Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så slipar du betong

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du ska slipa en yta av betong kan du hyra en ordentlig betongslip. Men det finns också lättare metoder med vinkelslip och slipkopp!

Betongslip: Diamantslipkopp

I de flesta fall kommer man långt med en diamantslipkopp på din vinkeslip.

Betonsgslip till gör-det-självaren

Om du ska slipa en betongyta kan du hyra en ordentlig betongslip. Den påminner mycket om den välkända golvslipmaskinen, och är på samma sätt primärt en maskin för proffsen (eller dig, som verkligen har koll och erfarenhet av maskinen).

En betongslip griper tag i ytan med kraft, och styr du inte den korrekt kan du lätt göra allt värre.

Hyr en betongslip

Du kan hyra en betongslip på de flesta byggmarknader. Men kom ihåg att den typen av betongslipar endast är för gör-det-självare med erfarenhet.

Lyckligtvis finns det andra metoder att slipa betong. Och ofta klarar de mindre sliparna det minst lika bra. Till mindre ojämnheter på golv eller finputsning av en betongyta kan din vinkelslip vara helt rätt verktyg.

Grov eller fin betongslip – du bestämmer själv

På din vinkelslip kan du montera en så kallad slipkopp. Eller diamantkopp, som de ofta kallas, eftersom de är försedda med små diamanter (diamantstoft) så att de klarar den stenhårda ytan.

Slipkoppar finns i olika varianter, beroende på vad du ska slipa:

Varianter av slipkoppar

Betongslip med fin slipkopp

De i koppar kan putsa en yta så att den blir helt slät och jämn.

Betonsliber med mellemgrov slibekop

En mellangrov slipkopp, som syns på denna bild, kan ta bort ojämnheter på en yta som ska jämnas av, ex. för att du ska lägga ett klickgolv ovanpå. De riktigt grova griper verkligen tag. Har du en yta med större ojämnheter så äter de sig ner i betongen direkt. Men se upp! Det är starka krafter som är igång!

Putsa ytan spegelblank

Om du vill slipa betong, ex. en bordsskiva, så att den blir helt slät och blank kan en slipkopp inte göra hela jobbet. Här måste det kompletteras med slippapper på en excenterslip, som du kan läsa om i artikeln om polerad betong.

En betongslip ska alltid vara i rörelse

När du slipar en yta som ska jämnas ut ska slipkoppen ALDRIG stå stilla. Starta vinkelslipen och sänk den ner mot betongytan, medan du flyttar maskinen över ytan. Stannar du endast en sekund får du garanterat spår i ytan. Sker det med en fin slipkopp kan du lätt rätta till felet, medan en grov slipkopp har lätt hunnit gräva sig ner en centimenter, och då får du laga skadan med betong som ska härda. Det är trist.

Säkerhet går framför allt

En vinkelslip är ett starkt verktyg, och det ligger högt upp på skadelistorna över verktyg som kostar fingrar och ger djupa sår. Svårigheten är att vinkelslipen snurrar runt med 10-20.000 varv i minuten, så du behöver hålla ett stadigt grepp om den. Kom ihåg handskar, skyddsglasögon och en dammmask. Och så självklart hörselkåpor.

Vrid ner maskinens skyddsskärm, så att du inte får betongdamm och skärvor rakt upp i ansiktet.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka