Vinkelslip: Det här ska du tänka på när du köper vinkelslip!

Snabbguide till vinkelslipen

Här synar vi vinkelslipen och dess kompetens. Vi visar dig 5 typiska arbeten där du behöver en vinkelslip, hur du använder vinkelslipen och går igenom dess viktiga tillbehör. Vi visar också vad du ska titta närmare på när du väljer en vinkelslip. Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Välj rätt vinkelslip
5 typiska arbeten med vinkelslipen
Så använder du vinkelslipen
Viktigt: Säkerhet under arbetet med vinkelslip
Skär och slipskivor till vinkelslipen

Välj rätt vinkelslip

Med en vinkelslip kan du skära, slipa, såga, polera och putsa allt från betong och stål till lackade ytor. Många av dessa uppgifter kan du klara av med en billig modell, så länge den är tillräckligt stark. De kostar mellan 600 och 4000 kronor. Men vilken ska du investera i? Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du köper vinkelslip!

Vinkelslip: Välj rätt vinkelslip

1. BYTE AV SKIVA Vissa klingor ska spännas med en specialnyckel. Men det är stor skillnad, om du kan klara av att byta klinga utan att behöva verktyg.

2. SKYDDSSKÄRMEN ska vara enkel att vrida runt/flytta, så att den alltid skickar iväg damm, gnistor och annat bort från dig.

3. STÖDHANDTAGET ska inte vara halt. Och det ska kunna sitta på bägge sidor av maskinen – och gärna även så att det pekar uppåt.

4. STARTKNAPPEN ska sitta så att den är lätt att hålla inne medan du slipar.

5. BATTERI. Är det tal om en batteridriven maskin, bör den vara utrustad med en laddningsindikator, så att du hela tiden vet hur mycket ström du har kvar.

VI TESTAR: Läs vårt senaste test av vinkelslip här

Så använder du vinkelslipen

Det finns inte så många tekniska finesser och inställningsmöjligheter på en vinkelslip. Trots det kan den hantera ett otal olika uppgifter, beroende på vilka klingor eller vilket tillbehör du använder på den. Här har vi fokus på uppgifterna och på den skyddsutrustning som du behöver när du släpper lös vinkelslipens krafter.

Viktigt: Säkerhet under arbetet med vinkelslip

Vinkelslipen ligger på topp 3 när det gäller gör-det-själv-skador som leder till sjukhusbesök. Den låter mycket och arbetar med en enorm hastighet, så skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar är nödvändig säkerhetsutrustning.

Använder du vinkelslipen till att skära i sten, plattor och tegel, kan vi även verkligen rekommendera att du använder en dammsugare, då det blir stora mänger finkornigt damm.

  • GLASÖGON. Tätslutande glasögon skyddar dina ögon mot gnistor när du arbetar i metall.
  • HÖRSELKÅPOR. En vinkelslip låter mycket, så ska du arbeta länge är hörselkåpor extra viktigt.
  • MASK. En mask som tar finkornigt damm från plattor och tegel. Välj gärna en med luftventil.

Skär och slipskivor till vinkelslipen

Vinkelslipen är en mästare när det gäller att skära och slipa i stål och sten. Och med relativt få kvalitetsskivor får du mycket hjälp. Men faktiskt är maskinen mycket mer allsidig än så, och kan både borra, fräsa, rensa och polera. Det kräver bara de rätta tillbehören. Här kan du se vilka möjligheter du har.

Krav på vinkelslipen

Kap- och slipskivor ställer inga stora krav på maskinens krafter, och hastigheten passar de flesta modeller, så nästan alla maskiner kan användas. Men vill du använda vinkelslipen till olika uppgifter, ställer det vissa krav på modellen. Se vad du ska titta efter.

  • Rengöra och polera: Borstar och polerskivor kräver motorkraft på över 1.000 watt. Till polering är det nödvändigt att varvtalet kan skruvas ned till under 4.000 i minuten.
  • Hyvla betong: Ska du använda vinkelslipen som betonghyvel, dvs. med en diamantslipkopp, kräver det en stor modell (180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Välj också gärna en maskin med variabel hastighet.
  • Borra hål: Hastighetsreglering är en fördel, så att du kan justera efter borrets diameter. Borr över 50 mm kräver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fräsa i mur: Kräver ingen hastighetsreglering. Å andra sidan är det en fördel om motorn är kolborstfri eller väl inkapslad, det dammar en hel del.