Släpvagnar

En släpvagn är oumbärlig om du är en flitig gör-det-självare. Din släpvagn måste vara säker att köra med och det är även nödvändigt att underhålla en släpvagn. På den här sidan hittar du en massa beskrivningar, videor och goda råd om hur du kan reparera och underhålla din släpvagn.

  Reparera själv din släpvagn

  Din släpvagn blir sliten med tiden och det kan finnas delar på den som behöver bytas ut eller repareras.

  Om du själv lagar småfel på din släpvagn efterhand kommer du att spara mycket pengar och du kan ha glädje av din släpvagn i många år.

  Din släpvagn måste bland annat följa lagen runt reflexer och lampor. Det är därför viktigt att du sätter dig in i reglerna innan du gör förändringar på din släpvagn.

  Underhåll själv din släpvagn

  I de flesta fall kan du reparera och underhålla din släpvagn helt själv. En släpvagn blir snabbt sliten eftersom den används till så många olika saker, men du kan enkelt hålla din gamla släpvagn vid liv.

  Här får du 10 tips på hur du underhåller din släpvagn: 10 TIPS: Håll ditt släp i toppform!

  Byt själv hjullager

  Ett vanligt problem för släp är att hjullagerna blir slitna och går sönder. Det visar sig när din släpvagn börjar gå från sida till sida när du drar den efter bilen.

  Det kan bli allvarligt om man inte byter hjullagerna eftersom hjulnavet och hjulet kan gå sönder.

  Du bör löpande kolla statusen på ditt släps hjullager. Det kan du göra genom att lyfta din släpvagn med en domkraft och rycka i hjulen från sida till sida. Om du kan flytta hjulen mycket i sidled är det kanske något fel.

  I den här beskrivningen kan du se hur du själv kan byta hjullager: Byt själv hjullager

  Livet med släpvagn

  Din släpvagn blir snabbt din bästa vän om du gör mycket gör-det-själv-jobb. Fördelen med att ha en släpvagn är så klart att du enkelt kan transportera byggnadsmaterial eller trädgårdsavfall till återvinningen.

  Ofta är det samma saker som går sönder på släpet, t ex stickkontakten eller presenningen. Du kan spara mycket pengar på att laga själv istället för att köpa nytt varje gång.

  Du kan t ex enkelt och billigt laga din presenning om den blir slapp istället för att köpa en helt ny presenning.

  Om din släpvagn inte står skyddad från främst regn är risken att det kan gå ut över bottenplattan. Det är dock enkelt att själv reparera en sliten bottenplatta till släpvagn.

  SE VIDEOEN: Sliten bottenplatta

  Om du vill skydda din släpvagn extra mycket kan du enkelt själv bygga ett garage till din släpvagn.

  Se hur i den här byggbeskrivningen: Smart garage för släpkärran