Såga i metall med din sticksåg

Det krävs inte nödvändigtvis en massa specialverktyg för att såga i metall. Sticksågen kan klara det mesta med rätt blad – även uppgifter där du vanligtvis behöver använda vinkelslip eller tigersåg.

Ett kraftigt vinkeljärn kapas helst med vinkelslipen. Men med rätt blad och lite skärolja klarar faktiskt sticksåge

Kraftiga vinkeljärn, hängrännor, aluminiumplattor och gängstänger. Oavsett vilka metalldelar du behöver såga i, så greppa din sticksåg, och sätt i rätt blad. Den sågar snabbare än en bågfil och mycket mer precist än en vinkelslip.

Du ska bara komma ihåg att sänka hastigheten på sågen en smula och slå av pendelfunktionen. Sågar du för snabbt blir bladet nämligen väldigt varmt och går sönder. Pendelfunktionen är till för snabba snitt i trä. I metall förstör det bara bladet och det du sågar i.

Uppgift 1: Stötta upp tunna skivor

Ett blad med små, fina, vågiga tänder (fräst tandning, vågigt skär) med tätt sittande tänder (liten tanddeling, t.ex. 0,5 mm) är lagom. Pris: ca. 30-60 kr.

Utmaningen med väldigt tunna skivor är att de lätt kan hoppa till när du sågar i dem. Hemligheten bakom ett bra resultat (och ett säkert arbetssätt) är att lägga en tunn träskiva under stålskivan medan du sågar.

Lägg en tunn träskiva under det område där du ska såga i metallskivan. Såga lugnt och fint genom både stål- och träskivan. Bladet klarar att såga igenom båda två utan problem.

Läs också: Test av sticksågar

Uppgift 2: Tre sidor med ett långt blad

Här använder vi ett extra långt blad med små, fina, vågformade tänder (fräst tandning, vågigt skär) med 1,2 mm mellanrum mellan tänderna. Pris: ca. 20-40 kr.

Stålprofilens två sidor innebär vanligtvis att du antingen får börja i kanten och såga hela vägen runt eller byta blad. Här kommer det långa bladet till sin rätt, det kan såga i hela profilens höjd, och då går arbetet snabbt.

Det långa bladet sågar lätt alla tre sidor av profilen i ett arbetsmoment. Se till att spänna fast profilen ordentligt i ett skruvstäd eller med tvingar.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på sticksågar på fem minuter

Uppgift 3: Gängstång kräver skärolja

Vi skulle kunna använda samma blad som till stålskivan, men väljer istället ett blad av materialet karbid. Det klarar samma saker, men håller för fler snitt. Pris: ca. 130 kr.

Här är en vinkelslip lite snabbare, men kommer också att lämna ett grövre snitt, som kan innebära problem när du ska få på en mutter på gängstången. Med sticksågen kan du såga precist, vinkelrätt och rent.

Det är svårt att få skäroljan att sitta kvar på den runda gängstången, så du får applicera oljan direkt på bladet istället. Såga dig lugnt och fint genom gängstången.

Uppgift 4: Kapa hängrännan på ett kick

Ett blad med fräst tandning och vågigt skär och med litet avstånd mellan tänderna (t.ex. 0,7 mm) fungerar bra här. Pris: ca. 20-40 kr.

Hängrännan kan lätt sågas av med en bågfil. Men sticksågen kan göra det lika bra, och med lite mindre ansträngning. Såga in från kanten av hängrännan, och följ den runt böjen över till den motsatta sidan. Rännan måste hållas fast ordentligt under tiden.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt sticksågsblad

Uppgift 5 : Grovt blad för kraftig metall

Som till övriga uppgifter är bladet av modellen “fräst tandning, vågigt skär”. För tjockare material är det dock längre mellan tänderna, nämligen 2 mm. Pris: ca. 30-50 kr.

Ett 5 mm vinkeljärn är en av de uppgifter som vanligtvis kräver en vinkelslip. Men om du gärna vill få ett fint och rent snitt är sticksågen mycket bättre. Den är också smartare att använda inomhus, då den inte kastar några gnistor.

Lägg skärolja på vinkeljärnet. Annars blir friktionen för stor, och både bladet och metallen blir extremt varm.

Såga dig genom järnet lugnt och fint. Ett kort blad kräver att vinkeljärnet vänds halvvägs. Med ett långt blad kan du köra rakt igenom (även om det långa snittet sliter på bladet). Du kan överväga ett