Detta ska du titta extra på när du köper en handöverfräs
Varianter, funktioner och pris
3 VARIANTER AV HANDÖVERFRÄSEN
HANDÖVERFRÄS: TVÅHANDSMODELL MED SLADD
Handöverfräsen med två handtag är den absolut vanligaste på marknaden och finns i många olika prisklasser. Det vanligaste valet för gör det självaren.
HANDÖVERFRÄS: HANTVERKARMODELL MED SLADD
Har oftast fler inställnings- och justeringsmöjligheter. Vissa modeller kan dessutom spännas fast i ett fräsbord och användas som stationär fräs.
HANDÖVERFRÄS: SMARTA FUNKTIONER
Handöverfräs med tydlig indikator.
Drivs handöverfräsen med sladd är det käckt med en lampa som visar att maskinen är påslagen. Och på batterimodeller är en tydlig batteriindikator en stor fördel.
Handöverfräs med tydlig djupskala
gör det lätt att ställa in fräsdjupet exakt. På Metabo OF E 1229 är den utformad som en urtalva. Det fungerar perfekt.
Handöverfräs med justerbara handtag,
som kan anpassas efter användaren är lyxigt. Skils 1840 har fyra olika positioner och kan därmed anpassas för att passa de flesta.
Handöverfräs med LED-ljus, som lyser upp fräsytan är en fördel. Detta är dock ännu inte standard på alla fräsar.
HANDÖVERFRÄS: 3 PRISNIVÅER
DEN DYRA HANDÖVERFRÄS
Lätt, tyst och kraftfull handöverfräs.
Motoreffekt: 900 watt
Varv/min: 16.000-27.000
Slaglängd: 55 mm
Djupanslag: 4 steg
Sladd: 3,5 meter (gummi)
Vikt: 3,1 kg Pris: över 3.000 kr.
HANDÖVERFRÄS I MELLANKLASSEN
Robust handöverfräs med många fina detaljer.
Motoreffekt: 1.400 watt
Varv/min: 11.000-28.000
Slaglängd: 55 mm
Djupanslag: 8 steg
Sladd: 2,5 meter (gummi)
Vikt: 3,5 kg
Pris: över 1.000 kr.
3 vanliga arbetsuppgifter med en handöverfräs
PROFILER OCH RUNDADE KANTER
Handöverfräsen putsar till vassa kanter och är överlägsen när det gäller profiler.
Så använder du en handöverfräs
MONTERING AV FRÄSSTÅL
Frässtålen byts snabbt och lätt med hjälp av en platt gaffelnyckel, som följer med när du köper en ny handöverfräs. På maskinen finns en låsknapp som håller fast fräsens nav i ett läge som gör det möjligt att lossa stålet. Du ska naturligtvis alltid dra ut sladden när du byter stålet.
Tryck in låsknappen och vrid navet tills det låses. Låsmuttern lossas med den medföljande gaffelnyckeln.
HANDÖVERFRÄS: STÄLL IN FRÄSDJUPET
1. Handöverfräsen ställs på en plan yta, och frässtålet sänks så att det står i exakt samma nivå som ytan. Lås positionen.
HANDÖVERFRÄS: KOLL PÅ FRÄSRIKTNINGEN
När du fräser ska du alltid fokusera på hur spånen formas. Det är fräsens position i förhållande till materialet som fräses, som formar spånen. För att fräsningen ska vara stabil är målet att spånen är tjockast när frässtålet först möter träet – och därefter blir tunnare.
- Kom ihåg den gyllene regeln för fräsning. Spånen som fräses ska gå från tjocka till tunna och inte tvärtom. Det ger bästa möjliga fräsresultat.
- Medfräsning betyder att du trycker eller drar fräsen så att frässtålet gräver sig in i träet med den vassa delen först. Det kan finnas situationer när det inte går att fräsa på det sättet, men det bör alltid eftersträvas.
- Motfräsning betyder att den skärande delen av frässtålet träffar träet precis innan ett spån slits bort. Det betyder också att fräsen måste tvingas in mot materialet som ska fräsas. Det kan ge brännmärken på grund av den höga temperaturen som bildas av friktionen. Resultatet blir en ful fräsning och onödigt slitage på maskin och stål.
1. Fräsen förs MOTSOLS – runt ämnet. Frässtålet biter sig in i träet och ger ett fint, slätt resultat. Fräser du medsols så kommer frässtålet att skjuta fräsen bort från ämnet och börja hacka.
FRÄST SPÅR FÖR SAMMANFOGNING MED LÖS FJÄDER
1. Sätt ett slitsfrässtål i fräsen, och ställ in djupet så att slitsen hamnar mitt i ämnet. Börja någon centimeter från framkanten, och stoppa någon centimeter från bakkanten, om fogen ska vara dold.
2. Fräs slitsen på samma sida av bägge skivorna, så att slitsarna hamnar i exakt samma linje. Lägg en lös fjäder i slitsarna, och spänn ihop skivorna helt. Här blir fogningen synlig.
FINGERFOGAR OCH LAXSTJÄRTSFOGAR
En av de saker som verkligen kan få dig att se ut som en världsmästare i verkstan är om du kan sinka ihop två material. Det kan du så klart bli riktigt bra på även om du övar med vassa stämjärn och speciella japansågar. Om du inte har tålamod för att göra det, så finns det också ett annat alternativ. Med hjälp av en sinkjigg kan du nämligen göra de vackra fogarna på nolltid.