir smalast ytterst och bredast innerst. Då sitter bruket bättre när spåret tätas. Sätt en mejsel på tvären i botten av spåret, och hugg till.

KORTA SPÅR


Med en fogfräs i vinkelslipen kan du snabbt fräsa korta spår. I lättbetong kan du klara dig med en vanlig vinkelslip, men betong och tegel kräver en kraftigare modell.

Säkerhet under arbetet med vinkelslip

Vinkelslipen ligger på topp 3 när det gäller gör-det-själv-skador som leder till sjukhusbesök. Den låter mycket och arbetar med en enorm hastighet, så skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar är nödvändig säkerhetsutrustning.

Använder du vinkelslipen till att skära i sten, plattor och tegel, kan vi även verkligen rekommendera att du använder en dammsugare, då det blir stora mänger finkornigt damm.

  • GLASÖGON. Tätslutande glasögon skyddar dina ögon mot gnistor när du arbetar i metall.
  • HÖRSELKÅPOR. En vinkelslip låter mycket, så ska du arbeta länge är hörselkåpor extra viktigt.
  • MASK. En mask som tar finkornigt damm från plattor och tegel. Välj gärna en med luftventil.

Säkerhetsskärmens funktion och inställningar

DÄRFÖR ÄR SKÄRMEN VIKTIG
Säkerhetsskärmen gör det ibland svårt att komma åt ordentligt. Men låt inte det fresta dig att ta av den. Skärmen ser till att leda undan gnistor, och – minst lika viktigt – så fångar den upp flygande småbitar, ifall själva klingan skulle gå sönder. Och biter sig klingan fast kommer skärmen att skydda din hand om maskinen slår bakut.

INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER


Ska du köpa dig en ny vinkelslip, så kika efter en där säkerhetsskärmen har många inställningsmöjligheter. Det gör det lättare att komma åt på svåra ställen.

Skär och slipskivor till vinkelslipen

Vinkelslipen är en mästare när det gäller att skära och slipa i stål och sten.

Och med relativt få kvalitetsskivor får du mycket hjälp.

Men faktiskt är maskinen mycket mer allsidig än så, och kan både borra, fräsa, rensa och polera. Det kräver bara de rätta tillbehören.

Här kan du se vilka möjligheter du har.

10 slipskiva till vinkelslip

DIAMANTSLIPKOPP
Med en diamantslipkopp på vinkelslipen kan du slipa och släta till hårda ytor, t.ex. betonggolv och gammal puts och bruk. Den greppar bra, så börja försiktigt. Finns i olika grovlekar.

KOPPSKIVA
Används till slipning av betong och andra hårda stenmaterial. Inte lika effektiv som en diamantslipkopp, men billigare och bra till mindre uppgifter. Finns normalt från korn 14 till 36.

LAMELLSKIVA
Denna skiva har en lamellkonstruktion av slippapperslappar. Skivan är perfekt till att rensa och jämna till svetsfogar, metall och rostfritt stål med

KÄGELBORSTE/STÅLBORSTE
För rengöring av smuts och rost på grillen ska du skaffa en kägelborste. Den finns i olika former: Stålborsten – för järnhaltiga material, och kopparborsten – för rostfritt stål och ickejärnhaltig metall.

SLIPSKIVA
Vinkelslipen är väldigt kraftfull, och utrustad med slippapper på en slipplatta av gummi är den effektiv till grovt träarbete, och när du ska få bort gammal färg och härdade limrester.

POLERHÄTTA
Även till polering av bilen och båten kan du utnyttja vinkelslipens krafter. Det vanligaste är nog “hättor”, som knyts om en gummislipplatta av samma sort som används till slipskivor.

METALLKAPSKIVA
En tunn kapskiva (1 mm) är optimal om du ska kapa i rostfritt stål. Den avlägsnar mindre material och arbetar därför snabbt. Är särskilt bra till batteridrivna slipar då den kräver mindre kraft. En kvalitetsskiva kostar ca. 100 kronor

DIAMANTSKIVA FÖR MJUK STEN
Ska du kapa mjuk sten, t.ex. tegel, kakel och marmor, ska du skaffa en diamantkapskiva med stängd kant. En kvalitetsskiva håller länge, och du kan hålla den skarp genom att skära i hård sten. Det rensar skivan.

DIAMANTSKIVA FÖR HÅRD STEN
Ska du kapa hård sten, t.ex. betong, trädgårdsplattor eller hårdbränd klinker, ska du använda en diamantkapskiva med öppen kant. Den öppna kanten ser till att skivan kyls ned under arbetet, så att den inte bränner fast.

BRED DIAMANTSKIVA
Diamantkapskivan finns i en särskilt bred variant, som i grunden är tänkt att användas till utfräsning av fogar ur murar, men den kan även användas till att såga ut för rör och kablar i murade väggar.

Krav på vinkelslipen

Kap- och slipskivor ställer inga stora krav på maskinens krafter, och hastigheten passar de flesta modeller, så nästan alla maskiner kan användas.

Men vill du använda vinkelslipen till olika uppgifter, ställer det vissa krav på modellen.

Se vad du ska titta efter.

  • Rengöra och polera: Borstar och polerskivor kräver motorkraft på över 1.000 watt. Till polering är det nödvändigt att varvtalet kan skruvas ned till under 4.000 i minuten.
  • Hyvla betong: Ska du använda vinkelslipen som betonghyvel, dvs. med en diamantslipkopp, kräver det en stor modell (180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Välj också gärna en maskin med variabel hastighet.
  • Borra hål: Hastighetsreglering är en fördel, så att du kan justera efter borrets diameter. Borr över 50 mm kräver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fräsa i mur: Kräver ingen hastighetsreglering. Å andra sidan är det en fördel om motorn är kolborstfri eller väl inkapslad, det dammar en hel del.

SE OCKSÅ: Grovdammsugare - bäst i test

Tillbehör till din vinkelslip

FOGFRÄS
Med en fogfrässats kan vinkelslipen bli ett effektivt hjälpmedel när du ska rensa fogar i en mur. Fogfrässatsen består av en fogfräsplatta, en adapter och ett (eller flera) frässtål. Finns i olika bredder.

DIAMANTBORR
Med ett diamantborr på vinkelslipen får du en kraftig “borrmaskin”, när du ska borra hål i kakel, klinker och tegel. De finns i olika storlekar och säljs ofta i set.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vinkelslip