1. BYTE AV SKIVA Vissa klingor ska spännas med en specialnyckel. Men det är stor skillnad, om du kan klara av att byta klinga utan att behöva verktyg.

2. SKYDDSSKÄRMEN ska vara enkel att vrida runt/flytta, så att den alltid skickar iväg damm, gnistor och annat bort från dig.

3. STÖDHANDTAGET ska inte vara halt. Och det ska kunna sitta på bägge sidor av maskinen – och gärna även så att det pekar uppåt.

4. STARTKNAPPEN ska sitta så att den är lätt att hålla inne medan du slipar.

5. BATTERI. Är det tal om en batteridriven maskin, bör den vara utrustad med en laddningsindikator, så att du hela tiden vet hur mycket ström du har kvar.

3 TYPISKA ARBETEN MED VINKELSLIP
KAPA STEN OCH PLATTOR Vinkelslip är ett bra hjälpmedel när du ska kapa eller skära sten och klinkerplattor.
KAPA/SKÄRA I METALL Metallrör sågas blixtsnabbt av med en specialskiva för stål på vinkelslipen.
SLIPA BETONG En vinkelslip utrustad med slipskål är supereffektiv när betonggolvet ska slipas.
3 VARIANTER AV VINKELSLIPEN
VANLIG VINKELSLIP Till de absolut flesta gör-det-själv-arbeten är en vinkelslip med 125 eller 150 mm skiva tillräckligt. Finns både med sladd och i en något dyrare batteriutgåva.
STOR VINKELSLIP Behöver du mycket maskinkraft och ett stort skärdjup ska du skaffa dig en vinkelslip med en skiva på 230 mm. De kan hyras på vissa byggvaruhus.
TRYCKLUFTSVINKELSLIP Har du en kompressor är en vinkelslip som går på tryckluft en bra lösning. Du får minimal vikt och stor effekt. Finns både med 115 och 150 mm skivor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av vinkelslipar

VINKELSLIPENS SMARTA FUNKTIONER
Färre vibrationer. Vinkelslipen är en skakig maskin, så det kan vara värt att titta efter en modell med genomtänkt vibrationsdämpning. AEG 18-125X till exempel har en gummidämpning som upptar vibrationerna från det ledade handtaget. Det fungerar fint.
Ett tvådelat handtag gör det säkert och behagligt att hålla i maskinen och ger även ett bra skydd för handen. Finns till exempel på DeWalt DCG412.
Lätt skivbyte. Vissa modeller kräver verktyg när skivan ska bytas. Vi föredrar att det kan göras utan, till exempel med en skruv som kan lossas och spännas med fingrarna.
Batteri. På batterislipar är det en stor fördel om det finns en laddningsindikator som tydligt visar hur mycket ström det är kvar i batteriet.
3 PRISNIVÅER
Metabo W 18 LTX 125 DEN DYRA Gedigen och stark batteridriven vinkelslip. Batteri: 18V-4,0Ah Laddare: 2,5 A Skivdiameter: 125 mm Varv/min.: 8 000 Laddningstid: 1 h 50 minuter Vikt m. batteri: 2,4 kg Pris: över 4 000 kr.
Makita 9558HN MELLANKLASSEN Semiproffsvinkelslip med sladd. Lätt, liten och smidig att komma åt med. Effekt: 840 watt Skivediameter: 125 mm Varv/min.: 11 000 Kabellängd: 2,4 meter Vikt: 2,1 kg Pris: cirka 1 000 kr.
Ryobi RAG800-G125 DEN BILLIGA Robust och effektiv vinkelslip med sladd. Lite tung efter ett tag, men prisvärd. Effekt: 800 watt Skivdiameter: 125 mm Varv/min.: 12 000 Kabellängd: 2 meter Vikt: 2,7 kg Pris: cirka 600 kr.